Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Jeśli chodzi o mostki mikowe to jestem pełen obaw co do ich stosowania. Obawiam się dużego strumienia gazów zeń desorbowanych.
Siatki lamp późniejszych były nawijane na specjalnych nawijarkach. Nie widzę w tej chwili ani potrzeby ani szans na budowę takiego urządzenia. Wystarczy dobry szablon.
Siatki lamp późniejszych były nawijane na specjalnych nawijarkach. Nie widzę w tej chwili ani potrzeby ani szans na budowę takiego urządzenia. Wystarczy dobry szablon.
Nadszedł czas, by zadbać też i o oprawę graficzną całego zagadnienia
. Mój kolega Radek zaprojektował takie oto dwa alternatywne opakowania
. Mnie się podoba, a Wam 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bardzo stylowe, tez mi sie podoba.
-
- 125...249 postów
Dla mnie super! bardzo ładnie to wygląda.
"Kto staje się potworem ten zrzuca ciężar bycia człowiekiem"....
-
- 625...1249 postów
Opakowanie bardzo ładne, choć jeśli planujesz lampy kuliste, a ich wymiary, jak widzę, będą się od siebie różnić, a do tego chcesz mieć jedno uniwersalne opakowanie (koszty!) to może zainteresuj się opakowaniem o kształcie ostrosłupa /stożka. Jakiej bańki nie nadmuchasz, taka zmieści się na styk i lampa nie będzie się przemieszczać w trakcie transportu (mówiąc potocznie nie będzie "latać" po pudełku). Odrobina wiórów - takich samych jak do transportu win, załatwi sprawę, a ta większa podstawa jest idealna na wypisanie metryczki/ gwarancji (o tym pomyśleć trzeba) czy nawet uproszczonej charakterystyki. Jak widzisz w transporcie takie pudełka zajmują tyle miejsca co "zwykłe" .Alek pisze:Nadszedł czas, by zadbać też i o oprawę graficzną całego zagadnienia. Mój kolega Radek zaprojektował takie oto dwa alternatywne opakowania
. Mnie się podoba, a Wam
Przykład: http://www.frycz.pl/index.php?site=foto&id_kat=9
pozdrawiam serdecznie
Robert SP5RF
Wszystko fajnie, ale już przy prostopadłościennym pudełku mam problem, żeby to wykonać w miarę tanio. Oto bowiem jeśli mam wziąć minimalną ilość (czyli 1000 szt
) to to już są konkretne pieniądze. Co dopiero mówić o udziwnieniach w postaci piramidy tetragonalnej.

-
- 625...1249 postów
Fajna grafika, ale, na mój skromny gust, za bardzo kojarzy się z żarówką, może należałoby tyż coś po angielsku (TUBE ?)
Może pójdą na cały świat ?
pzdr
Może pójdą na cały świat ?
pzdr
-
- 375...499 postów
Pasio zyjemy w polsce.... i sygnujmy produkty polskie polskimi znakami.\
Polacy nie gęsi i swoj język maja...
-
- 625...1249 postów
Najlepiej napisać " Pasio zyjemy w polsce", zecywiscie , Pan nie geś , masz Pan swój język...Kwazor pisze:Pasio zyjemy w polsce.... i sygnujmy produkty polskie polskimi znakami.\
pzdr
sygnujta, sygnujta, wicie, rozumicie....
przecie nasz kraj, to 10 ta potęga przemysłowa na świecie...więc sygnujta tą 10-tą...
pzdr jeszcze raz
-
- 625...1249 postów
A tak , bez jajec,Alku, kiedy mi wyprodukujesz dwie triody nadające się na stopień wstępny
po CD ?
Czekam, już zafiksowałem, że to będą oktale, żarzenie 6,3 v 2x 1,5 A, bania wielka i piękna...
Moja Pani, która pomaga mi w dizajgowaniu wzmacniaczy (ma nienajgorszy gust i naoglądała się przy mojej pomocy starych radii, lamp itd.), zameldowała, że Twoje lampeczki prześliczne są (mówi o tych okrągłych żarówach), ja się Jej słucham, więc już wiadomo,jaki kształt...
czekam
z poważaniem P.S.
po CD ?
Czekam, już zafiksowałem, że to będą oktale, żarzenie 6,3 v 2x 1,5 A, bania wielka i piękna...
Moja Pani, która pomaga mi w dizajgowaniu wzmacniaczy (ma nienajgorszy gust i naoglądała się przy mojej pomocy starych radii, lamp itd.), zameldowała, że Twoje lampeczki prześliczne są (mówi o tych okrągłych żarówach), ja się Jej słucham, więc już wiadomo,jaki kształt...
czekam
z poważaniem P.S.
To ja może czekając na uzgodnienie jakiegoś ostatecznego życzenia zajmę się jednak póki co pożenieniem na stałe pompy turbo z pompą jonową
i wygrzewaniem blach stalowych w piecu próżniowym 

-
- 625...1249 postów
Ależ, Alku, nie chciałbym zakłócać Twoich bieżacych planów; jakie lampeczki dla mnie wykonasz i kiedy, zostaną zaakceptowane, przecież to hobby, a nie sprawa życia.
Rób spokojnie swoje i opisuj to, a ja zaczekam.
pzdr
P.S. Zobaczymy, kiedy przyjdą cokoły UX4...
Rób spokojnie swoje i opisuj to, a ja zaczekam.
pzdr
P.S. Zobaczymy, kiedy przyjdą cokoły UX4...
Przetestowana została stal nierdzewna 0H18N9 jako materiał anodowy. Wykonana z takiej blachy anoda (grubość blach rzędu 0,05mm) odgazowała się bardzo łatwo. Jest to także materiał, który dobrze się zgrzewa. Pozwoli to wyeliminować lub znacznie ograniczyć zastosowanie kosztownego tantalu, który trudno zdobyć. Nie będzie też trzeba korzystać ze złomu lampowego.
Przetestowany został także drut miedziopłaszczowy od Vic384. Przy grubości 0,5 mm udaje się bez problemu wtapiać 4 przepusty już na spłaszczu o średnicy rury 10 mm. Należy się spodziewać, że przy spłaszczu na rurce 22-24 mm ilość drutów można będzie zwiększyć nawet do 10.
Prowizorycznie uruchomiona pompa jonowo-sorpcyjna pracująca na razie wyłącznie "na siebie" z dnia na dzień wytwarza coraz to większą próżnię. Obecnie, w piątym dniu jest to około 5*10^-8 Tr. Spodziewam się, że za miesiąc próżnia będzie co najmniej o rząd lepsza.
Przetestowany został także drut miedziopłaszczowy od Vic384. Przy grubości 0,5 mm udaje się bez problemu wtapiać 4 przepusty już na spłaszczu o średnicy rury 10 mm. Należy się spodziewać, że przy spłaszczu na rurce 22-24 mm ilość drutów można będzie zwiększyć nawet do 10.
Prowizorycznie uruchomiona pompa jonowo-sorpcyjna pracująca na razie wyłącznie "na siebie" z dnia na dzień wytwarza coraz to większą próżnię. Obecnie, w piątym dniu jest to około 5*10^-8 Tr. Spodziewam się, że za miesiąc próżnia będzie co najmniej o rząd lepsza.
-
- 625...1249 postów
SuperAlek pisze:Należy się spodziewać, że przy spłaszczu na rurce 22-24 mm ilość drutów można będzie zwiększyć nawet do 10.

Jakby taka lampa powstała to jestem chętny

Ehhh jak ten czas szybko leci a niedawno to powietrzówki tylko były

Pozdrawiam

-
- 1250...1874 posty
Czesc
A co Pan powie, Panie Alku na blaszke niklowa ze starych akumulatorkow NiCD? Takie stare poniewieraja sie po domu, a sa w nich dwie blaszki: gladka i perforowana.
Pozdrowienia
A co Pan powie, Panie Alku na blaszke niklowa ze starych akumulatorkow NiCD? Takie stare poniewieraja sie po domu, a sa w nich dwie blaszki: gladka i perforowana.
Pozdrowienia