Wiele interesujących informacji dotyczących lamp elektronowych zamieszczono w Atlasie lamp elektronowych - Praca zbiorowa, wydana przez Wydawnictwa Komunikacji i Łączności w 1961r.
Rozdział dotyczący żarzenia zamieszczam w:
http://79.187.194.54/sylwek - (plik: żarzenie.djvu)
Zainteresowani mogą go sobie pobrać do dnia 20.06.08.
Po tym czasie plik ulegnie wykasowaniu.
tolerancja napięcia żarzenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
-
- 625...1249 postów
Re: tolerancja napięcia żarzenia
Sprawdz czy traffo się nie grzeje gdy chodzi dłużej bez obciążenia, i jaki wtedy pobiera prąd z sieci.
Prawdopodobnie trzeba będzie jednak odwinąć uzwojenia żarzenia i szukać usterki na anodowym.
A może ktoś zna sposób na wykrycie wewnętrznego zwarcia w uzwojeniach transformatora?
W głośnikowym można zmierzyć indukcyjność i porównać z katalogiem, ale w sieciowym nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Pozdrawiam
Matizz
Prawdopodobnie trzeba będzie jednak odwinąć uzwojenia żarzenia i szukać usterki na anodowym.
A może ktoś zna sposób na wykrycie wewnętrznego zwarcia w uzwojeniach transformatora?
W głośnikowym można zmierzyć indukcyjność i porównać z katalogiem, ale w sieciowym nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 625...1249 postów
No chyba najprościej jest włączyć w szereg z uzwojeniem pierwotnym żarówkę, powiedzmy 40W (puszczamy nie obciążając transformatora). Jeżeli żarówka świeci mocno, to prawdopodobnie mamy zwarę. Jeżeli nie ma zwary, to powinna się ledwo żarzyć. Natomiast wykrycie, które uzwojenie jest zwarte, jest "chyba" niemożliwe 

Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
-
- 625...1249 postów
Myślę, że to które uzwojenie jest zwarte- pierwotne czy wtórne można teoretycznie sprawdzić.ufoglonojad pisze:No chyba najprościej jest włączyć w szereg z uzwojeniem pierwotnym żarówkę, powiedzmy 40W (puszczamy nie obciążając transformatora). Jeżeli żarówka świeci mocno, to prawdopodobnie mamy zwarę. Jeżeli nie ma zwary, to powinna się ledwo żarzyć. Natomiast wykrycie, które uzwojenie jest zwarte, jest "chyba" niemożliwe
Wiemy, że traffo po połączeniu do sieci 220V dawało 6.3V żarzenia(możemy przyjąć, że to uzwojenie nie jest spalone

Jeśli po podłączeniu do sieci napięcie żarzenia będzie wynosiło 6.3V, a anodowe będzie mniejsze niż powinno być, to wiemy że zwarcie jest na uzwojeniu anodowym. Natomiast jeśli napięcie żarzenia będzie wższe od 6.3V (z poprawką, że mamy 230V w gniazdku) to mamy uszkodzone uzwojenie pierwotne.
Pozdrawiam
Matizz
-
- 625...1249 postów
Moim zdaniem nie da się tego łatwo wykryć. Zwarty zwój na jakimkolwiek uzwojeniu tak obciąży transformator, że na wszystkich uzwojeniach będzie obniżone napięcie...
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
-
- 625...1249 postów
Dlatego właśnie napisałem ze możemy to sprawdzić tylko teoretycznie.
Miałem kiedyś TG5, w który została uszkodzona izolacja na kilku zwojach, nie myśląc wiele zlutowałem razem druciki (3 czy 4 sztuki). Traffo grało bez problemu przez parę tygodni, dopóki nie wpadło mi do głowy, że te zwoje tworzą zwarcie i je rozciąłem
Pozdrawiam
Matizz
Miałem kiedyś TG5, w który została uszkodzona izolacja na kilku zwojach, nie myśląc wiele zlutowałem razem druciki (3 czy 4 sztuki). Traffo grało bez problemu przez parę tygodni, dopóki nie wpadło mi do głowy, że te zwoje tworzą zwarcie i je rozciąłem

Pozdrawiam
Matizz