Mały dylemat - przekrój rdzenia a pasmo przenoszenia.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Mały dylemat - przekrój rdzenia a pasmo przenoszenia.
Nie jestem fachowcem od transformatorów, ale nawet mnie jest wiadome, że czym większy przekrój rdzenia tym pasmo przenoszenia jest szersze - przynajmniej w dół. Licząc trafa pod końcówkę 2xEL84PP i korzystając z rdzenia po TWOP 19 wyszło mi, że przy rdzeniu, którego przekrój kolumny środkowej będzie około 7,5cm^2 najniższa przenoszona częstotliwość to coś około 150Hz. Mi to nie przeszkadza... ale jak wczoraj kumpel przywiózł mi do poprawy wzmacniacz (ktory zresztą sam zbudowałem z powierzonych elementów) i jak porównałem trafo wyjściowe z tego TWOPa i z tego wzmacniacza to doznałem szoku. Jest ono dużo mniejsze, a przekrój kolumny środkowej to może z 5cm^2 jak nie mniej. Wzmacniacz do mnie wrócił bo tak nisko schodzi, że niskie tony są nie do opanowania, a słoiki w piwnicy wpadają w rezonanse!!! Kumpel aby opanować niskie częstotliwości zaczął używać głośników 10" bo korektor kompletnie nie pomaga. Pasma przenoszenia tego trafa nie mierzyłem... nie sprwdzałem też w sumie jak grają te wyjściówki na rdzeniach od TWOPa... ale niech mi ktoś wytłumaczy jak to możliwe że takie małe trafo tak jedzie niskimi. TG2,5 napędzany mniejszą mocą przy podobnym rdzeniu w porównaniu do tego maleństwa to jedzie środkiem i nie ma wogóle niskich... Nie wiem co o tym myśleć.
-
- 250...374 postów
Re: Mały dylemat - przekrój rdzenia a pasmo przenoszenia.
Żywo jestem zainteresowany wykorzystaniem TWOPa do małego PP ( na 6P1P). Właśnie skończyłem kroić blachy na obudowę. Wg załączonego zrzutu z ekrany z kalkulatora dolne pasmo wychodzi znacznie niżej dla mocy wprawdzie 10W. Czegoś nie przegapiłem ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Czyli opisujesz byt wirtualny,żona mojego śp. ojca gada z Nim średnio dwa razy w tygodniu.Rezonans zależy co w słoiku(u mnie w piwnicznej spiżarni najlepiej grają rydze marynowane).Pomierz i wróć z tematem.painlust pisze:Nie jestem fachowcem od transformatorów, Pasma przenoszenia tego trafa nie mierzyłem... nie sprwdzałem
-
- 9375...12499 postów
dla 6P1P Raa wynosi 10k tak gwoli ścisłości.wladl pisze:Żywo jestem zainteresowany wykorzystaniem TWOPa do małego PP ( na 6P1P). Właśnie skończyłem kroić blachy na obudowę. Wg załączonego zrzutu z ekrany z kalkulatora dolne pasmo wychodzi znacznie niżej dla mocy wprawdzie 10W. Czegoś nie przegapiłem ?
-
- 9375...12499 postów
dzięki za radę...cirrostrato pisze:Czyli opisujesz byt wirtualny,żona mojego śp. ojca gada z Nim średnio dwa razy w tygodniu.Rezonans zależy co w słoiku(u mnie w piwnicznej spiżarni najlepiej grają rydze marynowane).Pomierz i wróć z tematem.painlust pisze:Nie jestem fachowcem od transformatorów, Pasma przenoszenia tego trafa nie mierzyłem... nie sprwdzałem
-
- 3125...6249 postów
Painlust, ale większość Twoich rad w ten sposób wygląda (jeśli nie mniej konkretnie). Nawet dzisiaj pytałem, który CabSim warto zastosować, to mnie odesłałeś do Googla, podczas gdy ja wyraźnie napisałem, że schematów znalazłem sporo, tylko nie wiem, który w praktyce będzie OK.painlust pisze:dzięki za radę...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 9375...12499 postów
pewnie wszystkie są OK!!!!! Najprostrzy jest ten Marshalla a pozatym jest PCB na necie... Co mam za ciebie go poszukać?!!!!! tego oczekujesz odemnie????????
Nie wiem czy jest najlepszy. Ja taki stosuje.
Nie wiem czy jest najlepszy. Ja taki stosuje.
-
- 1875...2499 postów
Co nie zmienia faktu, że bez pomiarów za wiele nie zdziałasz
. Szkiełko i oko...
Inaczej to to jak rozmowa o humanistyce, z całym szacunkiem 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- moderator
No 10k też może być. 8k nawet lepiej. Nie ma chyba jakiegoś jedynie słusznego ukłau dla tej lampypainlust pisze:dla 6P1P Raa wynosi 10k tak gwoli ścisłości.

A co do rdzenia:
Nie tyle pasmo jest szersze przy większym rdzeniu, co przy szerszym w dół pasmie rdzeń musi być większy, aby przenieść niskie częstotliwości bez nadmiernych zniekształceń.painlust pisze:nawet mnie jest wiadome, że czym większy przekrój rdzenia tym pasmo przenoszenia jest szersze - przynajmniej w dół
-
- 250...374 postów
niedawno robiłem pp na 6p1p - trafka nawijałem na rdzeniach z tych TWOPów,wladl pisze:Żywo jestem zainteresowany wykorzystaniem TWOPa do małego PP ( na 6P1P). Właśnie skończyłem kroić blachy na obudowę. Wg załączonego zrzutu z ekrany z kalkulatora dolne pasmo wychodzi znacznie niżej dla mocy wprawdzie 10W. Czegoś nie przegapiłem ?
dla 1W --> fd=21Hz przy już sporych zniekształceniach, choć oscylogram ciągle przypominał sinusoidę (niestety nie mam miernika zniekształceń)

dla 10W --> fd=33Hz już przy większych zniekształceniach
-
- 9375...12499 postów
ja 6P1P traktuję identycznie jak EL90 z którą elektrycznie jest tożsama, a Philips dla EL90 podeje w katalogu Raa = 10k z tego co pamietam.Piotr pisze:No 10k też może być. 8k nawet lepiej. Nie ma chyba jakiegoś jedynie słusznego ukłau dla tej lampypainlust pisze:dla 6P1P Raa wynosi 10k tak gwoli ścisłości.
A co do rdzenia:Nie tyle pasmo jest szersze przy większym rdzeniu, co przy szerszym w dół pasmie rdzeń musi być większy, aby przenieść niskie częstotliwości bez nadmiernych zniekształceń.painlust pisze:nawet mnie jest wiadome, że czym większy przekrój rdzenia tym pasmo przenoszenia jest szersze - przynajmniej w dół
-
- 250...374 postów
Sprawa Raa jest raczej tutaj mniej ważna. Mam zamiar namotać TWOPa i naprawdę jestem zainteresowany efektami osiągniętymi w praktyce. Trafko miało by być audio, nie do gitary, i tytułowe 150Hz to trochę mało. Napisz coś o sposobie pomiaru ew. o nawinięciu.
-
- 9375...12499 postów
Ja używam tego samego programu co i ty.
-
- 250...374 postów
Jeśli tak, to dolne pasmo 150Hz wg tego kalkulatora wychodzi dla mocy 25W. Przy założeniu przekroju rdzenia 7ccm.
A wtedy programik podpowiada ilość zwojów która jest znacznie mniejsza niż dla założonych 10W i pasma 55Hz. Mniej drutu, niższa indukcyjność, gorsze pasmo dołem.
A wtedy programik podpowiada ilość zwojów która jest znacznie mniejsza niż dla założonych 10W i pasma 55Hz. Mniej drutu, niższa indukcyjność, gorsze pasmo dołem.
-
- 250...374 postów
moje trafka nawijałem według poniższych wyliczeń, i jeszcze podkreśliłbym tytuł tego okienka "uproszczone obliczenia...", parametry trafa zależą również od jakości wykonania,wladl pisze:Jeśli tak, to dolne pasmo 150Hz wg tego kalkulatora wychodzi dla mocy 25W. Przy założeniu przekroju rdzenia 7ccm.
a mój wzmacniacz ma bardzo dużo "dołu"...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.