Jaka lica do filtra 10.7MHz ?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Jaka lica do filtra 10.7MHz ?

Post autor: KaW »

...w pewnej szkole o obwodach poruszali całość takich spraw.Są rozne ksiązki na te tematy.
1-pojed. obw rez. ma krzywą rezonansową .W technice przyjmuje się ,zę szer. pasma to odległośc 0,7 zbocza z lewej i 0,7 zbocza z prawej strony takiego obwodu.Czyli to co w środku.To co w środku może mieć szerokość różną -w zależności od wiedzy budującego.
2-ponieważ radiotechnika nie jest /tak jak w tym haśle o markecie jednym/ -więc jest to cała duża wiedza książkowa
mająca - w sumie jeden sens .Sens ekonomiczny -jak najtaniej przesłać info -jak najtaniej odebrać info -i jak najbardziej efektywnie to zrealizować .
3-filtr p.cz na 465 -lub inną "f " najlepiej zrealizowac -stosując gotowe filtry -nie te miniaturki -tylko jakiś taki typ aby był dostępny i powtarzalny. Taki typ filtru o wejściu pojemnościowym ,sprzężeniach pojemnośćiowych ,indukcyjnośćiach
strojonych ,i wyściu pojemnościowym .Ogólna nazwa -filtr o skupionej selektywności .
Można zacząć budowanie takiego filtru od dwóch powtarzalnych filtrów na 465 kHz. Karkasy i rdzenie/oprawki /-muszą być naprawdę dobre.
4-pomysł z ta anteną ferryt. magnet. -to fragment.Jeśli wyjście z takiej anteny bedzie symetryczne i sygnał wejdzie na element /uklład /wejściowy symetryczny -który następnie -po wzmocnieniu sygnału -przejdzie w asymetryczny-to na wyściu otrzymamy sygnał wzmocniony -już nie dający się zakłócić tak łatwo .Otrzyma się konstrukcyjnie i technicznie zwiększony odstęp poziomu sygnału od poziomu szumu.
Wtedy taki odbiornik jest niewrażliwy na fruwające dookoła śmieci radiowe.
5-co do internetowych transmisji -to myślę,ze jak przesyła się transmisję parami nieekranowanymi -i zajmują sie tym informatycy -nie mający nic wspólnego z teletransmisją -to takie sa wyniki.Podsłuchałem ,że u nich jakieś dziwne prawa koloru przewodów rządzą .Przecież w tych kabelkach są pary-skręcone dobrze .Taka para sieje energię dopiero wtedy jaksię ją "rozbije'-t.j. jedna żyła robi co innego a druga też co innego -z tej samej pary.
Inną sprawą jest zgodność łączonych urządzen komputerowych-nie wiem czy jest homologacja na same urządzenia stosowane w komputerach.Polska jako śmieciowisko taniochy może mieć bublowate rozwiązania układów peryferyjnych.
Tam gdzie na drobiazgach liczy sie zysk -na ogół nie ma jakośći.
6-Telekomunikacja swoje urządzenia broni przed śmieciami w postaci złej jakości ap. telef. -one zawsze coś mają złego
a informatykę kto broni .Jedyna nalepka to ,że lutowane bez ołowiu.. Pozdr.
zwykłe druty
zwykłe druty
Załączniki
zwykłe druty
zwykłe druty
_idu

Post autor: _idu »

KaW pisze: 5-co do internetowych transmisji -to myślę,ze jak przesyła się transmisję parami nieekranowanymi -i zajmują sie tym informatycy -nie mający nic wspólnego z teletransmisją -to takie sa wyniki.Podsłuchałem ,że u nich jakieś dziwne prawa koloru przewodów rządzą .Przecież w tych kabelkach są pary-skręcone dobrze .Taka para sieje energię dopiero wtedy jaksię ją "rozbije'-t.j. jedna żyła robi co innego a druga też co innego -z tej samej pary.
Inną sprawą jest zgodność łączonych urządze komputerowych-nie wiem czy jest homologacja na same urządzenia stosowane w komputerach.Polska jako śmieciowisko taniochy może mieć bublowate rozwiązania układów peryferyjnych.
Tam gdzie na drobiazgach liczy sie zysk -na ogół nie ma jakośći.
Wspomniałem nie o ethernecie (100Mbit świetnie zakłóca radiofonie UKF!!!!) ale o technologiach jak DSL - potwornie zakłóca to to zakresy AM oraz jeszcze gorszym badziewiu internecie dostarczonego siecią elektroenergetyczną - tu o skrętkach nie ma mowy :-) a zajmowane pasma rzędu setek kiloherców. Co do skrętek - skrętki są w kablach sieci komputerowych i to obowiązkowo bowiem 100Mbit nie przejdzie od pomieszczenia zkomputerem do szafy krosowniczej. Ba często wymaga się dodatkowego ekranowania (!) ale i tak to nie zapobiega "sianiu" zakłóceniami. Niestety duże częstotliwości oraz wymagane zasięgi do 100 metrów wymagają dużych mocy sygnału przenoszonego kablami sieciowymi. A kolory.... wiesz, właśnie ustandaryzowanie kolorów par znacznie ułatwia życie... nie tylko na poziomie zarabiania kabelka (patcha) ale krosowania patchpaneli. Wracając do zakłóceń - nazywają to ulot elektromagnetyczny i jest postrzegane jako poważne zagrożenie dla poufności danych. Dla współczesnych systemów komputerowych taktowanych gigahercami obudowa z blachy o grubości 3 mm nie zapewnie wymaganego poziomu ekranowania dla urzadzeń klasy "informacje poufne".
I na koniec 100Mhz na zakresie FM. Pięknie slychać tam komputery.... świetny znacznik częstotliwości.

Wspomniane pary mają rózne przeznaczenie w kablu. Dwie pary służą do transmisji danych (pomarańczowa i zielona). Jedna centralnie umieszczona we wtyku RJ zwyczajowo rezerwowana dla linii telefonicznych ostatnia para pełi rolę serwisową.
Jak łatwo się domyśleć łączenie komputerów bez huba czy switcha wymaga skrosowania par pomarańczowej i zielonej.
Czasem stosowano duplex poprzez wykorzystanie pary telefonicznej (niebieska) i tej czwartej (brązowa) do zestawienie drugiego łącza zwrotnego (niektóre urządzenia aktywne oraz karty sieciowe to wykorzystują!!! - tryb 200Mbit na połączeniu 100Mbit). Dwie pary na jedno łącze tak bo to są pętle prądowe jednokierunkowe a technologie sieci komputerowych zakładają dwukierunkowość łącza.

Ethernet to akurat najmniej śmieci w zakresach fal długich i średnich. ISDN, DSL parą telefoniczną tak.

I jeszcze jedno - monitory .... zdalnie można odczytać wyświetlana informację....
_idu

fugasi pisze:
MichałKob pisze:Przepraszam, może rzeczywiście niepotrzebnie się produkuję :)
Potrzebnie, potrzebnie - boxpl to straszny egoista. ;) A tacy jak ja czytają sobie różne działy, wątki w których raczej nie będą mieli nic do powiedzenia a tu nagle, przypadkiem dowiedzą się o takich trickach jek ten z rozstrojonymi celowo filtrami FM.
Nigdy nie wiesz czy takie "niepotrzebne" produkowanie się nie znajdzie łaskawego ucha.
Rozstrojone filtry - OK. Można poszerzyć pasmo. Lecz to samo zrobi ogranicznik. On sam z siebie poszerza pasm przenoszenia p.cz.. Owszem pod względem amplitudy a przesunięcia fazowe hmm.... W odbiorniku FM ew. dbałość o szerokość pasma p.cz. ma znaczenie przy odbiorze słabych sygnałów gdy ograniczanie jest niedostateczne - a tak jest w typowych odbiornikach lampowych. Pasmo liniowej detekcji to już inna kwestia.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

STUDI pisze:I jeszcze jedno - monitory .... zdalnie można odczytać wyświetlana informację....
A czy da się wreszcie zobaczyć link (lub odniesienie do dokumentacji papierowej) z wiarygodnej demonstracji tego efektu? I to nie w warunkach laboratoryjnych - (testowy monitor w świetnie ekranowanym pomieszczeniu), a np. w zwykłym biurze? Bo cały czas nie mam pojęcia jakby to mogło działać.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

MichałKob
-pozostałbym przy tej stacji i dalej ćwiczył superheterodynę z pośrednią 110kHz
-następnie ARW
-ta stacja jest stabilna -na 70coś kHz jest zegar niemiecki, u Rosjan zegar ros. a u nas nie wiem czy coś tam jest i jak
nadawane ./kiedyś coś było ale nie mam wtyczki w IŁ-W-wa/
Jest co robić .Są pasjonaci długich fal i też są ciekawe odbiorniki.
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Czemu zalecasz obniżenie p.cz. do 110 kHz?
Szczerze mówiąc, bardzo zależałoby mi też na falach średnich, gdzie przy zaledwie 110kHz p.cz. mogłoby wejść mi sporo sygnałów lustrzanych. O krótkich wtedy w ogóle pewnie nie ma co mówić...
Na razie muszę zbudować sobie TDO z częstościomierzem, chociaż do 2-5MHz. Częstościomierz będzie zrobiony na ATMega8. Jaką rodzinę (LS, HCT, CMOS?) polecilibyście na ewentualny preskaler na zakres kilkudziesięciu MHz? (może nawet wyrobi na ukf? :)) Najlepiej by było, gdyby wystarczyła kaskada liczników 4017, jednak aż tak dobrze zapewne nie będzie. Do zakresu pojedynczych MHz ATMega8 zliczać potrafi samodzielnie.
_idu

tszczesn pisze:
STUDI pisze:I jeszcze jedno - monitory .... zdalnie można odczytać wyświetlana informację....
A czy da się wreszcie zobaczyć link (lub odniesienie do dokumentacji papierowej) z wiarygodnej demonstracji tego efektu? I to nie w warunkach laboratoryjnych - (testowy monitor w świetnie ekranowanym pomieszczeniu), a np. w zwykłym biurze? Bo cały czas nie mam pojęcia jakby to mogło działać.

Takich urządzeń używały/używają służby specjalne. Zwłaszcza kineskopy generują zakłócenia które odpowiadają wyświetlanej treści. Nie jest to może super hiper jakość ale można zobaczyć co kto ma na ekranie. Owszem nie zawszy jest powodzenie odczytu. Ale jest możliwe odczytanie zdalnie informacji z ekranu kineskopu.

A zresztą przyłóż do kineskopu małe radio z zakresem średniofalowymi i posłuchaj jak zmienia się dźwięk zakłóceń zależnie od wyświetlanej treści.

I na koniec - jeśli wymaga sie od sprzętu informatycznego pracującego dla szyfrowania transmisji poufnych dodatkowego ekranowania ze względu na ryzyku odczytania informacji z emitowanych zakłóceń w zakresie powyżej 100MHz. Typowa skrzynka aluminiowa wg tych wymagań nie ekranuje "ulotu elektomagnetycznego".
_idu

STUDI pisze:
tszczesn pisze:

Takich urządzeń używały/używają służby specjalne. Zwłaszcza kineskopy generują zakłócenia które odpowiadają wyświetlanej treści. Nie jest to może super hiper jakość ale można zobaczyć co kto ma na ekranie. Owszem nie zawszy jest powodzenie odczytu. Ale jest możliwe odczytanie zdalnie informacji z ekranu kineskopu.

Podobnie jak z homologowantmi urządzeniami szyfrującymi czy systemami dostępu warunkowego producent nie publikuje żadnych informacji technicznych...

A zresztą przyłóż do kineskopu małe radio z zakresem średniofalowymi i posłuchaj jak zmienia się dźwięk zakłóceń zależnie od wyświetlanej treści.

I na koniec - jeśli wymaga sie od sprzętu informatycznego pracującego dla szyfrowania transmisji poufnych dodatkowego ekranowania ze względu na ryzyku odczytania informacji z emitowanych zakłóceń w zakresie powyżej 100MHz. Typowa skrzynka aluminiowa wg tych wymagań nie ekranuje "ulotu elektomagnetycznego".
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

STUDI pisze:Takich urządzeń używały/używają służby specjalne.
Tego się domyślam :)
STUDI pisze:Zwłaszcza kineskopy generują zakłócenia które odpowiadają wyświetlanej treści. Nie jest to może super hiper jakość ale można zobaczyć co kto ma na ekranie. Owszem nie zawszy jest powodzenie odczytu. Ale jest możliwe odczytanie zdalnie informacji z ekranu kineskopu.
Kineskopy same z siebie raczej niewiele generują, pewnie głównie promieniowanie rentgenowskie :) Że z przystawienia czujnika do ekranu da się coś odczytać jestem jeszcze w stanie uwierzyć, ale wtedy po co to robić, można się popatrzeć na ekran.

Nadal chcę linka do wiarygodnego źródła, że się to komuś w praktyce udało - odebranie sygnału w paśmie 0 - 100MHz, w normalnym zakłóconym środowisku, w towarzystwie analogicznych sygnałów z mnóstwa innych analogicznych urządzeń generujących analogiczne sygnały jakoś nie wydaje mi się realne, nawet przy zastosowaniu zaawansowanego przetwarzania tego syfu cyfrowo.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

tszczesn pisze:Nadal chcę linka(...)
Masz wymagania ;)
1.
Autor zwie się (podobno) Peter Wright
http://pl.wikipedia.org/wiki/Peter_Wright
Podejrzewam, że cała ta "biografia" na wikipedii powstała wyłącznie w oparciu o "autobiografię"
tego "literata ;)
Mam tu na myśli tą książkę:
http://www.allegro.pl/item319397516_low ... right.html
Gdybyś nie miał wielu książek "zakolejkowanych" do przeczytania, to możesz się tego "dzieła" czepić :)
Książka nudna jak przysłowiowe "flaki z olejem"...
Błędy w tłumaczeniu tekstu technicznego - żenujące...
Niemniej jednak znajdziesz tam opis ( wiarygodny - bo logiczny -> do przetestowania w chałupie ;) ) kilku metod detekcji sygnałów niewiele "wystających" ponad tło...
Niestety możesz się poczuć nieco rozczarowany, bowiem autor całkowicie potwierdza Twoje obawy :)
Nie podejmuję się streścić "dzieła", bo dosyć dawno to czytałem...
W każdym razie "gwóźdź programu" wcale nie tkwi w stosowaniu cyfrowych filtrów dsp, czy podobnych... Lecz w zsynchronizowaniu kilku metod pomiarowych i odpowiedniej "analizie" informacji wywiadowczych :)
Rzecz tyczy lat 50`, co może być dla Ciebie ( z racji zainteresowań radiotechniką retro ) nawet ciekawe... Ale na "wielkie emocje" się raczej nie nastawiaj ;)
2.
Jeśli chodzi o detekcję słabych sygnałów na tle silnego tła, to mam w tym względzie skromne własne doświadczenia :)
Wprawdzie nie porywałem się na inwigilowanie działań spec-służb ;) A na rzecz o wiele bardziej przyziemną...
Właściwie to podziemną nawet ;) ( Odszukiwanie uszkodzeń w podziemnych liniach energetycznych ) ;)
Opracowałem sobie kilka metod i urządzeń i całkiem niezłe wyniki udało mi się uzyskiwać :)
Dlatego też chciałbym zwrócić uwagę kolegów na jeden ważny, a "selektywnie" pomijany aspekt sprawy...
Chodzi o pomiar promieniowania monitorów i innych obiektów, przez przykładanie doń radyja :D
Kiedyś w ramach żartu udało mi się za pomocą czułego odbiornika 132 kHz z anteną magnetyczna przestraszyć sekretarkę prezesa w mojej firmie ;)
Wykazałem mianowicie niezbicie, w jak silnym stopniu "promieniuje" klasyczny monitor komputerowy z kineskopem ;)
Żeby efekt był ciekawszy - "zmierzyłem" promieniowanie monitora nie podłączonego do prądu :lol:
Teraz ta pani ma na biurku piękny LCD... I nadal wierzy, że księżyc świeci "własnym" światłem ;)
Pozdrawiam
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

MarekSCO pisze:
tszczesn pisze:Nadal chcę linka(...)
Masz wymagania ;)
Ano. I to linka wiarygodnego, a nie do 'Gazety' czy Onetu :)
MarekSCO pisze:[...]
Mam tu na myśli tą książkę:
http://www.allegro.pl/item319397516_low ... right.html
Zalicytowane, przeczytam, zobaczę :)
MarekSCO pisze: Jeśli chodzi o detekcję słabych sygnałów na tle silnego tła, to mam w tym względzie skromne własne doświadczenia :)
Wprawdzie nie porywałem się na inwigilowanie działań spec-służb ;) A na rzecz o wiele bardziej przyziemną...
Właściwie to podziemną nawet ;) ( Odszukiwanie uszkodzeń w podziemnych liniach energetycznych ) ;)
Że tak się robi to wiem, ale wtedy detekujesz sygnał o znanej charakterystyce (a czasami wręcz znany, jak w przypadku echa radarowego), wykorzystując głównie (a przynajmniej tak o tym słyszałem( cyfrową statystyczną obróbkę korelacyjną sygnału. A tu masz sygnał o bardzo szerokim paśmie i absolutnie dowolnej charakterystyce. Jedyne w co jestem w stanie uwierzyć to zdalne odczytanie rozdzielczości tego monitora :) A w przypadku monitora LCD to nie dowiesz się już nic, gdyż będzie szumiał jak każdy inny szybki układ cyfrowy.
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Dobra, dobra, ale czemu ( :arrow: KaW ) stosować pośrednią tak niską, jak 110kHz? I co z tymi licznikami na zakres megaherców?
jack50
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jack50 »

Witam
Dwa mierniki częstotliwości
http://www.qsl.net/om3cph/om3cph.html
Załączniki
Fmiarka.zip
(215.95 KiB) Pobrany 46 razy
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Bo wogóle fale długie były pierwszymi zagospodarowywanymi falami . 110 KhZ -bo uczy jakiejś pokory względem
obwodów rezonansowych w zakresie długofalowym, co póżniej daje wyobrażenie o innych częstotliwościach pośrednich. Sygnały bliskie są stabilne.Łatwo coś zmieszać na lampie .
Nie będzie potrzebny oscyl. do 50Mhz -ale jakiś nawet do 10Mhz to by mógł być .
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

KaW pisze:Bo wogóle fale długie były pierwszymi zagospodarowywanymi falami
Taak... Taki dajmy na to nadajnik w szwedzkim Grimeton... 17.2kHz :)
:arrow: MichałKob :)
Koniecznie nie zapomnij o zastosowaniu generatora Alexandersona jako oscylatora lokalnego ( heterodyny ) w odbiorniku :lol:
KaW pisze:110 KhZ -bo uczy jakiejś pokory względem
obwodów rezonansowych w zakresie długofalowym,
Oczywiście... No przecież... Że też na to nie wpadłem wcześniej...
KaW pisze:co póżniej daje wyobrażenie o innych częstotliwościach pośrednich.
Jak najbardziej trafna uwaga... Jak najbardziej...
KaW pisze:Sygnały bliskie są stabilne.
Tak. Popieram... Bliskość daje stabilizację i poczucie bezpieczeństwa...
( Gdzieś o tym czytałem ) :)

Matko Boska ! :cry: :cry: :cry:
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ