O analizatorach i rowerach :)

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: O analizatorach i rowerach :)

Post autor: MarekSCO »

:arrow: Marvel :)
A może dołączysz do nas ?
KaKa i ja robimy taki wobulowany generator m.cz.
Zaczyna pracować od bardzo niskich częstotliwości ( rzędu 1 Hz )...
Schemat jest w tym wątku, tylko prawdopodobnie ulegnie lekkim przemianom :D
Zdjęcie z mojego poprzedniego postu dotyczy właśnie tego generatora...
Powinien się doskonale nadawać do zdejmowania charakterystyki wzmacniaczy itp historii...

:arrow: KaKa :)
Po tej zabawie z B.M.W.cz, musiałem trochę odreagować :mrgreen:
Od dziecka chciałem zostać hydraulikiem ;)
Generator na diodzie Gunna, po drodze dwa detektory, tłumik i wyjście na koncentryk :)
Nie wiem, jak wysoko zajdę z analizatorem...
Może się przydać przy uruchomieniu i 10 GHz generator :twisted:
Załączniki
speana2_16.jpg
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

MarekSCO pisze::arrow: Marvel :)
Trochę mi teraz głupio, że nie przeczytałem całego wątku :oops:
Nie wiem czy jestem godny dołączyć do Was. No ale, raz kozie śmierć, spróbuję...

W "międzyczasie" znalazłem na forum chyba EP schemat i płytkę generatora.

A ponieważ wątek jest też o rowerach, to zapodaję zdjęcie mojej "maratonówki" Santa Cruz Superlight 2007, moje zdjęcie z Garym Fisherem na maratonie w Istebnej i fotę "w akcji" na Mazovii w Nidzicy :D

PS. :arrow: KaKa jeśli potrzebujesz czegoś do swojej Meridki, to wal na PW. Czasami wymieniam niezużyty sprzęt na nowy :wink:
Załączniki
gen1.jpg
gen2.jpg
Santa Cruz Superlight
Santa Cruz Superlight
Z Garym Fisherem
Z Garym Fisherem
Mazovia w Nidzicy
Mazovia w Nidzicy
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

MarekSCO pisze:Niestety wycieczka nie była rowerowym wypadem... Ale wystąpiła konieczność naprawy tego błędu ;) Stąd plan zakupu bagażnika :)
[...]
Jako cel wycieczek rowerowych wprost doskonały...
Jak i całe Roztocze :)
Marku, kupiłeś bagażnik? Jeśli nie, to mam coś takiego na zbyciu:
http://www.bagazniki.istore.pl/sklep,15 ... 065,0.html
za koszty przesyłki i jakieś niepotrzebne Ci fanty :)

Daleko masz na Roztocze? Jestem z Zamościa i mam tam prawie wszystko objeżdżone podczas treningów :D
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Ejejej :!: 20.04 będziesz we Wrocławiu? Ja do Istebnej nie dotarłem niestety, ale w tym roku nadrobię:) :)
Co to za barbarzyńskie zwyczaje żeby hydrauliki przy maratonówce? :wink: :wink:
Kurcze, ale maszynki pozazdrościć, może kiedyś też sobie taką sprawię... Ale bardziej chcę KTMa... Choć z drugiej strony wczoraj wyciąłem jakiegoś pro zawodnika na KTMie właśnie. Może był on zbyt bardzo pro :wink: :D
Z części to gdzieś tam ok. 3 strony wątku marudziłem, że brak mi hamulców... Tzn. ogólnie są, ale jakieś no-name :wink:

Co do generatora, to nie rozumiem sumowania sinusa z prostokątem/piłą :roll: Jak na moje to lepiej wyprowadzić wszystkie 3 przebiegi osobno. A tak generalnie to ja bym to jeszcze trochę rozbudował o jakąś możliwość modulowania... AM czy FM, a najlepiej obydwie. O tak, taki przydatny bajer :wink:
Marku :arrow: Hydraulika całkiem fajna, ale ma to jakieś zastosowanie w praktyce? :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

MarekSCO pisze::arrow: Marvel :)
Zdjęcie z mojego poprzedniego postu dotyczy właśnie tego generatora...
Powinien się doskonale nadawać do zdejmowania charakterystyki wzmacniaczy itp historii...
Popatrzyłem na schemat i na zdjęcie o którym mówisz. Rzeczywiście, budowa tego urządzenia nie powinna być ponad moje siły. Jak się przedstawia sytuacja z projektem płytki? Każdy robi sam? :P
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

KaKa pisze:Marku :arrow: Hydraulika całkiem fajna, ale ma to jakieś zastosowanie w praktyce? :wink:
Zdjęcie rzeczywiście zamieściłem po to, żeby pobudzić wyobraźnię kolegów i zachęcić do
eksperymentowania. Toteż nie ma ono stosownego komentarza...
Nie twierdzę, że ten komentarz, który ma, jest niestosowny ;) Ale...
Znaczenie praktyczne tego akurat urządzenia jest doniosłe...
Oto usiłuję poskładać drugi w moim życiu analizator widma :)
Przy zmaganiach z pierwszym zauważyłęm bardzo ciekawe zjawisko, objawiające się
zwłaszcza podczas wstępnego uruchamiania i strojenia przyrządu.
Oto, żeby sprawnie przeprowadzić uruchomienie analizatora, trzeba przede wszystkim posiadać...
Widmo do analizowania :mrgreen:
Ten pierwszy generator z powielaczem impulsowym daje prążki do 6 GHz ( wyżej nie sprawdzałem )
Jak widzisz wykonałem doświadczenie z wyodrębnianiem, za pomocą filtru, fragmentu widma...
Pozyskałem w ten sposób bardzo pomocne urządzenie, będące właściwie generatorem sygnałowym...
Przestrajając ( czy zmieniając ) filtry, będę mógł wyodrębnić z tej "sieczki" sygnał o jednej częstotliwości...
( zmniejszając zawartość tych prążków, które leżą poza pasmem przepustowym filtru )
Podobnie jest z tym urządzeniem hydraulicznym...
Wtrącając w falowód diodę powielającą, uzyskam prążki w wyższym zakresie widma ( 10 GHz up )
Zamierzam dobudować do analizatora subharmonic mixer, za pomocą którego zamierzam dokonywać
obrazowania widma sygnału EM w zakresie do 40 GHz ( przynajmniej ;) )
I stąd potrzebuję analogicznego generatora sygnałowego dla większych częstotliwości...
Przy czym bardzo ważną rzeczą jest możliwość regulacji poziomu mocy generowanego sygnału...
To, co widzisz na obrazku, to właściwie test mający odpowiedzieć na pytanie:
Czy posiadany modulator ferrytowy ( ten zielony cylinder ) nada się jako tłumik sterowany prądowo...
Stąd jeden detektor umieszczony jest przed modulatorem, a drugi po nim :)
KaKa pisze:Co do generatora, to nie rozumiem sumowania sinusa z prostokątem/piłą :roll: Jak na moje to lepiej wyprowadzić wszystkie 3 przebiegi osobno.
Całkowicie się zgadzam...
Nie wiemy jednak, jakie były założenia konstrukcyjne ( do czego generator miał służyć )...
Warto zajrzeć w notę ICL 8083... Można na tym układzie zbudować łatwo wobulowany generator funkcji.
Marvel pisze:Marku, kupiłeś bagażnik? Jeśli nie, to mam coś takiego na zbyciu:
http://www.bagazniki.istore.pl/sklep,15 ... 065,0.html
za koszty przesyłki i jakieś niepotrzebne Ci fanty :)
Dzięki, ale do mojego auta ( Astra ) się nie nada :(
W dodatku potrzebuję bagażnika na dwa rowery :)
Marvel pisze:Daleko masz na Roztocze? Jestem z Zamościa i mam tam prawie wszystko objeżdżone podczas treningów :D
Mieszkam w Żołyni ( 14 km od Łańcuta ) na Podkarpaciu i samochodem mam niedaleko :)
Ale dopiero zacząłem "odkrywać" Roztocze...
W tym roku będę podejmował jeszcze kilka wypraw i jest nadzieja, że się spotkamy :D
Marvel pisze: W "międzyczasie" znalazłem na forum chyba EP schemat i płytkę generatora.
Ten scalak ( ICL 8083 ) jest scalonym generatorem funkcji o naprawdę sporych możliwościach...
Warto poszukać w sieci projektów realizowanych w oparciu o niego...
Niemniej wydaje mi się, że realizowany przez nas projekt jest bardziej rozwojowy ;)
Już teraz można powiedzieć, że istnieje fizyczny model wobulatora m.cz.
Na zdjęciu masz przebieg wobulowany w częstotliwości za pomocą przebiegu piłowego uzyskanego
z tranzytronowego generatora lampowego :)
W środku ekranu masz "zero" a w lewo i prawo "zagęszczającą się" sinusoidę :D
Dalsze prace nadal trwają :D
Pozdrawiam
Marek

PS: Post pisałem w pośpiechu - przepraszam za błędy :)
Załączniki
speana2_17.jpg
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marvel pisze:Jak się przedstawia sytuacja z projektem płytki? Każdy robi sam? :P
Na tym etapie problem płytki jest właściwie drugoplanowym problemem ;)
Ale postaram się jutro wstawić fotokopię tych płytek, które wytrawiłem do prototypu...
Ważne jest to, że nie chodzi tutaj o dosłowne skopiowanie tego generatora, ale o zapoczątkowanie projektu bardziej rozbudowanego urządzenia :)
Mam nadzieję, że będzie to jakiś użyteczny wobulator dla częstotliwości akustycznych i niższych radiowych ( do 30 MHz )...
Jest szansa, że będzie się to coś składało z modułów, które same w sobie będą mogły stanowić odrębne urządzenia...
Ot taka fajna zabawa :)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

MarekSCO pisze: Dzięki, ale do mojego auta ( Astra ) się nie nada :(
W dodatku potrzebuję bagażnika na dwa rowery :)
Dlatego na trzy Ci nie odpowiada? :lol:
Obrazek
Całość mojej daaawnej "recenzji" bagażnika tu:
http://marveleffects.com/bagaznik/
MarekSCO pisze:Niemniej wydaje mi się, że realizowany przez nas projekt jest bardziej rozwojowy ;)
Już teraz można powiedzieć, że istnieje fizyczny model wobulatora m.cz.
Zaczynam się wciągać w ten temat :-) Pozwolę sobie wyciągać ten wątek, gdyby przypadkiem kiedyś podupadł :P

A z troszkę innej beczki:

W oczekiwaniu na oscyloskop, które to oczekiwanie zapowiada się na nieco dłuższe, niż myślałem, odkryłem w moim multimetrze możliwość pomiaru częstotliwości do 20kHz:
Obrazek
Czy mogę tę opcję jakoś sensownie wykorzystać przy badaniu wzmacniacza?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Marvel pisze: Rzeczywiście, budowa tego urządzenia nie powinna być ponad moje siły. Jak się przedstawia sytuacja z projektem płytki? Każdy robi sam? :P
Trzeba się uczyć niechlujnego montażu :wink: :wink: Kurcze, weekend przysiądę i też zrobię testy. A co :wink:
Miernik jakoś wykorzystasz, choć nie sądzę, aby akurat pomiar częstotliwości był najważniejszy :wink:
Marku :arrow: Do uzyskiwania bardzo wolno zmieniających się przebiegów podstawy przemiatania (rzędu >10 sek) można by użyć małego silniczka elektrycznego kręcącego zwykłym trymerem. Wyszło by pewnie karkołomne mechanicznie, ale :twisted: .

Do ICL8038 to kosztuje on 30PLN (wg. najlepszego poznańskiego sklepu), XR2206 kosztuje 40PLN. Chyba zaraz sobie coś nasrysuję :twisted:
Chyba jednak trzeba będzie zostać przy tym ICL8038. Wg noty katalogowej można z niego sporo wydusić :wink:
BTW, http://stud.wsi.edu.pl/~sikrolb/artykuly-vco.html jak już się w cyfrowe rozwiązania bawimy :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
KaKa pisze: Chyba jednak trzeba będzie zostać przy tym ICL8038. Wg noty katalogowej można z niego sporo wydusić :wink:
Może przyjrzyj się też kostce MAX038? Ma mniejsze zniekształcenia nieliniowe i większą górną częstotliwość.

Pozdrawiam,
Jasiu
traxman

Post autor: traxman »

MAX038 to fajny scalak ma tylko jedną wadę jest już chyba nie produkowany - Maxim wycofał się lub wycofuje się z jego produkcji:
http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/1257/t/do
Z mojej pamięci na XR2206 (lub 2209 nie pamiętam) można zrobić przestajany generator i ma chyba mniejsze zniekształcenia niż ICL.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Matizz »

traxman pisze:MAX038 to fajny scalak ma tylko jedną wadę jest już chyba nie produkowany - Maxim wycofał się lub wycofuje się z jego produkcji:
http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/1257/t/do
Z mojej pamięci na XR2206 (lub 2209 nie pamiętam) można zrobić przestajany generator i ma chyba mniejsze zniekształcenia niż ICL.
Witam

Max038 został wycofany z produkcji i nie da się już zamówić go jako sample. Na allegro dochodzi do 60zł, w sklepach jeszcze drożej.

Druga kostka to XR2206, ma trochę mniejsze zniekształcenia niż ICL. W avt jest do kupienia kit generatora na tej właśnie kostce z wejściem modulacji FM i AM : http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2495.pdf
Cena od 9zł.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
traxman

Post autor: traxman »

Mam gdzieś 1szt MAX038 SO-20 mogę zamienić na coś innego lub PLN dla dobra nauki. Mam też niedokończony generator ICL8038 z jakiegoś kitu, z dodatkowym miernikiem częstotliwości w niedokończonej obudowie, chętnie się go pozbędę.
->Priv
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

MarekSCO pisze::arrow: Marvel :)[...]Poza tym, nie sugeruj się obecną ceną, bo ta może wzrosnąć ( sądzę, że ponad 300 PLN ) :(
Jasnowidz, czy co? :D W momencie pisanie tego posta przez Marka najwyższa oferta to było 49 zł, a poszedł za 311 zł.
http://allegro.pl/item345677554_generat ... pg_19.html
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Ze wzgledu na pasmo nie jest wart tyle.
ODPOWIEDZ