[ciut, ciut OT] Dawnych lamp(ek) czar...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: [ciut, ciut OT] Dawnych lamp(ek) czar...
Nie jest to neonówka, ma w środku żarnik i w ogóle cały układ drucików jak w zwykłej żarówce.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1875...2499 postów
To może ma też w środku szklaną bańkę?marcin_oizo pisze:Nie jest to neonówka, ma w środku żarnik i w ogóle cały układ drucików jak w zwykłej żarówce.

Tomek
-
- 6250...9374 posty
Nie, nie ma też żadnej ukrytej bańki. To żaróweczka w 100% ale niestety spalona.Tomasz Gumny pisze:To może ma też w środku szklaną bańkę?marcin_oizo pisze:Nie jest to neonówka, ma w środku żarnik i w ogóle cały układ drucików jak w zwykłej żarówce.Na zdjęciu wygląda trochę jak oklejona żarówka...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
No, faktycznie - kolor zdecydowanie "nieliturgiczny"Janusz pisze:Zielona?

Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 250...374 postów
Pozostając dalej w temacie, aczkolwiek produkcja konkurencyjna dla Osrama. Mam taki zestaw , widać go na załączonych zdjęciach. Niestety oczywiście brakuje trochę żarówek. Może ktoś ma w swoich zapasach? Warto zwrócić jakiego głośnika sluchają ludzie stojący przed wystawą Philipsa na winietce z boku pudełka. Czyżby te lampki były tak stare?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To ja pokażę trochę większą lampkę firmy Osram i raczej nie na choinkę - 500W lampę rtęciową. Uwagę zwraca ciekawe mocowanie jarznika. Nie wiem z jakiego roku pochodzi, osoba, od której ją dostałem twierdziła, że lampa jest przedwojenna 

-
- 2500...3124 posty
Robota dla Alka... Moim zdaniem żarówka jest warta naprawy ze względu na kształt i to, że trudno taką znaleźć.[/color]marcin_oizo pisze:Nie, nie ma też żadnej ukrytej bańki. To żaróweczka w 100% ale niestety spalona.Tomasz Gumny pisze:To może ma też w środku szklaną bańkę?marcin_oizo pisze:Nie jest to neonówka, ma w środku żarnik i w ogóle cały układ drucików jak w zwykłej żarówce.Na zdjęciu wygląda trochę jak oklejona żarówka...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 250...374 postów
Może udałoby się najpierw pokruszyć kit, mocujący bańkę, aby ją wyjąć? Potem może udałoby się odciąć dolną część bańki - zawierającą mocowanie żarnika - a następnie zainstalować wewnątrz jakąś współczesną żarówkę i przykleić na powrót do gwintu.
-
- 6250...9374 posty
Zawsze jakieś rozwiązanie ale szkoda zepsuć (znając moje umiejętności).MichałKob pisze:Może udałoby się najpierw pokruszyć kit, mocujący bańkę, aby ją wyjąć? Potem może udałoby się odciąć dolną część bańki - zawierającą mocowanie żarnika - a następnie zainstalować wewnątrz jakąś współczesną żarówkę i przykleić na powrót do gwintu.
->Vault_Dweller dyby tylko Alkowi się bardzo nudziło to mogę mu podesłać tą żarówkę

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 375...499 postów
OTlamp ta rteciowka jest ciekawa chycby ze wzgledu na 1 elektrode zapłonowa a nie 2 jak dzisiejszych lampach rteciowych.
Dorwij dlawik chocby 125W i zapal ja
chcialbym zobaczyc jej prace...
Dorwij dlawik chocby 125W i zapal ja

-
- 1875...2499 postów
Jak trzeba mogę pożyczyć dławik 400W 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Jedną elektrodę zapłonową też się spotyka (przynajmniej widziałem takie kilka lat temu).Kwazor pisze:OTlamp ta rteciowka jest ciekawa chycby ze wzgledu na 1 elektrode zapłonowa a nie 2 jak dzisiejszych lampach rteciowych.
Podłączałem przez żarówkę 200W.Kwazor pisze: Dorwij dlawik chocby 125W i zapal jachcialbym zobaczyc jej prace...
-
- 375...499 postów
OTlamp sprawdz mi jeszcze czy ona nie wali przypadkiem "twardym ultrafioletem"
FIlmik z zapłonu tej lampy byłby mile widziany .....
FIlmik z zapłonu tej lampy byłby mile widziany .....
-
- 1250...1874 posty
Tak działały popularne "polampowskie" domowe kwarcówki kosmetyczne: żarnik IR połączony w szereg z palnikiem.OTLamp pisze:Podłączałem przez żarówkę 200W.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
A to dzięki pomysłowi rodem z DDR'u. Była u mnie w domu taka kwarcówka z dwoma żarnikami IR. Fakt dawało to do złudzeni efekt grzania przez słońce ..... ale te okularki ochronne.... Sama kwarcówka miała postać płaskiego pudła, które po rozłożeniu dawało reflektor z lampą rtęciową i promiennikami oraz stabilną podstawą.