Mały dylemat - przekrój rdzenia a pasmo przenoszenia.

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Mały dylemat - przekrój rdzenia a pasmo przenoszenia.

Post autor: pasio »

Witaj Wladi !
Impedancja Ra lub Raa jest bardzo istotna, obadaj metodykę konstruowania traf wyjściowych w/g Cykina, lub prościej, w necie w/g Jasia.
pzdr apasio
wolah12
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: wolah12 »

painlust pisze:Nie jestem fachowcem od transformatorów, ale nawet mnie jest wiadome, że czym większy przekrój rdzenia tym pasmo przenoszenia jest szersze - przynajmniej w dół. Licząc trafa pod końcówkę 2xEL84PP i korzystając z rdzenia po TWOP 19 wyszło mi, że przy rdzeniu, którego przekrój kolumny środkowej będzie około 7,5cm^2 najniższa przenoszona częstotliwość to coś około 150Hz. Mi to nie przeszkadza... ale jak wczoraj kumpel przywiózł mi do poprawy wzmacniacz (ktory zresztą sam zbudowałem z powierzonych elementów) i jak porównałem trafo wyjściowe z tego TWOPa i z tego wzmacniacza to doznałem szoku. Jest ono dużo mniejsze, a przekrój kolumny środkowej to może z 5cm^2 jak nie mniej. Wzmacniacz do mnie wrócił bo tak nisko schodzi, że niskie tony są nie do opanowania, a słoiki w piwnicy wpadają w rezonanse!!! Kumpel aby opanować niskie częstotliwości zaczął używać głośników 10" bo korektor kompletnie nie pomaga. Pasma przenoszenia tego trafa nie mierzyłem... nie sprwdzałem też w sumie jak grają te wyjściówki na rdzeniach od TWOPa... ale niech mi ktoś wytłumaczy jak to możliwe że takie małe trafo tak jedzie niskimi. TG2,5 napędzany mniejszą mocą przy podobnym rdzeniu w porównaniu do tego maleństwa to jedzie środkiem i nie ma wogóle niskich... Nie wiem co o tym myśleć.
Nie do końca słuszna jest teoria, że im większy przekrój rdzenia tym pasmo dolne większe, rdzeń razem z ilością zwoji jest elementem pośrednim potrzebnym dla uzyskania zakładanej indukcyjności-im większy rdzeń tym mniejsza ilość zwoji potrzebna dla uzyskania indukcyjności. Jeżeli zastosujesz rdzeń o przekroju 20cm2 a nie uzyskasz indukcyjności to i tak nie przeniesie ono za dużo dołu, i w drugą stronę- jeżeli na 3cm2 rdzenia nawiniesz odpowiednią ilość zwoji ( pewnie bardzo dużą co może być niemożliwe) to trafko zejdzie w dół . Wielkość rdzenia potrzebna jest dla przenoszenia niskich częstotliwości bez zniakształceń. Osobną sprawą jest opór wewnętrzny lampy który również w bardzo dużym stopniu wpływa właśnie na indukcyjność trafka, im większy tym indukcyjność potrzebna również większa dla przykładu porównaj jak pracuje EL84 w połączeniu pentodowym i jak nisko schodzi w triodowym gdzie radykalnie spada opór wewnętrzny-być może trafo twojego kolesia mimo małego przekroju rdzenia posiada większa indykcyjność - pozdro.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

wolah12 pisze:zwoji
Zwojów, do jasnej polędwicy :?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

wolah12 pisze:(...) indykcyjność (...)
Była już na forum "sówmiarka" - czyżby Trioda powoli zamieniała się w forum ornitologiczne?
:wink:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
wolah12
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: wolah12 »

Thereminator pisze:
wolah12 pisze:(...) indykcyjność (...)
Była już na forum "sówmiarka" - czyżby Trioda powoli zamieniała się w forum ornitologiczne?
:wink:
sorki stary - nie trafiłem w U