Masa

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Re: Masa

Post autor: Turgon »

Przy zasilaczu? Tutaj zaczynają się schody, bo u mnie osobno jest toroid, pod nim mają leżeć kondensatory (tzn. obok niego ;) ), a na turrecie są diody... Więc w takiej sytuacji gdzie :mrgreen: ?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Oj, kolego, chyba jednak nie czytałeś strony Toma. Toroid z diodami łączysz wiadomo jak. Między diodami a pierwszym kondem filtra nie wolno niczego do masy podłączać. Tak więc możesz szynę masy połączyć z chassis przy drugim kondzie filtra zasilacza, albo pierwszym, albo obu razem.
Obrazek
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Przedstawiam moje dzieło ;) I gdzie tutaj puścić tą masę i dać te kondensatory?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

i co? sądzisz, że ktoś Ci powie, albo narysuje, jak masz masę pociągnąć? wypędź lenia i zrób to własnymi siłami podpartymi teorią - per aspera ad astra!
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

To znaczy mam konkretne pytanie. Nie wiem też czy dobrze zrozumiałem.
Czy mogę wpiąć szynę za diodami?
Tzn. na ich wysokości. Bo pomiędzy przewodami łączącymi je z kondami nie chciałbym nic wstawiać? Jak myślicie?
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

a po między przewodami łączącymi diody z pierwszym kondensatorem wstaw nawet rezystor.... Kondensatory filtrujące wstawiaj w fizycznej bliskości lokalnego punktu masy danego stopnia...
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Turgon, osłabiasz mnie :D Na schemacie powyżej, ze strony Toma, odcinek pomiędzy mostkiem prostowniczym a pierwszym kondensatorem jest "zakazany". Wyżej napisałem:
Między diodami a pierwszym kondem filtra nie wolno niczego do masy podłączać.
Skoro diody masz już na płytce, to robisz tak: ciągniesz dwa przewody od toroida do diod. Na wysokości (tuż obok) diod dajesz dwa kondensatory. Minusy kondensatorów możesz połączyć ze sobą i łączysz je z minusem mostka z diod. To połączenie wykonujesz grubym drutem, może być to przedłużenie szyny masy. Tylko nie możesz niczego już podłączać do tego drutu pomiędzy kondami a diodami. Musisz też zdecydować, w którym miejscu połączysz szynę z chassis. Może to być minus pierwszego kondensatora. Wtedy tam też podłączasz uziemienie przewodu zasilającego. Może to być gniazdo wejściowe. Ale szynę łączysz z chassis tylko w jednym miejscu. Jaśniej już nie potrafię :D
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Jednak zrobię, to wszystko gwiazdą, bo wcześniej nieświadomie stosowałem ją i mam większe pojęcie jak to zrobić.
Ale mam jedno nieco lamerskie pytanie. Czy podczas uruchomienia bez lamp w celu pomierzenia napięć, muszę obciążyć czymś stronę wtórną transformatora wyjściowego? Bo kolumna testowa jest jeszcze nie gotowa:)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Turgon pisze:Czy podczas uruchomienia bez lamp w celu pomierzenia napięć, muszę obciążyć czymś stronę wtórną transformatora wyjściowego?
Mi się wydaje, że nie, jeśli jest wyjęta lampa w końcówce mocy. Tylko się nie zdziw, że pomiary bez lamp wyjdą lekko bez sensu. Właściwie, to sprawdzisz tylko poprawność połączeń a nie napięcia.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Marvel, właśnie chcę to zrobić :) Bo mam wątpliwości czy wszystko jest okej :) ale dla bezpieczeństwa w sumie podepnę te głośniki ;)
zibisound
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: zibisound »

Witam. Zrobiłem kilkanaście wzmaków gitarowych i sposób na podłączenie obwodów masy jest sprawdzony: drutem miedzianym ok 1,5 mm lączy się kołki lamp
i ten drut jest poprowadzony ok 5 cm nad chassis, nad lampami i do kołka kazdej z lamp prowadzimy kawałek drutu do tej szyny. Masa jest podłaczona TYLKO przy
pierwszej lampie i koniec szyny z drutu przy ostatniej lampie preampu jest podłaczony przewodem do kawałka laminatu 20*20 mm, który jest przyklejony do
chassis butaprenem i to jest masa mocy, do której podłaczamy punkty masy koncówki mocy, zasilacza i trafa wyjściowego. Nigdy nie miałem problemów ze wzbudzaniem ani nadmiernymi szumami, oczywiście tu uwaga, ze musi być kompromis między wzmocnieniem toru a poziomem szumów, szczególnie toru przesterowanego i twierdzenie painlusta, ze mu szumy nie przeszkadzają, jest bez sensu, bo dobry wzmak powinien szumieć tylko ok 0,5-1 m od głośnika i to z regulatorami na max. Pozdrawiam- Zygmunt.
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Mi tak szumi. A moje perypetie opisałem w problemach z uruchomieniem JCM'a. Zdobyte doświadczenie z pewnością wykorzystam przy budowie kolejnego wzmacniacza :mrgreen: