Dziwne radio firmy RFT

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Dziwne radio firmy RFT

Post autor: Michał_B »

Heh. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć czym kręcić i jak? Nigdy tego nie robiłem i nawet nie wiem które to ceweczki mam kręcić..
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wydaje mi się ż filtr p.cz to ten na czerwono. Zaznaczyłem też te filtry na żółto, i mam pytanie co to jest? Nie widziałem schematów z lampą EBF80 i troszkę inaczej wyglądają te filtry.
Pomoże mi ktoś lub poleci jakąś fachową literaturę?
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Bobekmaster pisze:Heh. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć czym kręcić i jak?
Najlepiej jakimś plastikowym śrubokręcikiem i ręką :P
Filtry p.cz. wyglądają jak kondensatory elektrolityczne, powinny być przymocowane na górze chassis (jak lampy z resztą). Nie widzę zdjęcia z tyłu odbiornika więc piszę teoretycznie że być dwa aluminiowe kubki z filtrami, każdy powinien mieć po dwa otworki w swoich kubkach gdzie znajdują się rdzenie. Mogą być zalane parafiną, trzeba ją delikatnie usunąć. Następnie próbuj przekręcić rdzeń. Jeśli nie chce się przekręcić to nic na siłę! weź spray Kontakt lub WD40 i psiknij do środka, powinno pomóc.
Zaczynasz zawsze od pierwszego filtru czyli od lewej strony jak patrzysz od tyłu radia. Potem stroisz filtr drugi i finito. Strój na max. siłę sygnału przy niezniekształconym dźwięku.
Miłej zabawy 8)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

a więc...
Filtrów mam ..6. Są z pojedynczą śrubką. Każdy filtr na schemacie ma linią przerywaną ramkę i jeden rdzeń. A więc możesz zaznaczyć na schemacie w jakiej kolejności które mam stroić? te pierwsze 3 po lewej to chyba heterodyna, a te po prawej to p.cz tak?

Bardzo dziękuje za pomoc.
P.S. Wiem jakim narzędziem kręcić ale nie wiem które kręcić :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Wklej zdjęcie tyłu radyjka bo nie mogę się w tym połapać. Chcesz powiedzieć że jest 6 kubków aluminiowych? Ciekawe radio :shock:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Popatrz na schemat. Filtry masz otoczone przerywaną linią. Każdy jest w osobnym kubku. Regulacje mają od góry.

Ma ktoś taki selen jak na fotce? Jak mi wyszło fornirowanie jednego boku?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Więc tak, podejrzewam że osobno są filtry od AM a osobno od FM ale które są które to ja nie wiem. Musisz sam dojść do tego metodą prób i błędów. Na początku ustaw sobie jakąś stacyję na UKF albo na długich i kręć. Jak będzie reakcja na kręcenie to zaznacz sobie ten filtr markerem i przy strojeniu na drugiej modulacji już nie będziesz tego ruszał.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Oki. już wiem o co chodzi. Dwa filtry p.cz. za lampą EF82(żółta obwódka) są wspólne dla AM i FM. Dla FM dodatkowo dochodzi trzeci filtr ten po prawej stronie za EBF80 (czerwona obwódka). A więc, pierw trzeba zestroić AM potem FM. Jeśli do AM mam 2 filtry, to którym jak kręcić? pierw jednym a potem drugim dla uzyskania największej siły dźwięku?
A pozatym, jak mi wyszło wstępne fornirowanie? Jak gdzieś mi się zrobiło wybrzuszenie, mogę żelazkiem zaprasować?(klej kostny)

Pozdrawiam
P.S. Dużo jest opisów przestrajania np. pionierów, ale z takim radiem jak moje nie znalazłem nic o przestrajaniu.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Bobekmaster pisze:którym jak kręcić? pierw jednym a potem drugim dla uzyskania największej siły dźwięku?
A pozatym, jak mi wyszło wstępne fornirowanie? Jak gdzieś mi się zrobiło wybrzuszenie, mogę żelazkiem zaprasować?(klej kostny)

Pozdrawiam
P.S. Dużo jest opisów przestrajania np. pionierów, ale z takim radiem jak moje nie znalazłem nic o przestrajaniu.
Tak, kręć najpier pierwszym od lewej na max sygnału a potem drugim. Nie bój się, nic nie zepsujesz. Tylko zachowaj ostrożność z filtrami bo jak pęknie to będzie trochę zabawy żeby go wyciągnąć :)

Na fornirowaniu się nie znam ale jak pomalujesz to powinno być ładnie. Ja nigdy nie fornirowałem, zawsze odnawiałem tylko powłokę lakierniczą.

Opis strojenia każdego radia jest podobny, poprostu nastroić na max. sygnału.
Baw się i napisz jak poszło.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Jednym już kręciłem i prawie że był ustawiony, a drugi zapieczony jest... Jak go ruszyć? olej wazelinowy nie pomaga.

Może jednak to walnięte jest coś w polaryzacji magicznego oczka że nie działa? Albo tamten kondensator robi dzielnik 10:1(ten na czerwono)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Do zapieczonych rdzeni stosuję wd40 zwykle pomaga. Sprawdź może i tobie pomoże z tym rdzeniem.
Aha upewnij się jeszcze czy ten rdzeń nie jest pęknięty.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Ruszałem rdzeniem i było dobrze zestrojone. Drugi się lekko rusza ale nie chce się kręcić. Z dobrą anteną odbiór jest dobry, nawet na AM, oprócz długich ale i tak ich nie słucham.

Oczko ani drgnie. Pomożecie co może być nie tak , jakie elementy sprawdzić?
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Już zrobiłem. Bardzo zużyta była jedna z lamp końcówki. Zniekształcała dźwięk, a poza tym oczko jest polaryzowane z katody lampki. Druga sprawa ze oczko jest ruskim zamiennikiem i ma z 4 razy mniejsze wzmocnienie niż oryginalna Valvo.
Jakość dźwięku i siła głosu jest zadowalająca. To chyba będzie koniec naprawy. Nieraz usterki są upierdliwe i to bardzo.
Bawić się w naprawę smolaków, czy dać do woreczka i do obudowy radia(poczekają na lepsze czasy)?

Ile kosztuje nowe oczko EM80?

Dzisiaj znowu fornirowałem szczegóły, jutro dalszy ciąg i myślę że do następnej niedzieli będzie w całości.

P.S. Nie lubię tych nowych żaróweczek do skali.. stare lepiej się trzymają. Cześć z nowych szybko łapie biały nalot i koniec.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Teraz patrząc, to nawet na antenie w pomieszczeniu oczko na najsilniejszej stacji wychyla się gdzieś na 75%. W radiu tonfunk to oczko wychyla się na 100%.
Coś nadal jest nie tak z tym radiem, czy po prostu każde na troszkę słabsze lub mocniejsze wzmocnienie p.cz, lub punkt pracy oczka inny?

Mam jeszcze mało radioodbiorników, więc się jeszcze będę was pytać o dużo rzeczy przy naprawach.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Bobekmaster pisze:Teraz patrząc, to nawet na antenie w pomieszczeniu oczko na najsilniejszej stacji wychyla się gdzieś na 75%. W radiu tonfunk to oczko wychyla się na 100%.
Coś nadal jest nie tak z tym radiem, czy po prostu każde na troszkę słabsze lub mocniejsze wzmocnienie p.cz, lub punkt pracy oczka inny?

Mam jeszcze mało radioodbiorników, więc się jeszcze będę was pytać o dużo rzeczy przy naprawach.

Pozdrawiam
Daj spokój już temu oczku, tak działa i tak ma zostać. W Arkonie mam prawie nowe oczko i podczas odbioru Warszawy, nawet z anteną, za chiny ludowe nie zaświeci całkowicie.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU