trafo dla 2xEL84 PP Hi-Fi

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

trafo dla 2xEL84 PP Hi-Fi

Post autor: Andrew »

Mam zamiar zrealizować wzmacniacz o parametrach Hi-Fi oparty na wymienionych świeczkach o mocy wyjściowej rzędu 10 do 12 W. Przed rozpoczęciem nawijania transformatorów wyjściowych pragnę zasięgnąć opinii kogoś "siedzącego" w temacie głębiej, niż ja, na temat mojego projektu
tych transformatorów. Dawcami rdzeni są transformatory sieciowe o mocy 70 W, przekrój środkowej kolumny EI wynosi 12 cm2, blachy wygladają dość przyzwoicie. Karkas dzieli okno na dwie połowy (zależy mi na jak najdokładniejszej symetrii uzwojeń, także ich rezystancji). Obliczenia wykonane dla dolnej częstotliwości 20 Hz. Uzwojenia wtórne (dla obciążenia 8 omów) podzieliłem na cztery sekcje po 39 zwojów - do połączenia szeregowego. Uzwojenie pierwotne liczy sobie łącznie 2x2424 zwoje z odczepem ultralinear po 1042 zw (43%), ma być podzielone na sześć sekcji po 808 zwojów według załączonego odręcznego szkicu. Wyprowadzenia 11 i 12 połączone razem do plusa zasilania anodowego, 1 i 22 do anod, a 6 i 17 do siatek ekranujących. Nie muszę tu chyba dodawać, że moje kwalifikacje pozwalają mi na solidne zrealizowanie takiego transformatora, chciałbym tylko zasięgnąć opinii na temat samego projektu, bo czeka mnie sporo pracy przy nawijaniu, a nie lubię powielać ewentualnych błędów w fazie projektu.
Przy okazji pozdrawiam wszystkich zwolenników szklanych baniek - ja zaczynałem pod koniec lat 60-tych, moja pierwsza konstrukcja to wzmacniacz na EBL21+ECH21. Ech, łza się w oku kręci...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: trafo dla 2xEL84 PP Hi-Fi

Post autor: KaKa »

Andrew pisze: blachy wygladają dość przyzwoicie
Sprecyzuj? Żółte, w zielone grochy? :wink:
Andrew pisze:podzieliłem na cztery sekcje po 39 zwojów - do połączenia szeregowego.
Błąd, wtórne nawijamy w 4 sekcjach równolegle.
Andrew pisze: Uzwojenie pierwotne liczy sobie łącznie 2x2424 zwoje z odczepem ultralinear po 1042 zw (43%), ma być podzielone na sześć sekcji po 808 zwojów według załączonego odręcznego szkicu.
Możesz załączyć go trochę większego? Przy próbie dokładniejszego obejrzenia nic nie widać :roll:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Witam

O ile dobrze pamiętam, to dla EL84 stosuje się UL na poziomie 20%, 43% to dla EL34 raczej.....
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: fresostrowiec »

UL możesz stosować nawet 100% - wtedy masz połączenie triodowe :wink:
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
KaKa, dlaczego rownolegle, a nie moze byc w szereg? Czy sa jakies roznice w rozkladzie pradow i w efektcie pola magnetycznego w rdzeniu?
A moze to tylko taka tradycja? Z tego co wiem, to czy damy na trafie 4 x 20 zwojow w szereg i prad 1A to bedziemy mieli 80 Amp-zwojow, albo 4 x 80 zwojow i pradzie 0.25A - polaczenie rownolegle - to bedzie ta sama ilosc Amp-zwojow, prawda? Przelozenie trafa jest bez zmian, zgadza sie?
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

fresostrowiec pisze:UL możesz stosować nawet 100% - wtedy masz połączenie triodowe :wink:
A pewnie, że tak, tylko wtedy nie nazywa się to "optymalne"

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

...pisząc "blachy wyglądają przyzwoicie" miałem na myśli fakt, iż pochodzą z transformatora nie będącego zabytkiem, są lakierowane cienką warstwą i ich stan techniczny jest bardzo dobry. Nie mam zamiaru dokonywać pomiarów ich parametrów technicznych, mam pewność, że jeśli pracowały w transformatorach o mocy 70W, to przy 10 do 12W będą równie odległe od nasycenia, jak gospodarka unii odległa jest od wolnego rynku.
Co do łączenia równoległego uzwojeń wtórnych to jednak będę polemizował - przeglądając różne rozwiązania widziałem zarówno łączenie szeregowe, jak i równoległe. Ja nie widzę uzasadnienia teoretycznego dla takiego poglądu- cóż, może moja wiedza jest niewystarczająca? Przy obu wariantach łączenia osiągamy zamierzony cel, jakim jest maksymalne zwiększenie sprzężenia między uzwojeniami. Pierwotne zamierzam nawinąć drutem DNE 0,16 mm (akurat taki mam), a wtórne - sprawdzę, co tam jeszcze mi zostało.
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

...ponownie zeskanowałem szkic uzwojeń przy dwukrotnie większej rozdzielczości. Litery p i k oznaczają początek i koniec uzwojenia.
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

...ponownie zeskanowałem szkic uzwojeń przy dwukrotnie większej rozdzielczości. Litery p i k oznaczają początek i koniec uzwojenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Pyra pisze: A pewnie, że tak, tylko wtedy nie nazywa się to "optymalne"
Te wielkości "optymalne" to raczej mitologia... Zwykle wynikają z tradycji. W załączenie wykres podstawowych parametrów w funkcji % uzwojenia UL dla KT88. Między 20% a 50% nie ma wielkiej różnicy, praktycznie wszystko pomiędzy jest dosyć "optymalne". Bardzo podobnie zachowują się inne lampy.
Obrazek

:arrow: Andrew
Które jak dzielisz sekcje między połówkami karkasu? Z Twojego rysunku to nie wynika. Dobry transformator UL powinien mieć też małą indukcję rozproszenia między poszczególnymi sekcjami uzwojenia anodowego.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

...uzwojenia widoczne nad kreską symbolizującą rdzeń będą umieszczone w jednej połówce karkasu, te spod kreski w drugiej. Dla czytelności szkicu nie połączyłem uzwojeń wtórnych, wszyscy wiedzą, jak łączymy szeregowo. Jedno uzwojenie o oznaczonych końcówkach to jedna sekcja. Oznaczyłem początki i końce uzwojeń. Pozdrawiam.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

:arrow: Vic384
Lepiej nawinąć więcej zwojów i mieć równa warstwę, niż fundować sobie garb na karkasie.
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

To nie jest problemem, jeśli ma się wprawę, decyzję ostateczna podejme w trakcie nawijania, zobaczę, ile zwojów zmieszczę w jednej warstwie.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Andrew pisze:...uzwojenia widoczne nad kreską symbolizującą rdzeń będą umieszczone w jednej połówce karkasu, te spod kreski w drugiej. Dla czytelności szkicu nie połączyłem uzwojeń wtórnych, wszyscy wiedzą, jak łączymy szeregowo. Jedno uzwojenie o oznaczonych końcówkach to jedna sekcja. Oznaczyłem początki i końce uzwojeń. Pozdrawiam.
A no właśnie, sekcje uzwojeń powinny być zamieniane, tzn na obu połówkach karkasu powinieneś mieć naprzemiennie sekcje obu lamp.
Uzwojenia na Twoim rysunku powinny więc być łączone "na krzyż".

Najlepiej nawijać kolejne sekcje na przemian, jedną w lewo, dugą w prawo, a potem lewe łączyć z lewymi a prawe z prawymi.
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

...po nawinięciu będę mógł trochę poeksperymentować nad optymalnym rozwiązaniem... Wyprowadzenia robię na tyle długie, że możliwe będą także różne krzyżówki.