Lampki NIXIE

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Nieznaczny
125...249 postów
125...249 postów

Lampki NIXIE

Post autor: Nieznaczny »

Nie chciałem "zaśmiecać" tym problemem dyskusji, która na temat dekatronowego minutnika do jaj toczy się w innym dziale tego forum ale wiedziony ciekawością po przeczytaniu artykułu o niezwykłym minutniku udałem się na warszawski Wolumen w poszukiwaniu dekatronu. Niestety nie udało mi się zdobyć tej lampy (nie tracę nadziei, że może następnym razem...). Aby nie wychodzić z pustymi rękami nabyłem parę lamp NIXIE. Dokładnie rzecz biorąc polskie LL551, LL552, LL553, LL561 oraz radzieckie IN-4. Ze zdumieniem stwierdziłem, że mój ulubiony obszerny katalog http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/ nie zawiera informacji o tych lampkach, a w Google po podaniu symbolu nic się sensownego nie pojawia. Czy macie może jakieś sugestie, gdzie można znaleźć dane tych lamp?
Pozdr. Nieznaczny
Alek

Post autor: Alek »

Hmm. Pytałem swego czasu u źródeł, to jest e w Dolamie, ale nie mieli not.
IN4 to radziecka lampa cyfrowa, wyświetlająca cyfry 0...9.
A te LL xxx wyświetlają znaki jak V, omega, A, %, p, F, n , M. Które jakie znaki-nie pamiętam.
Awatar użytkownika
Nieznaczny
125...249 postów
125...249 postów

polske nixie

Jest dokładnie jak napisałeś. Oczywiście nie wszystkie symbole dają się zidentyfikować na oko. Interesuje mnie jakie jest napięcie i prąd pracy tych polskich lamp. Co konkretnie wyświetlają sprawdzę "zapalając" poszczególne symbole, ale chciałbym się przedtem dowiedzieć jakie są dane fabryczne pozwalające na pracę lamp w nominalnych warunkach.
Pozdr. Nieznaczny
Alek

Ja bym zastosował takie jak dla LC531. Mogę Ci wysłać metryczkę na priva. O ile nie skasowałem przez przypadek...
Awatar użytkownika
Nieznaczny
125...249 postów
125...249 postów

nixie

OK. Dzięki.
Pozdr. Nieznaczny
Alek

Poszło przed chwilą na priva.
Awatar użytkownika
Nieznaczny
125...249 postów
125...249 postów

nixie

Otrzymałem właśnie email z danymi. Jeszcze raz dziękuję.
Pozdr. Nieznaczny
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Lampki NIXIE

Post autor: tszczesn »

Nieznaczny pisze: Czy macie może jakieś sugestie, gdzie można znaleźć dane tych lamp?
Trochę danych do tego rodzaju lamp jest tu: http://w1.871.telia.com/~u87127076/index.htm

Te lampy da się obadać metodą prób i błędów. Wskaźniki NIXIE pracują przy napięciu zapłonu ok. 130V i prądzie 2 - 5mA na cyfrę (chyba że bardzo wysokie to prąd większy).

wyświetlacze próżniowe (tego rodzaju jak np. w magmetowidacz czy kuchenkach świecące na ogół na niebiesko czasami na pomarańczowo) (Ruskie Iw i IN takie bywały) to coś w rodzaju magicznego oczka - jest żarzone (cieniutkie druciki widoczne nad wyświetlaczem), posiada sietkę i anodę z luminoforem. Żarzy się różnymi napięciami - od 1 do 5V (prawidłowo żarona lampa ma ciemnoczerwone, ledwie widoczne w ciemności druciki żarzenia). Napięcie anodowe i siatkowe jest w zakresie od 20 do 50V (prądy - kilkadziesiąt do kilkuset uA). Dany segment świeci jak anoda i siatka jets na wysokim potencjale, często były łączone multipleksowo.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Dane z "Poradnik inżyniera elekronika", NT. 1971

LL551
odpowiednik ZM1021
wyświetla A, V, %, ~, omega, +, -
min Ia = 1.5mA
max Ia = 3 mA
impuls Ia = 12mA
Uzapł = 150V
Ug = 110V
trwałość 5000 godz.
zalecane warunki pracy: Ea=250V, Ra=51kOhm
wys. znaku 13 mm

LL552
wyświetla p, k, m, miu, n, M
dane jak wyżej

LL553
wyświetla F, W, Hz, H, z, S
dane jak wyżej

LL561
odpowiednik ZM1081
wyświetla +, -, Delta
min Ia = 1.5mA
max Ia = 3 mA
impuls Ia = 12mA
Uzapł = 170V
Ug = 110V
trwałość 1500 godz.
zalecane warunki pracy: Ea=250V, Ra=51kOhm
wys. znaku 10 mm

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Lampki NIXIE - zalecane warunki pracy

Post autor: ZoltAn »

CYTAT: "Te lampy da się obadać metodą prób i błędów. Wskaźniki NIXIE pracują przy napięciu zapłonu ok. 130V i prądzie 2 - 5mA na cyfrę (chyba że bardzo wysokie to prąd większy)."

Ale bez względu na to czy znamy ich parametry czy nie: jak najbardziej wskazane jest eksploatowanie tych lamp jako "podprądowych" niżeli z zawyżonym lub znamionowym prądem "anodowym".

Wykonałem w 1976r. taki zegar na polskich (DOLAM-owskich) LC531 , z sześcioma lampami: pracowały nieprzerwanie około 20 (słownie: dwudziestu!) lat.

Podczas tego okresu wymienić musialem tylko jedną lampę - a właściwie to zamieniłem ją miejscem z lampą dziesiątek godzin z uwagi na częściowe wygaśnięcie jednej z cyfr jednostek godzin. I co ciekawe: szybszemu zużyciu ulegały anody lamp "godzinowych" - "minutowe" i "sekundowe" pracowały bez najmniejszych objawów zużycia. Zapewne jednostkowy czas świecenia każdej cyfry był tu ważnym parametrem.

DOLAM wykonywał te lampy w dwóch (prawdopodobnie niezamierzenie - wynikało to tylko z wykonania wykrojników cyfr) wersjach: z delikatniejszymi i z nieco grubszymi profilami poszczególnych cyfr i takimż ażurkiem - katodą (a może to była anoda? Nie pamiętam już ... ) od przodu bańki.

Te z cieńszymi elementami pracowały niezawodniej i zapalały sie przy mniejszym prądzie. No i ładniej wyglądały :)))

Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

ZoltAn pisze:CYTAT: "Te lampy da się obadać metodą prób i błędów. Wskaźniki NIXIE pracują przy napięciu zapłonu ok. 130V i prądzie 2 - 5mA na cyfrę (chyba że bardzo wysokie to prąd większy)."

Ale bez względu na to czy znamy ich parametry czy nie: jak najbardziej wskazane jest eksploatowanie tych lamp jako "podprądowych" niżeli z zawyżonym lub znamionowym prądem "anodowym".

Przy za małym prądzie nie cała cyfra może się świecić, co wygląda dość paskudnie.

ZoltAn pisze:Wykonałem w 1976r. taki zegar na polskich (DOLAM-owskich) LC531 , z sześcioma lampami: pracowały nieprzerwanie około 20 (słownie: dwudziestu!) lat.

A bo tam się nie ma ca psuć :)

ZoltAn pisze:cyfr i takimż ażurkiem - katodą (a może to była anoda? Nie pamiętam już ... )

Anoda. W lampach jarzeniowych to katody świecą.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
tszczesn pisze:
ZoltAn pisze:Wykonałem w 1976r. taki zegar na polskich (DOLAM-owskich) LC531 , z sześcioma lampami: pracowały nieprzerwanie około 20 (słownie: dwudziestu!) lat.
A bo tam się nie ma ca psuć :)
Oj ma, ma...
Lampy Nixie są dość zawodne (jak na lampy...). W okolicy było wiele przyrządów na takich lampach (jeszcze parę zostało) i trzeba powiedzieć, że sprawiają trochę kłopotów. Częściej co prawda wysiadają SN74141 używane do sterowania tych lampek, ale Nixie też nie są bez winy.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

"Oj ma, ma..."

Takich zegarow nasi elektronicy ze słynnego ongiś zabrzańskiego ELZAB-u zrobili sporo.

Zazwyczaj wysiadły lampy no i nieszczęsne 74141 - zwłaszcza ... Texasy. Tesle były bardziej niezawodne.

W lampach występowało najczęściej niepełne świecenie cyfr albo zwarcia międzyelektrodowe - świeciły sie wtedy np dwie sąsiednie cyfry albo jedna świeciła a druga podświecała się. I wcale nie była to wina drivera!

Doszło potem do tego, że lampy stosowane w kalkulatorach były poddawane procesowi wstępnego starzenia(?), trenowania(?). i najlepsze dopiero montowano do kalkulatorów.

Pzdr. ZoltAn
Ostatnio zmieniony pn, 17 listopada 2003, 14:41 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Jasiu pisze:
tszczesn pisze: A bo tam się nie ma ca psuć :)
Oj ma, ma...
Lampy Nixie są dość zawodne (jak na lampy...). W okolicy było wiele przyrządów na takich lampach (jeszcze parę zostało) i trzeba powiedzieć, że sprawiają trochę kłopotów. Częściej co prawda wysiadają SN74141 używane do sterowania tych lampek, ale Nixie też nie są bez winy.
Dużo się nie naużywałem tych przyrządów, ale trochę się zdarzyło z 'grzebactwem' włącznie i jeszcze nigdy nie trafiłem na uszkodzoną NIXIe. Może po prostu miałem fart :)
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Re: Lampki NIXIE

Post autor: k4be »

W moim zegarku na wyświetlaczach neonowych przestają świecić te cyfry, które są rzadko używane (co widać, kiedy okresowo program włącza po kolei wszystkie cyfry). Takie lampy da się naprawić przez zasilanie złych cyfr jakiś czas prądem znacznie wyższym od znamionowego.

EDIT: jakim cudem ostatnia wiadomość w tym temacie jest z 2003, kiedy przeglądałem pierwszą stronę działu? :)