EL84 >> Brum podczas regulacji niskich częstotliwości

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
arturdiy
100...124 posty
100...124 posty

Re: EL84 >> Brum podczas regulacji niskich częstotliwości

Post autor: arturdiy »

Zamieszczam jeszcze górę urządzenia. Transformatory głośnikowe wykonane przez KaKa. Zasilający wykonany przez Toroidy (2x140V, 250mA; 2x3,15V, 4,5A; 25V, 100mA).
Jeszcze wczoraj zauważyłem, że mam straszny przesłuch. Sygnał podłączony do jednego wejścia słychać w drugim, lekko tylko ciszej. Jeszcze będę kombinował.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
browarinho
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: browarinho »

arturdiy pisze:Przydźwięk pochodzi raczej od anodowego, bo po wyłączeniu wzmacniacza jeszcze przez pewien czas go słychać.
To chyba właśnie przydźwięk pochodzi od żarzenia, skoro po odłączeniu anodowego nie ustaje.
Awatar użytkownika
arturdiy
100...124 posty
100...124 posty

Według mnie od anodowego. Kiedy odłączam zasilanie wyłącznikiem, napięcie żarzenia zanika od razu, anodowe powoli - z uwagi na energię zgromadzoną w kondensatorach zasilacza.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Pomyśl, czy jak odłączysz anodowe to to co się zgromadziło na kondensatorach nadal tętni? browarinho ma rację, masz przydźwięk od żarzenia, albo druga opcja: trafo zasilające Ci sieje. Odłącz żarzenie na chwilkę "w czasie jazdy" i zobacz czy przestaje natychmiast brumieć.
traxman

Post autor: traxman »

arturdiy pisze:Według mnie od anodowego. Kiedy odłączam zasilanie wyłącznikiem, napięcie żarzenia zanika od razu, anodowe powoli - z uwagi na energię zgromadzoną w kondensatorach zasilacza.
No to dokładnie świadczy o tym, że i anodowe i żarzenie nie są źródłem, przyczyna jest masa. Zrób drobną próbę, bo wydaje mi się że przydźwięk może pochodzić od prostownika anodowego, przed prostownikiem pomiędzy transformatorem daj rezystor 47Om/5W, jeżeli przydźwięk zmaleje, to wzmacniacz "wzmacnia" zakłócenia z prostownika - dodaj wtedy do każdej diody w prostowniku równolegle kondensator 1-10nF/400V oraz skróć do minimum podłączenie "-" mostka z pierwszym kondensatorem elektrolitycznym filtru. Miałem teki przypadek z fabrycznym wzmacniaczem i udało się bez zmiany pojemności przydźwięk a raczej "pierdzenie" zredukować z poziomu irytującego do ledwie słyszalnego.

Sprawdź tez zwierając wejście wzmacniacza rezystorem 10k poziom sie obniży, jeżeli tak to warto zastanowić sie nad ekranem dla lamp wstępnych i innym poprowadzeniem masy w stopniu wstępnym, podobnie jeżeli przydźwięk zwiększa się po zbliżeniu do niej ręki.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

arturdiy :arrow: nie miałeś wyłaczyć zasilania wyłacznikiem, tylko anodowe za pomoca standby. To co Ty w końcu wyłaczyłeś?
Awatar użytkownika
arturdiy
100...124 posty
100...124 posty

Witam,
Moje poprzednie próby były nieprecyzyjne - odłączałem równocześnie i to i to napięcie.
Dziękuję za Wasze rady - spróbuję jeszcze pokombinować.
Jethrotull - masz rację - jeśli po odłączeniu anodowego wzmacniacz jeszcze pracuje na energii z kondensatorów, to nie powinno być przydźwięku od napięcia anodowego.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Dlaczego nie słuchasz od razu, jak mówię, że problem jest w masie?
Możliwe, że nawet tamtędy łapiesz przesłuch jak coś mocno nagmatwałeś przy stopniach wstępnych :|
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Widzę, że masz zasilanie przez kabel 3 przewodowy. Czyli bolec w gniazdku połączony z obudową? Jeśli tak, to odłącz to połączenie, czasami źle wykonana instalacja w domu jest przyczyną dużego brumu.
Spotkałem już fazę na bolcu :!:
Pozostaje jeszcze problem podłączenia obudowy do masy. W ilu miejscach? i czy gniazda wejściowe są odizolowane od obudowy?
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
arturdiy
100...124 posty
100...124 posty

Piotr pisze:Dlaczego nie słuchasz od razu, jak mówię, że problem jest w masie?
:oops:

Niestety nie widzę jeszcze gdzie dokładnie :cry:
Pyra pisze:Widzę, że masz zasilanie przez kabel 3 przewodowy. Czyli bolec w gniazdku połączony z obudową?
Pozostaje jeszcze problem podłączenia obudowy do masy. W ilu miejscach? i czy gniazda wejściowe są odizolowane od obudowy?
Tak, bolec połączony z obudową, obudowa podłączona do masy w jednym miejscu (tuż obok kondensatorów zasilacza). Gniazda wejściowe odizolowane od obudowy.
Teraz wpadłem na to, że obudowy potencjometrów (które są 'umasione') stykają się z obudową (jej przednim panelem). Chyba pasowałoby je odizolować ?
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: macylapka »

arturdiy napisał:
Chyba pasowałoby je odizolować ?
Jeżeli je odizolujesz to między ziemią a potencjometrem wytworzy się różnica potencjałów i przy dotknięciu regulatora głośności usłyszysz 50Hz.

arturdiy napisał:
Teraz wpadłem na to, że obudowy potencjometrów (które są 'umasione') stykają się z obudową (jej przednim panelem).
Masz dwie różne masy ?
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Autorowi zapewne chodzi ze ma pętle masy, bo potki dotykają obudowy, a do potków dolutowane są przewody z szyny masy.
Chce on odizolować potki od obudowy, zostawiając połączenie ich kablami z szyną masy.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
arturdiy
100...124 posty
100...124 posty

Bobekmaster pisze:Autorowi zapewne chodzi ze ma pętle masy, bo potki dotykają obudowy, a do potków dolutowane są przewody z szyny masy.
Chce on odizolować potki od obudowy, zostawiając połączenie ich kablami z szyną masy.
Bingo !
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Nie wiem czy jest różnica jak idzie masa do potencjometrów, ale było by dość kłopotliwe odizolowanie ich. Proponuje odłączyć te kable i zobaczyć efekt. A jak masz podłączone ekrany przewodów? Z jednej strony czy z dwóch dołączone do masy?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Nie ma sensu izolować obudowy potencjometru. Wystarczy już nic innego do niej nie podłączać traktując ją jak integralną część chassis.