Uniwersalny zasilacz - transformator prądu zmiennego.

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Uniwersalny zasilacz - transformator prądu zmiennego.

Post autor: traxman »

W związku z wysoka ceną autotransformatora 0-250V oraz problemów związanych z zasilaniem układów prototypowych postanowiłem pogłówkować :roll: ..................
Początkowo chciałem nawinąć transformator 0-350V co 10V, tak aby można było zasilać układy lampowe oraz wykorzystać go do pomiaru charakterystyk lamp. Niestety, nie udało mi sie przekonać kilku wykonawców do nawinięcia 35 uzwojeń po 10V :cry: .
Wymyśliłem więc sobie transformator wg zamieszczonego schematu - jest bardziej uniwersalny i ma "kilka uzwojeń mniej". Do podziału napięć uzwojeń wykorzystałem zasadę działania drabinek w przetwornikach DAC.
Uzwojenia mają więc 10/20/40/80/160V/0.3A oraz dodatkowe 40V/0.3A dla zwiększenia zakresu napięć zmiennych do 0-350V z możliwością regulacji co 10V. Po podziale uzwojeń na dwie sekcje 10/20/40V oraz 40/80/160V mam możliwość budowy zasilacza do napięć siatki pierwszej 0-70V co 10V oraz napięć anodowych 40-280V co 40V. Dodatkowo z racji mniejszej ilości miejsca zajmowanego przez uzwojenia możliwe było dołożenie uzwojeń napięć żarzenia 2x6,3V/6A co przy połączeniu szeregowym umożliwia uzyskanie 12,6V/6A (np. dla diabełka) lub 6,3V/12A dla bardziej rozbudowanych urządzeń.
Do zmiany napięć wykorzystałem zwyczajne przełączniki mechaniczne typu MTS. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyprowadzić wszystkie uzwojenia na zaciski laboratoryjne i do połączeń wykorzystywać mostki lub wykonać układ dwukierunkowego licznika binarnego 6-bitowego i wykorzystać przekaźniki do przełączania napięć w zakresie 0-350V.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_idu

Re: Uniwersalny zasilacz - transformator prądu zmiennego.

Post autor: _idu »

Idea prosta - popieram.... Tylko hmmm czemu aż dwa źródła Ua i to sporej mocy?

Jeśli celem jest zasilanie testowych wzmacniaczy potrzebne żarzenie, zasilanie Ua i ew. zasilanie Ug1.

Wtedy można zrobić tak
żarzenie jak u przedmówcy...

Ua - 10V/20V/40V/80V/160V/320V 0,3A
Ug1 - 70V 0,1A - powinno wystarczyć zawsze można dać podwajacz.

Dałbym jeszcze takie uzwojenia 2*5/2*10/2*20/2*40 dużej mocy - przeznaczenie zarówno żarzenie lamp serii P jak i do układów hybrydowych

Jeśli wchodzi w rachubę zdejmowanie charakterystyk to niestety komplet Ua podwoić - drugi dla Ug2 z ew. pominięciem uzwojenia 320V
traxman

Dzięki za uwagi.
Dodatkowe uzwojenie 320V to większy rdzeń i oczywiście wyższe koszty.
Całość uzwojeń "anodowych" projektowana jest na 0,3A, aby łączyć od 0-350V przy pełnej wydajności - np.dla EL34 PP oraz innych układów, które potrzebują wyższych napięć. Układ pełni też funkcję separacji 230V potrzebnej przy serwisie elektroniki.
Podział na 70V arbitralny, początkowo nie mało go być, ale tak jest uniwersalniej - generalnie najlepiej było by wyprowadzić wszystkie uzwojenia osobno, ale nie mam na to miejsca w obudowie.
Do pomiaru lamp i tak trzeba prostować i filtrować więc chyba nie trzeba dodatkowego uzwojenia, a jedynie dodatkowy stabilizator po wyprostowaniu, myślę o pomiarze typowych lamp EL84/34, KT88 i drobnicy ECC, bo te lampy mnie interesują.
Nietypowych, żarzeń nie używam więc ich nie ma, ale nie kłopot dorobić następny transformator.
_idu

Post autor: _idu »

traxman pisze: Do pomiaru lamp i tak trzeba prostować i filtrować więc chyba nie trzeba dodatkowego uzwojenia, a jedynie dodatkowy stabilizator po wyprostowaniu, myślę o pomiarze typowych lamp EL84/34, KT88 i drobnicy ECC, bo te lampy mnie interesują.
Ale jak masz duża rozbieżność Ua i Ug2 to masz sporą moc traconą w stabilizatorze, zasilaczu... Czasem dodatkowe uzwojenie jest tańsze niż odpowiedni wysokonapięciowy tranzystor..
traxman pisze: Nietypowych, żarzeń nie używam więc ich nie ma, ale nie kłopot dorobić następny transformator.
To sugestia dla innych.
traxman

Obudowa skończona - tak to wyszło ->
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Wygląda na znakomite urządzenie.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

O kurczę. Profi. I ten design panelu przedniego -- niebieski pasek miód :D

Dobrze, że się tu pojawiają takie projekty i zdjęcia. Wiadomo, do czego trzeba dążyć...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Marvel pisze:O kurczę. Profi. I ten design panelu przedniego -- niebieski pasek miód :D
RUCH rządzi? ;)
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
traxman

Ja, Cidry tyż za Ruchem :wink: . No i żona lubi niebieski :D
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

traxman pisze:Początkowo chciałem nawinąć transformator 0-350V co 10V, tak aby można było zasilać układy lampowe oraz wykorzystać go do pomiaru charakterystyk lamp. Niestety, nie udało mi sie przekonać kilku wykonawców do nawinięcia 35 uzwojeń po 10V :cry: .
Pytałeś pana Lachowskiego?
http://www.toroidy.pl/index.php?option= ... &Itemid=18
traxman

Akurat w tym przypadku nie pytałem (szukałem okolicznych nawijaczy).
Ale końcu trafo w tym zasilaczu pochodzi właśnie od P.Lachowskiego, (zresztą jak wszystkie stosowane w moich gratach toroidy). Wybrałem taki podział po wcześniejszych porażkach i jestem zadowolony no i zostało mi jeszcze trochę gotówki dzięki mniejszej ilości uzwojeń.
Bardzo lubię współpracować prywatnie z P.Lachowskim, fachowo, znośne terminy, wysoka jakość i nie marudzi - wykonuje każde zlecenie. Polecam innym.
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

Popieram ;) Mój prosty toroid ;) Wygląda świetnie, a ze stabilność zobaczymy - czas pokaże :)