Czy korekcja pasma jest potrzebna?

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Brencik

Post autor: Brencik »

niech sobie Sebastian zyje w błogiej niewiedzy i ignoruje logike i zjawiska słuchowe i charaktyrystykę ludzkiego ucha ktora dobrze wyjasnil RomekD... [tekst obraźliwy wycięty przez moderatora] a co tam tak sobie zazartowalem bo ile mozna byc cierpliwym...
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

mnie już ręce opadły :( Tak jest Kolego Brencik niech sobie Sebastaian zyje w swoim wyimaginowanym swiecie.A ja ide sobie zrobic nowy super korektor :D
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Oj, Panowie, niepotrzebnie podnosicie sobie wzajemnie ciśnienie i dajecie upust swoim emocjom. Jeżeli Sebastian chce posiadać wzmacniacz, którym zamierza sprawdzać jakość nagrań na płytach CD i być może jeszcze parametry zespołów głośnikowych i warunki akustyczne pomieszczenia, to regulacja barwy dźwięku we wzmacniaczu nie będzie mu do niczego przydatna. Byłaby ona nawet niewskazana, gdyż wzmacniacz służący jedynie do oceny brzmienia muzyki powinien mieć stałe parametry (w tym również wzmocnienie), analogicznie jak miernik dowolnych wielkości elektrycznych powinien być przed każdym pomiarem dokładnie skalibrowany. Jeżeli natomiast Ty Boguś zamierzasz słuchać różnych jakościowo nagrań i do tego z dowolnie ustawioną siłą głosu, to takowa regulacja w Twoim wzmacniaczu będzie jak najbardziej pożądana.
Jak widzicie Koledzy wszystko zależy od przeznaczenia wzmacniacza, albowiem inne stawia się wzmacniaczowi wymagania, gdy ma być „przyrządem pomiarowym” dla audiofila, a inne, gdy ma nadawać się do wzmacniania wszelkich sygnałów i słuchania ich z dowolnym poziomem natężenia siły głosu i barwą zgodną z naszymi indywidualnymi upodobaniami. Firmy produkujące wzmacniacze (oczywiście nie te „adiofilskie”) dostrzegły to kilkadziesiąt lat temu i wyposażały swoje droższe modele zarówno w filtr „kontur” i regulatory barwy, jak i w wyłączniki tych filtrów i przycisk „Direct” pozwalający wprowadzić sygnał niskiej częstotliwości bezpośrednio do stopnia końcowego mocy.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Według mnie na zadane główne pytanie w wątku są dwie odpowiedzi:

1. Korekcja pasma jest potrzebna jeśli ktoś jej potrzebuje i rajcuje go częstotliwościowe korygowanie.

2. Korekcja pasma nie jest potrzebna jeśli ktoś jej nie potrzebuje i rajcuje go tor elektroakustyczny bez układu korekcji.

No i niech ktoś mi powie, że nie mam racji :twisted:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Brencik

Post autor: Brencik »

Sprecyzowalbym. Korekcja jest konieczna gdy budujemy wzmacnaicz akustyczny i niepotzrebna (chyba ze akurat dla konkretnych zadan) gdy budujemy wzmacniacz pomiarowy...