Zwiększanie trwałości wskaźników jarzeniowych

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

k4be
500...624 posty
500...624 posty

Zwiększanie trwałości wskaźników jarzeniowych

Post autor: k4be »

Czytałem, że istnieje jakaś metoda utrzymywania w sprawności tych katod, które zwykle niczego nie wyświetlają. Normalnie, po jakimś czasie przestaje świecić część tych katod albo całe. Jednak nie mogę tych informacji znaleźć. Na czym polegała ich 'konserwacja'?
Awatar użytkownika
elektron
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron »

Tu jest opisany dokładnie cały proces regeneracji:

http://www.tube-tester.com/sites/nixie/ ... soning.htm

Normalnie aby zapopiec takim sytuacją przy sterowaniu cyfrowym stosuje się specjalne procedury które od czasu do czasu przemiatają te mniej używane katody.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Re: Zwiększanie trwałości wskaźników jarzeniowych

Jakie są zalety pracy tych wyświetlaczy w układzie generatora relaksacyjnego? Dawno gdzieś czytałem, że może to poprawić trwałość lampy.
Alek

Post autor: Alek »

Czy możesz doprecyzować pytanie? Nie mam możliwości przejrzenia linku, więc nie wiem czy trzeba się odnieść do jego treści czy jest to zupełnie oddzielne pytanie.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Witam!

Jest jakiś sposób na określenie czy wskaźnik nixie był używany?

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Alek pisze:Czy możesz doprecyzować pytanie?
Nie ma związku z tą stroną. Na informację, że lampy są trwalsze kiedy migają - a to uzyskuje się przez układ z rezystora i kondensatora - trafiłem na stronie o historii jakiejś marki kalkulatorów. Strony teraz nie mogę znaleźć.
Matizz pisze:Jest jakiś sposób na określenie czy wskaźnik nixie był używany?
Jeśli dany typ ma nóżki lutowane do płytki, sposób jest oczywisty. Jeśli nie, nie wiem czy się da inaczej, niż przez sprawdzenie, czy nie występuje 'zatrucie katod'.
elektron pisze:Normalnie aby zapopiec takim sytuacją przy sterowaniu cyfrowym stosuje się specjalne procedury które od czasu do czasu przemiatają te mniej używane katody.
Zastosowałem taką metodę w zegarku zbudowanym jakiś czas temu, i nieużywane przy wyświetlaniu czasu katody i tak już nie świecą całe. W innym zegarku zrobiłem to 'przemiatanie' trwające o wiele dłużej, i uruchamiane ręcznie. Zobaczę, jaki będzie efekt.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Kupiłem ostatnio 20 lampek Z560M, sprzedawca zapewniał, że to nos. Lampki mają na szkle taką metalizację jaka pojawia się w zużytych lampach. Lampki kupiłem razem z podstawkami- te są nie lutowane.
Nie wiem co o tym myśleć.

PS. Czy ktoś z Was spotkał się z lampami nixie produkcji mularda?

Pozdrawia
Matizz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
k4be
500...624 posty
500...624 posty

W jaki sposób się zabezpiecza doprowadzenia w lampie przed świeceniem? Może ten proces jest przyczyną powstania nalotu.
Alek

Post autor: Alek »

Doprowadzeń najczęściej nie zabezpiecza się. Niekiedy pokrywa się izolacją doprowadzenie anody. Doprowadzenia nie świecą, bo optimum napięcia zapłonu występuje dla cyfr a nie dla doprowadzeń (odpowiedni dobór ciśnienia i odległości między elektrodami). Wskaźnik na zdjęciu wygląda na używany.
Praca wskaźnika w układzie generatora relaksacyjnego może być korzystna na tej samej zasadzie jak przy sterowaniu jasnością takich wyświetlaczy przez zmianę współczynnika wypełnienia impulsów.