KaKa pisze:Marku

Hydraulika całkiem fajna, ale ma to jakieś zastosowanie w praktyce?

Zdjęcie rzeczywiście zamieściłem po to, żeby pobudzić wyobraźnię kolegów i zachęcić do
eksperymentowania. Toteż nie ma ono stosownego komentarza...
Nie twierdzę, że ten komentarz, który ma, jest niestosowny

Ale...
Znaczenie praktyczne tego akurat urządzenia jest doniosłe...
Oto usiłuję poskładać drugi w moim życiu analizator widma

Przy zmaganiach z pierwszym zauważyłęm bardzo ciekawe zjawisko, objawiające się
zwłaszcza podczas wstępnego uruchamiania i strojenia przyrządu.
Oto, żeby sprawnie przeprowadzić uruchomienie analizatora, trzeba przede wszystkim posiadać...
Widmo do analizowania
Ten pierwszy generator z powielaczem impulsowym daje prążki do 6 GHz ( wyżej nie sprawdzałem )
Jak widzisz wykonałem doświadczenie z wyodrębnianiem, za pomocą filtru, fragmentu widma...
Pozyskałem w ten sposób bardzo pomocne urządzenie, będące właściwie generatorem sygnałowym...
Przestrajając ( czy zmieniając ) filtry, będę mógł wyodrębnić z tej "sieczki" sygnał o jednej częstotliwości...
( zmniejszając zawartość tych prążków, które leżą poza pasmem przepustowym filtru )
Podobnie jest z tym urządzeniem hydraulicznym...
Wtrącając w falowód diodę powielającą, uzyskam prążki w wyższym zakresie widma ( 10 GHz up )
Zamierzam dobudować do analizatora subharmonic mixer, za pomocą którego zamierzam dokonywać
obrazowania widma sygnału EM w zakresie do 40 GHz ( przynajmniej

)
I stąd potrzebuję analogicznego generatora sygnałowego dla większych częstotliwości...
Przy czym bardzo ważną rzeczą jest możliwość regulacji poziomu mocy generowanego sygnału...
To, co widzisz na obrazku, to właściwie test mający odpowiedzieć na pytanie:
Czy posiadany modulator ferrytowy ( ten zielony cylinder ) nada się jako tłumik sterowany prądowo...
Stąd jeden detektor umieszczony jest przed modulatorem, a drugi po nim
KaKa pisze:Co do generatora, to nie rozumiem sumowania sinusa z prostokątem/piłą

Jak na moje to lepiej wyprowadzić wszystkie 3 przebiegi osobno.
Całkowicie się zgadzam...
Nie wiemy jednak, jakie były założenia konstrukcyjne ( do czego generator miał służyć )...
Warto zajrzeć w notę ICL 8083... Można na tym układzie zbudować łatwo wobulowany generator funkcji.
Dzięki, ale do mojego auta ( Astra ) się nie nada

W dodatku potrzebuję bagażnika na dwa rowery
Marvel pisze:Daleko masz na Roztocze? Jestem z Zamościa i mam tam prawie wszystko objeżdżone podczas treningów

Mieszkam w Żołyni ( 14 km od Łańcuta ) na Podkarpaciu i samochodem mam niedaleko

Ale dopiero zacząłem "odkrywać" Roztocze...
W tym roku będę podejmował jeszcze kilka wypraw i jest nadzieja, że się spotkamy
Marvel pisze:
W "międzyczasie" znalazłem na forum chyba EP schemat i płytkę generatora.
Ten scalak ( ICL 8083 ) jest scalonym generatorem funkcji o naprawdę sporych możliwościach...
Warto poszukać w sieci projektów realizowanych w oparciu o niego...
Niemniej wydaje mi się, że realizowany przez nas projekt jest bardziej rozwojowy

Już teraz można powiedzieć, że istnieje fizyczny model wobulatora m.cz.
Na zdjęciu masz przebieg wobulowany w częstotliwości za pomocą przebiegu piłowego uzyskanego
z tranzytronowego generatora lampowego

W środku ekranu masz "zero" a w lewo i prawo "zagęszczającą się" sinusoidę

Dalsze prace nadal trwają

Pozdrawiam
Marek
PS: Post pisałem w pośpiechu - przepraszam za błędy