Siemens-jaki to model
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
Siemens-jaki to model
Mam poważny kłopot z naprawą tego radia-widok załączam.Są w nim lampy:ECH4,EF(?-typ zmazany), EBL1, AZ1. Nie
jestem pewien na 100% czy to są właściwe lampy. Może ktoś mi podpowie gdzie szukać schematu.
Pozdrawiam.
jestem pewien na 100% czy to są właściwe lampy. Może ktoś mi podpowie gdzie szukać schematu.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 10...14 postów
Re: Siemens-jaki to model
Dodatkowo przesyłam widok przodu radia.
-
- 50...74 posty
Jest to radio Siemens model 74 w z roku 1937 .Widzę że stan radia daleki jest od doskonałości.
Najgorzej trafić na radio długo użytkowane po wojnie. Naprawiane przez domorosłych znawców
W czasach tych także ciężko było o oryginalne lamy więc tu są wszystkie wymienione na serię czerwoną,może
jest to związane z wymianą transformatora.Jestem w trakcie renowacji modelu podobnego bo 75 gw.
Jeszcze mam do zdobycia skalę do takiego radia bo te które posiadam nie są idealne.ramka wokół
głośnika ( była złota chociaż były też w wersji drewnianej )była wykonana z tłoczonej blachy stalowej,
polerowanej i mosiądzowanej.Całość była pokryta nieznanym lakierem bezbarwnym.
dołączam zdjęcie mojej elektroniki po remoncie .Całość rozmontowana , chassis wyczyszczone ,
pomalowane .
Najgorzej trafić na radio długo użytkowane po wojnie. Naprawiane przez domorosłych znawców
W czasach tych także ciężko było o oryginalne lamy więc tu są wszystkie wymienione na serię czerwoną,może
jest to związane z wymianą transformatora.Jestem w trakcie renowacji modelu podobnego bo 75 gw.
Jeszcze mam do zdobycia skalę do takiego radia bo te które posiadam nie są idealne.ramka wokół
głośnika ( była złota chociaż były też w wersji drewnianej )była wykonana z tłoczonej blachy stalowej,
polerowanej i mosiądzowanej.Całość była pokryta nieznanym lakierem bezbarwnym.
dołączam zdjęcie mojej elektroniki po remoncie .Całość rozmontowana , chassis wyczyszczone ,
pomalowane .
-
- 50...74 posty
A oto oczekiwany schemat
-
- 375...499 postów
Wydaje się że schemat aparatu z Empfanger schaltungen nie pasuje do radia które jest na zdjęciu. We "wnętrznościach" radia widać lampę z cokołem boczno kontaktowym małym i jest to zapewne podwójna dioda AB2, na pewno nie trioda z dwiema diodami - ABC1, która ma wyprowadzoną siatkę sterującą na górze bańki.
konstanty
konstanty
-
- moderator
Gdzie kupiłeś nity? Ja mam z tym duży problem, nity rurkowe o tak małych średnicach są trudne do kupienia.maciej1 pisze:Całość rozmontowana , chassis wyczyszczone ,
pomalowane .
-
- 50...74 posty
Niestety ale też miałem ten problem,niektóre gniazda pozostawiłem ,
precyzyjnie okleiłem przed malowaniem. To od lampy urdox roznitowałem
ale wykorzystałem stare nity wkręcając od spodu małe wkręty w nie.
-
- moderator
Ja chassis którym wystarczy tylko malowanie zostawiam bez zmian, jedynie dokładnie myję, te bardzie skorodowane cynkuję, a to wymaga jego całkowitego rozebrania. I podstawki przykręcone śrubami wyglądają gorzej niż nitowane (z wyjątkiem Telefunkenówmaciej1 pisze:Niestety ale też miałem ten problem,niektóre gniazda pozostawiłem ,

Tomku!
Mam dla Ciebie nity
wieczorem wrzuce zdjecie.
Niestety zrodlo jednorazowe i raczej niepowtarzalne, ale troche tego jest, wystarczy na kilkadziesiat odbiornikow
Mam dla Ciebie nity

Niestety zrodlo jednorazowe i raczej niepowtarzalne, ale troche tego jest, wystarczy na kilkadziesiat odbiornikow

No i jest, caly sloik moge Ci dac, to co na zdjeciu, lampka tylko jako punkt odniesienia 

-
- moderator
Ładne, z chęcią wezmę, ale jest jedno ale - kiedyś takie (na wygląd) kupiłem w Śrubexie, ale są długie, przycięcie lekko zniekształcało okrągły kształt nita, ponadto ucięty piłą kawałek wyglądał brzydko - jak sobie radzisz w tej sytuacji? Nie mam dostępu do porządnej gilotyny, nawet jakbym kupił to nie mam je gdzie postawićmacska pisze:No i jest, caly sloik moge Ci dac, to co na zdjeciu, lampka tylko jako punkt odniesienia

-
- 1875...2499 postów
Ja mam gilotynę. Mogę Ci po przycinać jak chcesz 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 2500...3124 posty
Tomku, spróbuj dobrać drut miedziany, który będzie w miarę szczelnie wypełniał otwór i przecinaj nożycami do blachy ( nie obcinaczkami itp... ) nity nanizane na druttszczesn pisze:Ładne, z chęcią wezmę, ale jest jedno ale - kiedyś takie (na wygląd) kupiłem w Śrubexie, ale są długie, przycięcie lekko zniekształcało okrągły kształt nita,(...)

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
To sa te najdluzsze, krotsze siedza w sloikutszczesn pisze: Ładne, z chęcią wezmę, ale jest jedno ale - kiedyś takie (na wygląd) kupiłem w Śrubexie, ale są długie, przycięcie lekko zniekształcało okrągły kształt nita, ponadto ucięty piłą kawałek wyglądał brzydko - jak sobie radzisz w tej sytuacji? Nie mam dostępu do porządnej gilotyny, nawet jakbym kupił to nie mam je gdzie postawić

Jezeli sa za dlugie to szlifuje na szlifierce stolowej, nie ma odksztalcen.
-
- 250...374 postów
A może by wykorzystać jako materiał na nity końcówki do utwardzania przewodów elektrycznych (linek). Występują w różnych średnicach i materiał dość plastyczny.