2 pytania o trafo głośnikowe

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mihau.n
50...74 posty
50...74 posty

2 pytania o trafo głośnikowe

Post autor: mihau.n »

Końcówka to SE na jednej EL 84.
1) Lepsze będzie trafo na kształtce EI-66 czy EI-84?
2) Czy impedancja anodowa 5200 Ohmów będzie odpowiednia?
Z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: 2 pytania o trafo głośnikowe

Post autor: KaKa »

1)Lepsze do czego? Może podaj jeszcze grubość pakietu. Na jednym i drugim zadziała.
2) Dla Ua=250 tak. Dla innych Ua musisz sobie policzyć.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
mihau.n
50...74 posty
50...74 posty

"EI-66/22" :) Do 5W na 12" głośniku, preamp coś w stylu Marshall'a plexi.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Czemu nie TG5?
mihau.n
50...74 posty
50...74 posty

TG-5 nie pasuje za bardzo do Celestiona i tolexu :)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

AAAAA... w takim razie do celestiona i tolexu pasuje tylko i wyłacznie EI66/22. Przypominam, że w tym sezonie buty i torebka powinny być w innych kolorach. Najlepiej jakby jedno pasowało do tolexu a drugie do celestiona.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

TG2.5 jest na EI66/22. Może być jak najbardziej. Na EI66/33 pasmo mam 40Hz-27kHz :lol: .
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

mihau.n pisze:TG-5 nie pasuje za bardzo do Celestiona i tolexu :)
Ja mam Celestiona co prawda najtańszego i niestety będę musiał go skazić TS40/57 :shock:
painlust pisze:AAAAA... w takim razie do celestiona i tolexu pasuje tylko i wyłacznie EI66/22. Przypominam, że w tym sezonie buty i torebka powinny być w innych kolorach. Najlepiej jakby jedno pasowało do tolexu a drugie do celestiona.
I wszystko oczywiście z ekologicznych materiałów. TG5 ma pasmo nie gorsze niż 80-20k więc więcej niż potrzebuje twój Celestion od Gucciego :)
mihau.n
50...74 posty
50...74 posty

KaKa pisze:TG2.5 jest na EI66/22. Może być jak najbardziej. Na EI66/33 pasmo mam 40Hz-27kHz :lol: .
Dzięki :) Jedyna profesjonalna odpowiedź :)

1) Mam jeszcze jedno TG5-53, ale wykorzystuję je do innego celu. Także i tak musiałbym jakieś trafo kupić.
2) TG5-53 nie ma imp. obciążenia 16 Ohmów. 5 a 16 to chyba spora różnica.
3) Wolę wesprzeć krajową OBECNĄ produkcję.
4) Wszystkie TG5-53, z którymi się spotkałem (miałem tylko 3, więc to z pewnością niepełny obraz) były przyrdzewiałe, porysowane i ogólnie w mizernym stanie wizualnym. Chciałem sobie sklecić wzmacniacz, który będzie dobrze brzmiał, był solidny i przy tym estetycznie wyglądał, a nie jak złożony ze złomu. U Ogonowskiego można kupić dekielki na EI-66 oraz EI-84, stąd moje pytanie, bo widziałem trafa do SE EL84 na obu tych kształtkach, których jednak nie mogłem bezpośrednio porównać. Solidną obudowę i chassis zrobię sam, bo mam do tego odpowiednie warunki i materiały na działce.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Aha te 40Hz-27kHz to dla trafa które celowo próbowałem zepsuć do gitary. Niespecjalnie mi się udało... :( , miało ciąć ok 15kHz.
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

mihau.n pisze:4) Wszystkie TG5-53, z którymi się spotkałem (miałem tylko 3, więc to z pewnością niepełny obraz) były przyrdzewiałe, porysowane i ogólnie w mizernym stanie wizualnym. Chciałem sobie sklecić wzmacniacz, który będzie dobrze brzmiał, był solidny i przy tym estetycznie wyglądał, a nie jak złożony ze złomu. U Ogonowskiego można kupić dekielki na EI-66 oraz EI-84, stąd moje pytanie, bo widziałem trafa do SE EL84 na obu tych kształtkach, których jednak nie mogłem bezpośrednio porównać. Solidną obudowę i chassis zrobię sam, bo mam do tego odpowiednie warunki i materiały na działce.
A masz zaplecze warsztatowe żeby cały wzmacniacz estetycznie wykonać czy to trafo będzie jedynym estetycznym elementem? Wiesz to forum jest m.in. i czasem sie nie zastanawiam czy nie przede wszystkim dla jak to nas określasz - ZŁOMIARZY ;) Lampy to też w zasadzie złom - bo to nie robi zdjęć i nie odtwarza mp3 za naciśnięciem bezdotyku. Ja np. lubię jak ludzie widzą taką "kupę złomu" a potem nie mogą się nadziwić jak to gra - wzmacniacz ma grać a potem wyglądać no chyba że ma stać na wystawie to wtedy zwracam honor ;)

P.S. painlust przegrałeś w konkursie na idola roku ;)
mihau.n
50...74 posty
50...74 posty

Mój dziadek, jako inżynier z zawodu i zapalony konstruktor z zamiłowania, posiada warsztat. Mam tam chyba wszystko, co może być mi potrzebne, poza lakiernią. Ale tę zamierzam na początku wakacji skonstruować :) Znajomy kończy CNC. Jak napisałem wcześniej - mam już własnego lampiaka z części z odzysku :) Ma on swoje honorowe miejsce, ale służy do testów różnych rozwiązań brzmieniowych. Wcześniej miałem bardzo starego Grunthell'a, który też był złożony z takich części - różne gałki, gniazda, przełączniki, obudowa absolutnie oryginalna itp. Brzmienie już mi pasuje, ale teoretycznie zawsze można je ulepszyć - stąd moje pytania o trafa. A skoro brzmienie jest OK, to przyszedł czas, żeby zająć się resztą. Sesja już niedługo, po niej sporo wolnego czasu, więc chciałem to wykorzystać i złożyć sobie 3 konkretne lampiaczki :)
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Powiem szczerze że dla mnie i powtarzam jest to moja osobista opinia kupowanie trafa do gitarowca u pana Ogonowskiego to trochę snobizm... Oczywiście te transformatory są najwyższej klasy i nic nie mam do w/w pana ale to o wiele więcej niż trzeba - popatrz na ich pasma o cenie już nie wspominam ;) Ja wole swoje złomy - przynajmniej na piwo zostaje potem :P
mihau.n
50...74 posty
50...74 posty

Do 5-watowca to byłby faktycznie snobizm, ale od pana Ogonowskiego póki co, to dekielki chcę kupić :)
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Beier pisze:Powiem szczerze że dla mnie i powtarzam jest to moja osobista opinia kupowanie trafa do gitarowca u pana Ogonowskiego to trochę snobizm... Oczywiście te transformatory są najwyższej klasy i nic nie mam do w/w pana ale to o wiele więcej niż trzeba - popatrz na ich pasma o cenie już nie wspominam ;) Ja wole swoje złomy - przynajmniej na piwo zostaje potem :P
To spójrz na załącznik i zapytaj sam siebie co wolałbyś mieć w domu, złom czy to?
P.S. Piwo tworzy nadprogramowe mięśnie :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
--
--
Pozdrawiam, Kacper