Zwiększanie trwałości wskaźników jarzeniowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Zwiększanie trwałości wskaźników jarzeniowych
Czytałem, że istnieje jakaś metoda utrzymywania w sprawności tych katod, które zwykle niczego nie wyświetlają. Normalnie, po jakimś czasie przestaje świecić część tych katod albo całe. Jednak nie mogę tych informacji znaleźć. Na czym polegała ich 'konserwacja'?
-
- 125...249 postów
Tu jest opisany dokładnie cały proces regeneracji:
http://www.tube-tester.com/sites/nixie/ ... soning.htm
Normalnie aby zapopiec takim sytuacją przy sterowaniu cyfrowym stosuje się specjalne procedury które od czasu do czasu przemiatają te mniej używane katody.
http://www.tube-tester.com/sites/nixie/ ... soning.htm
Normalnie aby zapopiec takim sytuacją przy sterowaniu cyfrowym stosuje się specjalne procedury które od czasu do czasu przemiatają te mniej używane katody.
-
- 500...624 posty
Re: Zwiększanie trwałości wskaźników jarzeniowych
Jakie są zalety pracy tych wyświetlaczy w układzie generatora relaksacyjnego? Dawno gdzieś czytałem, że może to poprawić trwałość lampy.
Czy możesz doprecyzować pytanie? Nie mam możliwości przejrzenia linku, więc nie wiem czy trzeba się odnieść do jego treści czy jest to zupełnie oddzielne pytanie.
-
- 625...1249 postów
Witam!
Jest jakiś sposób na określenie czy wskaźnik nixie był używany?
Pozdrawiam
Matizz
Jest jakiś sposób na określenie czy wskaźnik nixie był używany?
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 500...624 posty
Nie ma związku z tą stroną. Na informację, że lampy są trwalsze kiedy migają - a to uzyskuje się przez układ z rezystora i kondensatora - trafiłem na stronie o historii jakiejś marki kalkulatorów. Strony teraz nie mogę znaleźć.Alek pisze:Czy możesz doprecyzować pytanie?
Jeśli dany typ ma nóżki lutowane do płytki, sposób jest oczywisty. Jeśli nie, nie wiem czy się da inaczej, niż przez sprawdzenie, czy nie występuje 'zatrucie katod'.Matizz pisze:Jest jakiś sposób na określenie czy wskaźnik nixie był używany?
Zastosowałem taką metodę w zegarku zbudowanym jakiś czas temu, i nieużywane przy wyświetlaniu czasu katody i tak już nie świecą całe. W innym zegarku zrobiłem to 'przemiatanie' trwające o wiele dłużej, i uruchamiane ręcznie. Zobaczę, jaki będzie efekt.elektron pisze:Normalnie aby zapopiec takim sytuacją przy sterowaniu cyfrowym stosuje się specjalne procedury które od czasu do czasu przemiatają te mniej używane katody.
-
- 625...1249 postów
Kupiłem ostatnio 20 lampek Z560M, sprzedawca zapewniał, że to nos. Lampki mają na szkle taką metalizację jaka pojawia się w zużytych lampach. Lampki kupiłem razem z podstawkami- te są nie lutowane.
Nie wiem co o tym myśleć.
PS. Czy ktoś z Was spotkał się z lampami nixie produkcji mularda?
Pozdrawia
Matizz
Nie wiem co o tym myśleć.
PS. Czy ktoś z Was spotkał się z lampami nixie produkcji mularda?
Pozdrawia
Matizz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 500...624 posty
W jaki sposób się zabezpiecza doprowadzenia w lampie przed świeceniem? Może ten proces jest przyczyną powstania nalotu.
Doprowadzeń najczęściej nie zabezpiecza się. Niekiedy pokrywa się izolacją doprowadzenie anody. Doprowadzenia nie świecą, bo optimum napięcia zapłonu występuje dla cyfr a nie dla doprowadzeń (odpowiedni dobór ciśnienia i odległości między elektrodami). Wskaźnik na zdjęciu wygląda na używany.
Praca wskaźnika w układzie generatora relaksacyjnego może być korzystna na tej samej zasadzie jak przy sterowaniu jasnością takich wyświetlaczy przez zmianę współczynnika wypełnienia impulsów.
Praca wskaźnika w układzie generatora relaksacyjnego może być korzystna na tej samej zasadzie jak przy sterowaniu jasnością takich wyświetlaczy przez zmianę współczynnika wypełnienia impulsów.