Lampa której nie ma :)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Lampa której nie ma :)

Post autor: tszczesn »

Dziś przyszła do mnie lampa, w której realne istnienie już wątpiłem, kosztowała mnie tylko 1 Euro :) No to pozostało jeszcze EL87, EL89, EF81, EF87, EF88 i parę innych :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Lampa której nie ma :)

Post autor: AZ12 »

Równie niespotykane są też lampy UCL85, UCL805 oraz UCL86 (44GW8).
Ratujmy stare tranzystory!
OTLamp

Post autor: OTLamp »

AZ12 pisze:Równie niespotykane są też lampy UCL85, UCL805
A jesteś pewien że one istniały? Typowo telewizyjna lampa w wersji U za bardzo nie ma racji bytu. Masz je w jakimś katalogu?

A mój typ z lamp, których nie ma to BK1 (czyli odp. AK1 w serii B), niestety nie była w seryjnej produkcji.
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Słyszałem także o istnieniu lampy UY88, lecz w Internecie nie znalazłem ani ciut wzmianki o niej. Wydaje mi się, że była to plotka.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
OTLamp

Mógł ktoś pomylić z UY89, bo taka owszem istnieje.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
A jesteś pewien że one istniały? Typowo telewizyjna lampa w wersji U za bardzo nie ma racji bytu. Masz je w jakimś katalogu?

A mój typ z lamp, których nie ma to BK1 (czyli odp. AK1 w serii B), niestety nie była w seryjnej produkcji.
A po co taki wynalazek jak była BCH1? Znacznie bardziej przydała by się BF1 i BF2
OTLamp

tszczesn pisze: A po co taki wynalazek jak była BCH1? Znacznie bardziej przydała by się BF1 i BF2
Wtedy jeszcze nie było. Koncepcja BK1 pojawiła się kilka miesięcy wcześniej, niż BCH1, zapewne zrezygnowano z BK1 właśnie na rzecz BCH1. Poza tym Telefunken produkował i stosował również AK1.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

EF98? Jest jedna na allegro :wink: .
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Kaka :arrow: EF98 to mało popularna niskonapięciowa lampa (Ua 12V) do samochodowych odbiorników UKF. Alek w swojej książce opisał hybrydowego słuchawkowca na tej lampie i BF245 na wyjściu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Właśnie licytuje tą sztuke :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

KaKa pisze:EF98? Jest jedna na allegro :wink: .

EF98 jest wszędzie pełno. Ale za to takiej EF88 nikt nie widział, a podobno była.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Znalazłem przed chwilą lampę PCL806.
Ratujmy stare tranzystory!
Alek

Post autor: Alek »

Nie zdziwiłbym się, gdyby to była PCL805 z niezbyt wyraźnym nadrukiem :roll:
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

tszczesn pisze:
OTLamp pisze:

A po co taki wynalazek jak była BCH1? Znacznie bardziej przydała by się BF1 i BF2
Mi tam marzy się duotrioda w obudowie heptalowej przydatna do budowy głowicy UKF. Dobrze znana ECC91 nie bardzo chyba nadaje się do tego celu, z uwagi na wspólną dla obu systemów katodę jak i (na oko) sporą pojemność pomiędzy systemami (brak ekranu międzysystemowego). Gdyby jednak w heptalową bańkę wstawić dwa niezależne systemy triodowe łącząc ekran z katodą jednej oraz siatką drugiej triody - szpilek kak raz by wystarczyło, i można by użyć lampy w typowym układzie głowicy UKF: wzmacniacz w.cz w układzie ze wspólną siatką i mieszczacz samodrgający w ukladzie ze wspólną katodą.
I oczywiście głowica z taką hipotetyczną lampą byłaby użyta w odbiorniku FM/AM z pozostałymi lampami heptalowymi, już istniejącymi w realu: 6H31, 6F31, 6BC32 (Tesla), do tego EAA91 oraz EL90 lub 95, i prostownik na 6Z31 (EZ91). Oraz z pasującymi do nich rozmiarowo "szarotkowskimi" filtrami jakie były stosowane m.in w odbiorniku Turandot...

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
ps. Również w wersji bateryjnej taka UKF-owska duotrioda (z całkowicie niezależnymi włóknami żarzenia, ale z siatką jednego systemu połączoną z jednym z końców katody systemu drugiego) dalaby się wepchnąć w heptalową bańkę. Szkoda tylko że nikt takich lamp nie zdążył wyprodukować zanim nastała era tranzystorów :(
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

tszczesn pisze:Dziś przyszła do mnie lampa, w której realne istnienie już wątpiłem, kosztowała mnie tylko 1 Euro :) No to pozostało jeszcze EL87, EL89, EF81, EF87, EF88 i parę innych :)
A w ogóle to nie jest przypadkiem pierwowzór popularnej sowieckiej tetrody strumieniowej 6P1P? Kształt anody na to by wskazywał. Nie mogę dostrzec tylko konstrukcji siatki trzeciej: blaszana ramka jak to jest w tetrodach strumieniowych, czy też właściwe dla typowej pentody "pęto" :wink:

Tomek Janiszewski
ps. no niestety nie. W powiększeniu widać wyraźnie że widoczna siatka jest bardzo rzadko "pętana", zatem nie jest to siatka druga lecz trzecia, zatem cała lampa jest pentodą.