Mały dylemat - przekrój rdzenia a pasmo przenoszenia.

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Mały dylemat - przekrój rdzenia a pasmo przenoszenia.

Post autor: painlust »

Nie jestem fachowcem od transformatorów, ale nawet mnie jest wiadome, że czym większy przekrój rdzenia tym pasmo przenoszenia jest szersze - przynajmniej w dół. Licząc trafa pod końcówkę 2xEL84PP i korzystając z rdzenia po TWOP 19 wyszło mi, że przy rdzeniu, którego przekrój kolumny środkowej będzie około 7,5cm^2 najniższa przenoszona częstotliwość to coś około 150Hz. Mi to nie przeszkadza... ale jak wczoraj kumpel przywiózł mi do poprawy wzmacniacz (ktory zresztą sam zbudowałem z powierzonych elementów) i jak porównałem trafo wyjściowe z tego TWOPa i z tego wzmacniacza to doznałem szoku. Jest ono dużo mniejsze, a przekrój kolumny środkowej to może z 5cm^2 jak nie mniej. Wzmacniacz do mnie wrócił bo tak nisko schodzi, że niskie tony są nie do opanowania, a słoiki w piwnicy wpadają w rezonanse!!! Kumpel aby opanować niskie częstotliwości zaczął używać głośników 10" bo korektor kompletnie nie pomaga. Pasma przenoszenia tego trafa nie mierzyłem... nie sprwdzałem też w sumie jak grają te wyjściówki na rdzeniach od TWOPa... ale niech mi ktoś wytłumaczy jak to możliwe że takie małe trafo tak jedzie niskimi. TG2,5 napędzany mniejszą mocą przy podobnym rdzeniu w porównaniu do tego maleństwa to jedzie środkiem i nie ma wogóle niskich... Nie wiem co o tym myśleć.
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Re: Mały dylemat - przekrój rdzenia a pasmo przenoszenia.

Post autor: wladl »

Żywo jestem zainteresowany wykorzystaniem TWOPa do małego PP ( na 6P1P). Właśnie skończyłem kroić blachy na obudowę. Wg załączonego zrzutu z ekrany z kalkulatora dolne pasmo wychodzi znacznie niżej dla mocy wprawdzie 10W. Czegoś nie przegapiłem ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

painlust pisze:Nie jestem fachowcem od transformatorów, Pasma przenoszenia tego trafa nie mierzyłem... nie sprwdzałem
Czyli opisujesz byt wirtualny,żona mojego śp. ojca gada z Nim średnio dwa razy w tygodniu.Rezonans zależy co w słoiku(u mnie w piwnicznej spiżarni najlepiej grają rydze marynowane).Pomierz i wróć z tematem.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

wladl pisze:Żywo jestem zainteresowany wykorzystaniem TWOPa do małego PP ( na 6P1P). Właśnie skończyłem kroić blachy na obudowę. Wg załączonego zrzutu z ekrany z kalkulatora dolne pasmo wychodzi znacznie niżej dla mocy wprawdzie 10W. Czegoś nie przegapiłem ?
dla 6P1P Raa wynosi 10k tak gwoli ścisłości.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

cirrostrato pisze:
painlust pisze:Nie jestem fachowcem od transformatorów, Pasma przenoszenia tego trafa nie mierzyłem... nie sprwdzałem
Czyli opisujesz byt wirtualny,żona mojego śp. ojca gada z Nim średnio dwa razy w tygodniu.Rezonans zależy co w słoiku(u mnie w piwnicznej spiżarni najlepiej grają rydze marynowane).Pomierz i wróć z tematem.
dzięki za radę...
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

painlust pisze:dzięki za radę...
Painlust, ale większość Twoich rad w ten sposób wygląda (jeśli nie mniej konkretnie). Nawet dzisiaj pytałem, który CabSim warto zastosować, to mnie odesłałeś do Googla, podczas gdy ja wyraźnie napisałem, że schematów znalazłem sporo, tylko nie wiem, który w praktyce będzie OK.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

pewnie wszystkie są OK!!!!! Najprostrzy jest ten Marshalla a pozatym jest PCB na necie... Co mam za ciebie go poszukać?!!!!! tego oczekujesz odemnie????????

Nie wiem czy jest najlepszy. Ja taki stosuje.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Co nie zmienia faktu, że bez pomiarów za wiele nie zdziałasz :wink: . Szkiełko i oko... :wink: Inaczej to to jak rozmowa o humanistyce, z całym szacunkiem :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

painlust pisze:dla 6P1P Raa wynosi 10k tak gwoli ścisłości.
No 10k też może być. 8k nawet lepiej. Nie ma chyba jakiegoś jedynie słusznego ukłau dla tej lampy :|

A co do rdzenia:
painlust pisze:nawet mnie jest wiadome, że czym większy przekrój rdzenia tym pasmo przenoszenia jest szersze - przynajmniej w dół
Nie tyle pasmo jest szersze przy większym rdzeniu, co przy szerszym w dół pasmie rdzeń musi być większy, aby przenieść niskie częstotliwości bez nadmiernych zniekształceń.
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: fresostrowiec »

wladl pisze:Żywo jestem zainteresowany wykorzystaniem TWOPa do małego PP ( na 6P1P). Właśnie skończyłem kroić blachy na obudowę. Wg załączonego zrzutu z ekrany z kalkulatora dolne pasmo wychodzi znacznie niżej dla mocy wprawdzie 10W. Czegoś nie przegapiłem ?
niedawno robiłem pp na 6p1p - trafka nawijałem na rdzeniach z tych TWOPów,
dla 1W --> fd=21Hz przy już sporych zniekształceniach, choć oscylogram ciągle przypominał sinusoidę (niestety nie mam miernika zniekształceń) :D
dla 10W --> fd=33Hz już przy większych zniekształceniach
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Piotr pisze:
painlust pisze:dla 6P1P Raa wynosi 10k tak gwoli ścisłości.
No 10k też może być. 8k nawet lepiej. Nie ma chyba jakiegoś jedynie słusznego ukłau dla tej lampy :|

A co do rdzenia:
painlust pisze:nawet mnie jest wiadome, że czym większy przekrój rdzenia tym pasmo przenoszenia jest szersze - przynajmniej w dół
Nie tyle pasmo jest szersze przy większym rdzeniu, co przy szerszym w dół pasmie rdzeń musi być większy, aby przenieść niskie częstotliwości bez nadmiernych zniekształceń.
ja 6P1P traktuję identycznie jak EL90 z którą elektrycznie jest tożsama, a Philips dla EL90 podeje w katalogu Raa = 10k z tego co pamietam.
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Sprawa Raa jest raczej tutaj mniej ważna. Mam zamiar namotać TWOPa i naprawdę jestem zainteresowany efektami osiągniętymi w praktyce. Trafko miało by być audio, nie do gitary, i tytułowe 150Hz to trochę mało. Napisz coś o sposobie pomiaru ew. o nawinięciu.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ja używam tego samego programu co i ty.
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Jeśli tak, to dolne pasmo 150Hz wg tego kalkulatora wychodzi dla mocy 25W. Przy założeniu przekroju rdzenia 7ccm.
A wtedy programik podpowiada ilość zwojów która jest znacznie mniejsza niż dla założonych 10W i pasma 55Hz. Mniej drutu, niższa indukcyjność, gorsze pasmo dołem.
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: fresostrowiec »

wladl pisze:Jeśli tak, to dolne pasmo 150Hz wg tego kalkulatora wychodzi dla mocy 25W. Przy założeniu przekroju rdzenia 7ccm.
A wtedy programik podpowiada ilość zwojów która jest znacznie mniejsza niż dla założonych 10W i pasma 55Hz. Mniej drutu, niższa indukcyjność, gorsze pasmo dołem.
moje trafka nawijałem według poniższych wyliczeń, i jeszcze podkreśliłbym tytuł tego okienka "uproszczone obliczenia...", parametry trafa zależą również od jakości wykonania,
a mój wzmacniacz ma bardzo dużo "dołu"...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.