Linki do aukcji- tak czy nie?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

maciekb44
125...249 postów
125...249 postów

Re: Czy to Elektrit Z22 lub Z23?

Post autor: maciekb44 »

Valdi5 pisze:Jestem za tym aby jak ktoś znajdzie ciekawy, niespotykany, i najczęściej na zagranicznych aukcjach sprzęt ,to dawać znać , więcej osób to większa szansa aby często Polskie radyjko wróciło do Polski [/size]
Nie wiem po co tu było o tym wspominać i "krzyczeć dużymi literami". To powszechnie znana prawda, każdy chce aby Polskie radia wróciły do Polski.
Jeszcze mi się nie zdarzyło abym przegrał Polskie radio z jakimś Niemcem czy Holendrem...
jethrotull pisze: To co, chcesz utajniać aukcje po to żebyś Ty mógł cos sobie kupić? Serwisy aukcyjne są dostępne publicznie, same aukcje działają zgodnie z zasadami wolnego rynku. Podanie aukcji do wiadomości publicznej co najwyżej spowoduje że towar zostanie kupiony w cenie bliższej swojej prawdziwej wartości. Nie rozumiem, czemu uważasz, że interey kupujących sa ważniejsze niż sprzedających.
Pozdrawiam.
Nie chce niczego utajniać, wręcz przeciwnie jeśli ktoś znajdzie radio to czemu miałby go nie licytować. Dziwi mnie, że linki podają osoby które nie mają zamiaru licytować takiego radia. Bo kto byłby na tyle głupi, żeby podkopać pod sobą dołek i podać link z aukcją którą chce wygrać.
Ostatnio zmieniony pt, 28 marca 2008, 16:37 przez maciekb44, łącznie zmieniany 2 razy.
Aktualnie na wymianę: Esbrok Magnes
OTLamp

Post autor: OTLamp »

jethrotull pisze: Nie chcę podgrzewać dodatkowo atmosfery, ale wydaje mi się, że osoba zainteresowana może równie dobrze "sama sobie wyszukać" aukcję na forum.
Ale to forum jest liliputem w porównaniu z serwisami aukcyjnymi, więc znalezienie tutaj linku jest niemal równoznaczne z umieszczeniem go na stronie głównej.
jethrotull pisze: W końcu między innymi po to to forum jest, po to osoby zainteresowane się na nim rejestrują, aby się dzielić ciekawostkami aukcyjnymi.
To może usuńmy "Kącik gitarowy" (choć w pierwszej kolejności wywaliłbym audiofilski :twisted: ) i inne działy, zróbmy jeden, na którym będziemy sobie podawać linki.
Poza tym na forum jest odpowiedni wątek "Znalezione na allegro", z którego i tak prędzej czy później będzie śmietnik (moim zdaniem już jest), bo aukcje znikną i zostanie wątek o niczym. Dlaczego linki nie są podawane tam?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

OTLamp pisze: To może usuńmy "Kącik gitarowy" (choć w pierwszej kolejności wywaliłbym audiofilski :twisted: ) i inne działy, zróbmy jeden, na którym będziemy sobie podawać linki.
No przecież napisałem "między innymi"
Poza tym na forum jest odpowiedni wątek "Znalezione na allegro", z którego i tak prędzej czy później będzie śmietnik (moim zdaniem już jest), bo aukcje znikną i zostanie wątek o niczym. Dlaczego linki nie są podawane tam?
A tu masz rację, też się dziwię.
maciekb44
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: maciekb44 »

Valdi5 pisze:
Tak jest i w osobie najbardziej wnoszącej o niepodawanie linków, nie widziałem go w poważnej licytacji.
[/size]
Co to znaczy poważna licytacja? To taka w której radio osiąga dużą cenę np. Automatik 4200zł?
Jeśli widzę taką aukcję i licytujące na niej "grube ryby" to po co mam się ośmieszać i dawać za to radio 500zł, jak i tak z góry wiadomo, że go nie wygram. W takiej sytuacji jest to tylko bezsensowne podbijanie radia innym.

Dla mnie każda aukcja jest poważna, nawet taka za 50gr na której jest kondensator którego potrzebuje.
Aktualnie na wymianę: Esbrok Magnes
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:arrow: maciekb44 :)
maciekb44 pisze::arrow: MarekSCO
Tu w szczególności sprawa dotyczy kolekcjonerów, gdzie konkurencja jest niezmiernie zacięta.
:P Teraz rozumiem co miałeś na myśli :P
Kolekcjonerstwo to zdecydowanie nie moja liga :P
Musiał bym się jeszcze sporo nauczyć :P

Koledzy
Zanim powiecie mi "stul pysk" i "won!" ;)
Mała konstruktywna propozycja ;)
A może by tak zobligować ( regulaminowo ) moderatora do usuwania linków do aukcji ;)
Może to nie najlepszy sposób walki ( bo wiatraki silnie zbrojne ) ale zawszeć jakiś...

:arrow: staszeks :)
(a nawet wzajemnego przelicytowywania się szanownych dyskutantów)
:P Chodziło o próbę sprawdzenia jaką "cenę minimalną" ustawił autor aukcji :)
( A do tego potrzebna jest współpraca dwu osób - jak w brydżu ;) )
Licytowaliśmy nisko, żeby nie zamykać drogi innym kolegom, bardziej zdeterminowanym, jeśli chodzi o zakup tego przedmiotu ;)
Nie chcę, żebyś rozumiał rzecz w ten sposób, ze wzięliśmy się z Andrzejem "za łby" ;)

:arrow: OTLamp :)
OTLamp pisze:Podobna miernota kupiła niedawno podstępem Philipsa A21.
Uściślij. Chodzi Ci o miernotę aryjską, czy o "niepewną rasowo miernotę" ?
( Te drugie są ponoć o wiele bardziej podstępne na zakupach )
Smutne :cry:
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
nowicjusz
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: nowicjusz »

OTLamp pisze:Podobna miernota kupiła niedawno podstępem Philipsa A21. Wolę, żeby ciekawy polski odbiornik został poza krajem, niż trafił do miernoty z Polski. To mniejsze zło.
Prosiłbym szanownego Pana o wyjaśnienie słowa miernota oraz podstęp. Najlepiej na konkretnych przykładach.
Kolejny raz proponuję się uspokoić, takie negatywne emocje nie służą raczej zdrowiu, jak również merytorycznej zawartości tego forum ;)
Robi Pan z siebie błazna na tym forum...
pierwszy

Post autor: pierwszy »

A to wszystko przez niewinne pytanie:
pawfil pisze:Mam pytanie, czy jest to Elektrit Z22 lub Z23?
Chyba czas na kosz :wink:
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

MarekSCO pisze: .................................
Licytowaliśmy nisko, żeby nie zamykać drogi innym kolegom, bardziej zdeterminowanym, jeśli chodzi o zakup tego przedmiotu ;)
Nie chcę, żebyś rozumiał rzecz w ten sposób, ze wzięliśmy się z Andrzejem "za łby" ;)....................
Jak pisałem nie bawię się w aukcje i w związku z tym nie znam takich taktyk.
Oczywiście jeżeli to było przemyślane działanie to zwracam honor.
Uff, całe zycie się człowiek uczy i głupim umiera.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
OTLamp

nowicjusz pisze:
Prosiłbym szanownego Pana o wyjaśnienie słowa miernota oraz podstęp. Najlepiej na konkretnych przykładach.
Zdaje się, że tego typu pojęcia wraz z przykładami poznają dzieci już w początkowych latach szkoły podstawowej. Skoro tych pojęć nie rozumiesz, to zapytaj tych dzieci, one ci wyjaśnią, ewentualnie zajrzyj do słownika języka polskiego.
nowicjusz pisze: Kolejny raz proponuję się uspokoić, takie negatywne emocje nie służą raczej zdrowiu
To, że miernotę (czyli ciebie) nazywam miernotą wcale nie wskazuje na jakiekolwiek negatywne emocje. To po prostu zwykłe stwierdzenie faktu.

Użytkownika OTLamp proszę o powstrzymanie się tego stylu dyskusji. Publiczne obrzucanie się epitetami niczemu poza podgrzaniem atmosfery nie służy
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Staszku :)
Licytacja była w sumie przemyślana...
Ale nasza paplanina na forum , jak słusznie zauważyłeś, już jakby trochę mniej ;)
Pozdrawiam
Marek
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
nowicjusz
75...99 postów
75...99 postów

OTLamp pisze:
nowicjusz pisze:
Zdaje się, że tego typu pojęcia wraz z przykładami poznają dzieci już w początkowych latach szkoły podstawowej. Skoro tych pojęć nie rozumiesz, to zapytaj tych dzieci, one ci wyjaśnią, ewentualnie zajrzyj do słownika języka polskiego.

nowicjusz pisze: Kolejny raz proponuję się uspokoić, takie negatywne emocje nie służą raczej zdrowiu
To, że miernotę (czyli ciebie) nazywam miernotą wcale nie wskazuje na jakiekolwiek negatywne emocje. To po prostu zwykłe stwierdzenie faktu.
1.Wiem jakie są słownikowe znaczenia tych terminów. Przypuszczałem, że są one użyte właśnie odnośnie mojej osoby i się nie pomyliłem :) - w tym właśnie kontekście proszę o wyjaśnienie; innymi słowy co sprawia, że jestem miernotą i na czym polegał podstęp.

2.Zazdrość aż w Panu kipi...to jest generlanie rzecz biorąc emocja negatywna.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

A wracając do rzeczy. Ja tam widzę wyraźnie 23G i kalkomanię Elektrita. Czyżby na innych monitorach było to mniej widoczne? :lol:
OTLamp

nowicjusz pisze: co sprawia, że jestem miernotą i na czym polegał podstęp.
To:
Noesis pisze:Ile może być warte to radio bez głośnika i jednej lampy ?
nowicjusz pisze:A to na pewno polski Philips ? Można gdzies takiego nabyć ;>??
nowicjusz pisze: owszem, chyba akurat udalo mi sie wlaczyc aukcje w momencie wystawienia radia :lol: Chociaz przyznam,ze nie myslalem, ze to rzeczywiscie polski Philips
A potem cwaniackie zagrywki na allegro, zamazane numery seryjne:
nowicjusz pisze: To, że przedmiot jest wystawiony na Allegro nie oznacza automatycznie, że zostanie sprzedany; (acz zwykle tak bywa) zawsze może się uszkodzić, ktoś może go ukraść, etc.
Masz tu ludzi za idiotów? Ty naprawdę wierzysz, że ktoś w to uwierzy?

I puenta:
nowicjusz pisze: "upublicznianie" numerów grozi czasami tabunem ludzi dobijających się do twoich drzwi, którzy próbują odzysakć swoją "własność"
Znam wielu kolekcjonerów i jakoś nie słyszałem, aby ktokolwiek do kogokolwiek się dobijał, aby odzyskać swoją bądź nawet nieswoją własność. Może to dlatego, że nie znam żadnych złodziei ani podstępnych cwaniaków.

nowicjusz pisze: 2.Zazdrość aż w Panu kipi...to jest generlanie rzecz biorąc emocja negatywna.
Zazdrość? To raczej żal radia, że dostało się w takie ręce. Gdyby poszło np. do moderatora tego działu, nie miałbym żadnych zastrzeżeń.
nowicjusz
75...99 postów
75...99 postów

Pierwsze zacytowane przez Pana stwierdzenie, którego jestem autorem, można rzeczywiście potraktować jako niewielki podstęp :) gdyż w momencie pisania tego posta, dokonałem już zakupu. Radio jednak nie znajdowało się fizycznie w moim posiadaniu; A do tego czasu są różne metody, a może powiem różni ludzie, którzy pomimo spredaży próbowaliby zdobyć u sprzedajacego przedmiot :lol:

"cwaniackie zagrywki na allegro" - Nie znasz żadnych złodziei - to dobrze, ale czasami zdarza się, że oni chcą poznać Ciebie ;)
Co do numerów seryjnych - Powinien się Pan tylko cieszyć, że nie miał z kwestią "odzyskiwania" do czynienia :)
Ja tam wolę być przezornym w tej materii.

"Masz tu ludzi za idiotów? Ty naprawdę wierzysz, że ktoś w to uwierzy?" - oczywiście, że w założeniu nie uwazam, że są tutaj idioci. Co inteligentniejsza istota zarozumiała co miałem na myśli. Trzeba podać jakiś powód zakończenia aukcji ;) Ale widzę, że trudno dojść do tego, że to był zabieg zamierzony...;)

Ostatnia kwestia - nie ma sesnu jej komentować :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

maciekb44 pisze: Najgorsze jest to, że przeważnie podający link nie ma zamiaru tego radia licytować, robi to tylko po to aby się pochwalić. Nie bielże pod uwagę tego, że ktoś inny też to znalazł i "ucieszył się", że może uda mu się taniej kupić radio.
Też bywam rozczarowany, w takich sytuacjach, i zdarzyło mi się zapewne przez to zapłacić sporo więcej, ale jak zobaczę coś ogólnie interesującego, co mnie akurat w tym momencie nie interesuje to ogłaszam taki link - tak jak mówiłem nie jest łatwo śledzić wszelkie możliwe źródła, a po co mam ukrywać informację. Niestety nie ma lekko internet to medium publiczne i nie zawsze wszystko się musi wszystkim podobać. Ja sam dzięki kilku podobnym ogłoszeniom kupiłem fajne rzeczy. W każdym razie - w tej aukcji z mojej strony nic ci nie grozi.