trafo dla 2xEL84 PP Hi-Fi
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: trafo dla 2xEL84 PP Hi-Fi
Witam
Właśnie o to mi chodziło....
Poza tym nawijanie w dwu kierunkach ma tą zaletę, że z jednej strony masz napięcie anodowe, a z drugiej podłączasz anody.
Równoległe łączenie uzwojeń wtórnych ma jeszcze tą zaletę, że zawsze całość uzwojenia (chodzi o długość) jest sprzężona z kolejnymi sekcjami.
Ja zawsze jak nawijałem trafa to dobierałem średnicę drutu wtórnego tak, żeby mi wyszła pełna warstwa. Ewentualny jeden zwój różnicy przeliczałem i korygowałem ostatnią sekcją anodowego. czasami zdarzało mi się użyć innej średnicy drutu na ostatnią sekcję, aby uzyskać maksymalne wypełnienie okna.
Pozdrawiam
Właśnie o to mi chodziło....
Poza tym nawijanie w dwu kierunkach ma tą zaletę, że z jednej strony masz napięcie anodowe, a z drugiej podłączasz anody.
Równoległe łączenie uzwojeń wtórnych ma jeszcze tą zaletę, że zawsze całość uzwojenia (chodzi o długość) jest sprzężona z kolejnymi sekcjami.
Ja zawsze jak nawijałem trafa to dobierałem średnicę drutu wtórnego tak, żeby mi wyszła pełna warstwa. Ewentualny jeden zwój różnicy przeliczałem i korygowałem ostatnią sekcją anodowego. czasami zdarzało mi się użyć innej średnicy drutu na ostatnią sekcję, aby uzyskać maksymalne wypełnienie okna.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 250...374 postów
...wczoraj trafiłem pod adresem na rozwiązanie, które mi się wyraźnie spodobało: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... #Wykonanie . Z wrodzonego lenistwa poprzednio korzystałem z pomocy programu do obliczania transformatorów wyjściowych. Widzę teraz, że nie byl to najlepszy pomysł...
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
-
- 625...1249 postów
Ogólnie można polecić tą stronę, ze względu na całość zawartych tam informacji....
Ja zawsze obliczam trafa "na pieszo" programy traktuję pomocniczo......
Obliczanie trafa różnymi metodami, daje czasem bardzo różne wyniki. Warto czasami poświęcić chwilkę i pomęczyć się, jest wtedy wgląd na zakres możliwych rozwiązań.
Transformator najczęściej jest wynikiem kompromisu kilku parametrów, więc ....do obliczeń
Ja zawsze obliczam trafa "na pieszo" programy traktuję pomocniczo......
Obliczanie trafa różnymi metodami, daje czasem bardzo różne wyniki. Warto czasami poświęcić chwilkę i pomęczyć się, jest wtedy wgląd na zakres możliwych rozwiązań.
Transformator najczęściej jest wynikiem kompromisu kilku parametrów, więc ....do obliczeń

Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- moderator

Na razie mam pod ręką tylko charakterystyki dla Ug2=300V, Ug2=250V i dla triody.
Zakładając w każdym przypadku klasę B, zasilanie 300V i optymalne Raa dostaniemy:
Dla pentody 18,5W
Dla UL 20% 15,5W
Dla triody 6,5W
Do innych odczepów potrzebowałbym więcej charakterystyk

-
- 250...374 postów
Dzięki za informacje.
-
- 250...374 postów
Rozpocząłem już nawijanie nowym drutem DNE 2 fi 0,25, mam za sobą dwie sekcje po 320 zwojów. Nawijam równo, zwój przy zwoju bez przekładek (b ędą tylko między sekcjami) - nie mam zbyt dużo miejsca. Sekcje po nawinięciu impregnuję specjalnym lakierem izolacyjnym w aerozolu. Nawijam przy użyciu dość prymitywnej nawijarki ręcznej z mechanicznym licznikiem zwojów - jest to nagwintowany na tokarce długi pręt o średnicy 12 mm, karkas składany w "zamek" nabity ciasno na drewniany klocek zapewnia, że rdzeń da się wlożyć po nawinięciu całości. Po nawinięciu podam zmierzone rezystancje uzwojeń oraz ich indukcyjność. Jestem ciekawy odchyłek od symetrii. Myślę, ze będą niewielkie. Do pomiarów mam tajwański mostek RLC.
-
- 250...374 postów
Dzisiaj wykonałem pomiary transformatora - rezystancja sekcji pierwotnych - w sumie 2x77,8 omów (wynik zaokrągliłem do 0,1); natomiast indukcyjność wynosi 2x8,78 H. Wyniki wydają się być zadowalające. Niewielka rezystancja sugeruje niewielkie straty mocy na grzanie uzwojenia. jed Zachowałem przy uzwajaniu dokładność co do jednego zwoja - jest dokładnie tyle, ile powinno być.
-
- 250...374 postów
...i wygląd transformatora. Pozostało tylko spiąć wyprowadzenia w estetyczne wiązki... Izolacja testowana napięciem około 2 kVAC 50Hz uzyskanym z transformatora własnej roboty wykonanego specjalnie do testowania izolacji. Jego pierwotne uzwojenie jest połączone szeregowo z żarówką 230V/40W; stanowi to zabezpieczenie przed skutkami zwarcia, jednocześnie świecenie żarówki informuje o przebiciu izolacji testowanego urządzenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Jeżeli to ultralinear to odseparować od siebie trzeba końce przewodów A1,S2/1 i A2,S2/2 -na odległe ,oddzielne łączówki.
Tu w tym stanie -w war wilgotnych wytworzy się ścieżynka po powierzcni tego bakelitu.
To jest bakelit maks -możę 300V =.
A co to jest w tym czerwonej izolacji/ wtórne czy pierwotne?/Pozdr.
Tu w tym stanie -w war wilgotnych wytworzy się ścieżynka po powierzcni tego bakelitu.
-
- 250...374 postów
...izolacja lączówki wytrzymywała 2 kVAC, to w końcu siedmiokrotnie więcej, niż napięcie pracy. Czerwona taśma PCV izoluje miejsca połączeń uzwojenia wtórnego.
Poza tym nie przewiduję eksploatacji w wilgotnym pomieszczeniu. Dziękuję za uwagi - przemyślę temat. Pozdrowienia.
Poza tym nie przewiduję eksploatacji w wilgotnym pomieszczeniu. Dziękuję za uwagi - przemyślę temat. Pozdrowienia.
Czołem.

Czy przypadkiem nie przekraczasz dopuszczalnego prądu katody? Do tego trudno cokolwiek powiedzieć abstrahując od zniekształceń. W sumie warto się zainteresować pomierzeniem tych charakterystyk. Teraz zupełnie nie mam czasu na hobby
- może tuż przed wakacjami dam radę...
Pozdrawiam,
Jasiu
Hmmm... "z jednego punktu" to nie jestPiotr pisze: Na razie mam pod ręką tylko charakterystyki dla Ug2=300V, Ug2=250V i dla triody.
Zakładając w każdym przypadku klasę B, zasilanie 300V i optymalne Raa dostaniemy:
Dla pentody 18,5W
Dla UL 20% 15,5W
Dla triody 6,5W

Czy przypadkiem nie przekraczasz dopuszczalnego prądu katody? Do tego trudno cokolwiek powiedzieć abstrahując od zniekształceń. W sumie warto się zainteresować pomierzeniem tych charakterystyk. Teraz zupełnie nie mam czasu na hobby

Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 2500...3124 posty
Kaw, znowu chrzanisz. Przecież w EL84 masz anodę na nóżce 7, a siatkę ekranującą na 9. Jaka jest odległość między tymi stykami- 6mm? Nie ma obaw, nic złego się nie stanie...KaW pisze:Jeżeli to ultralinear to odseparować od siebie trzeba końce przewodów A1,S2/1 i A2,S2/2 -na odległe ,oddzielne łączówki.
Wątpię, żeby nawet wzmacniaczom na EL34 miało się coś stać z tego powodu, a przecież tam napięcia anodowe są wyższe, a anoda sąsiaduje z siatką ekranującą. I o ile możemy zamocować podstawkę ceramiczną i mieć pewność, że się nie zwęgli [chyba, że będzie zwyczajnie usyfiona], o tyle cokołu lampie raczej nie wymienimy...
Andrew - bardzo mi się podoba Twój transformator, gratulacje!
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!