Marvel pisze:Szukam dalej, ale ponieważ nie mam innych tranzystorów na wymianę, to będę zamieniał miejscami tranzystory i IC. Może w ten sposób coś odkryję?
Stój ! Zatrzymaj sie i zrezygnuj z tego desperackiego kroku...
Bo potem sam diabeł go nie poskłada !
1. Żeby zasilacz napięcia ujemnego działał... Musisz mieć napięcie +15V do zasilania wzmacniacza operacyjnego...
2. Sprawdź skąd pozyskiwane jest napięcie +55V w dzielniku na wejściu nieodwracającym wzmacniacza op w zasilaczu napięcia ujemnego...
3. Czy zasilacze + 15 V i +5V działają ? Jeśli nie, to zacznij naprawę od nich...
MarekSCO pisze:Stój ! Zatrzymaj sie i zrezygnuj z tego desperackiego kroku...
Bo potem sam diabeł go nie poskłada !
3. Czy zasilacze + 15 V i +5V działają ? Jeśli nie, to zacznij naprawę od nich...
Zamieniłem miejscami dwa identyczne tranzystory 2N2222 i zasilacze +15 i +5 zaczęły działać. Tzn. działały cały czas, ale napięcia na punktach testowych były +2,5V dla +15V i +0,6V dla +5V. Teraz jet odpowiednio +17V i +5,7V.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Sprawdź teraz czy są wszystkie napięcia potrzebne do prawidłowej pracy zasilacza napiecia ujemnego...
+15V na wyprowadzeniu 8 wzmacniacza op, +55V na dzielniku ?
A jakie napięcie masz na wyprowadzeniu 7 układu scalonego ?
Mógłbyś teraz pomierzyć te napięcia, które są zaznaczone na schemacie zasilacza napięcia ujemnego ? Względem masy...
Zamiast 55 mam na dzielniku 63,3. Dlatego na pinie 5 zamiast 0V mam +8V. I pewnie dlatego na wyjściu zasilacza zamiast -8V mam teraz 0V... Wygląda na to, że zasilacz +55V daje o ok. 8V większe napięcie. Co ciekawe, wczoraj przed zepsuciem przeze mnie dawał dokładnie +55V a zamiast -8V było +0,8. Już mierzę cały opamp.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Strona 36 manuala, który leży na moim serwerze
Proponuję ściągnij go i będziemy posługiwali się tym samym tekstem
Jutro niestety nie jadę nigdzie, bo ma padać...
Spróbujemy pobawić się w zdalną naprawę jutro...
Co Ty na to ?
Ściągnij manual i przeczytaj opis zasilacza dokładnie OK ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
MarekSCO pisze:Pomierz napięcia w zasilaczu +55V To bardzo ważne... Tym napięciem zasilane są wzmacniacze odchylania...
Pomierzę dokładnie. Już mierzyłem niektóre i generalnie mam o ok. 8V wyższe. Największe rozbieżności mam na tranzystorze Q1566 i Q1564 w zasilaczu -8V...