Co to za radio?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Co to za radio?
Skrzynka tego radia przypomina obudowe starego zegara.
-
- 6250...9374 posty
Miałem dokładnie takie samo skojarzenie! A to białe w środku to ciężko powiedzieć, może to porcelanka na żarówkę, może na bezpiecznikmarekb pisze:Skrzynka tego radia przypomina obudowe starego zegara.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 50...74 posty
Ktoś przerobił karmnik dla ptaków na radio
Te białe wygląda na oprawkę na żarówkę, może ktoś zamontował to do np podświetlenia skali, ale z drugiej strony jakby to było podświetlenie skali to powinna być zamontowane trochę głębiej.

Te białe wygląda na oprawkę na żarówkę, może ktoś zamontował to do np podświetlenia skali, ale z drugiej strony jakby to było podświetlenie skali to powinna być zamontowane trochę głębiej.
-
- 6250...9374 posty
Może nie do skali a do oświetlania ściany? Kiedyś od kumpla przytargałem telewizorki i w jednym na masce z tyłu była przykręcona świetlówkaPiTBull pisze:Ktoś przerobił karmnik dla ptaków na radio![]()
![]()

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- moderator
PiTBull pisze:Ktoś przerobił karmnik dla ptaków na radio![]()
![]()
Niekoniecznie. Jak żarówka jest dalej, to oświetlenie skali jest bardziej równomierne.
-
- 1250...1874 posty
A w zasadzie co to za chassi , czy to RSZ-F-8W ?
Niefortunnie uciekła z planu zdjecia wtyczka od wiązki przewodów, ale jest taka sama jak w zwykłej ADZE wtyczka od głośnika do chassi
Drugie chassi, czyżby wersja Pioniera bateryjnego na lampach z kapturkami?, to tak z fabryki , czy przeróbka warsztatowa?
Jeśli tak to poszukuję trafo głośnikowego i dławika, lub parametrów do nawinięcia, oraz zdjęcia chassi jak to wygląda.Niefortunnie uciekła z planu zdjecia wtyczka od wiązki przewodów, ale jest taka sama jak w zwykłej ADZE wtyczka od głośnika do chassi
Drugie chassi, czyżby wersja Pioniera bateryjnego na lampach z kapturkami?, to tak z fabryki , czy przeróbka warsztatowa?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-
- moderator
Był taki Pionier, pierwsza wersja była robiona na importowanych lampach D...21, potem zastąpionych 'szarotkową' serią. Bardzo rzadkie radio, tylko dwa takie widziałem.Valdi5 pisze:Drugie chassi, czyżby wersja Pioniera bateryjnego na lampach z kapturkami?, to tak z fabryki , czy przeróbka warsztatowa?
-
- 1250...1874 posty
Dzięki Tomku,
Ciekawe, ciekawe,
czyli jeszcze są jakieś białe plamy w Pionierku,
postaram się odbudowac taką wersję
Znalazłem na necie , że radio Philips 550B, ma podobną lub taką samą obsadę lamp: DK21, DF21, DAC21, DL21
szukam schematu,
Domyślam się że,
Pionier miał typową obudowę bakelitową, z poziomymi elementami na maskownicy głośnika, przełącznik z cewkami standartowy, skala i głośnik podobnie,
Proszę jeśli Ktoś posiada jakąkolwiek wiedzę,schemat lub zdjęcia na temat
o informację
Ciekawe, ciekawe,
czyli jeszcze są jakieś białe plamy w Pionierku,
postaram się odbudowac taką wersję
Znalazłem na necie , że radio Philips 550B, ma podobną lub taką samą obsadę lamp: DK21, DF21, DAC21, DL21
szukam schematu,
Domyślam się że,
Pionier miał typową obudowę bakelitową, z poziomymi elementami na maskownicy głośnika, przełącznik z cewkami standartowy, skala i głośnik podobnie,
Proszę jeśli Ktoś posiada jakąkolwiek wiedzę,schemat lub zdjęcia na temat
o informację
Ostatnio zmieniony śr, 12 marca 2008, 09:09 przez Valdi5, łącznie zmieniany 1 raz.
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-
- moderator
Na pewno skrzynka i reszta była standardowa, bakelitowa, ale nie pamiętam już w której wersji.Valdi5 pisze: Domyślam się że,
Pionier miał typową obudowę bakielitową, z poziomymi elementami na maskownicy głośnika, przełącznik z cewkami standartowy, skala i głośnik podobnie,
-
- 1250...1874 posty
To z Pionierem by była sprawa w zasadzie rozwiązana, w trakcie odbudowy,
gdyby ktoś udostępnił schemat na lampach D...21 byłbym wdzięczny, przekopałem swoje zasoby i nic.
Problem aktualny to aga , brakuje:
trafa sieciowego , myślę że jest typowe , takie jak w pozostałych znajdzie się,
dławik do zasilacza pytanie: gdzie był mocowany? chassi czy na desce?,
no i największy problem trafo głośnikowe, jak wyglądało i gdzie mocowane, domyślam się , że miało gniazdo do takiej wtyczki jak w standartowej Ade idzie od głośnika do chassi
Może ktoś opis , albo zdjęcia?/
Dzięki
gdyby ktoś udostępnił schemat na lampach D...21 byłbym wdzięczny, przekopałem swoje zasoby i nic.
Problem aktualny to aga , brakuje:
trafa sieciowego , myślę że jest typowe , takie jak w pozostałych znajdzie się,
dławik do zasilacza pytanie: gdzie był mocowany? chassi czy na desce?,
no i największy problem trafo głośnikowe, jak wyglądało i gdzie mocowane, domyślam się , że miało gniazdo do takiej wtyczki jak w standartowej Ade idzie od głośnika do chassi
Może ktoś opis , albo zdjęcia?/
Dzięki
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-
- 6250...9374 posty
Jeśli chodzi o Agę to trafo zasilające jest typowe jak dla tych modelów (230V/2x300V-6,3V-4V). Głośnik również typowy, ze wzbudzeniem czyli bez magnesu trwałego. Rolę magnesu trwałego pełni cewka będąca również filtrem (dławikiem) zasilacza. Trafo głośnikowe jest przymocowane do głośnika. Podobne głośniki są w Syrenie lub Stolicy. Można założyć od takich odbiorników. Trafo zasilające również podejdzie z tych odbiorników 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
No tak, ale trafo głośnikowe musi być inne ,bo wzmacniacz jest na 2xEBL21 a nie na jednej EBL21
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-
- 50...74 posty
W miesięczniku Radio 10/1950 znalazłem taki schemat i opis. Czy możliwe, że mówimy o bateryjnej wersji tego radia?tszczesn pisze:Był taki Pionier, pierwsza wersja była robiona na importowanych lampach D...21, potem zastąpionych 'szarotkową' serią. Bardzo rzadkie radio, tylko dwa takie widziałem.Valdi5 pisze:Drugie chassi, czyżby wersja Pioniera bateryjnego na lampach z kapturkami?, to tak z fabryki , czy przeróbka warsztatowa?
Pozdrawiam
Jarek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
To na pewno nie jest schemat tego bateryjnego Pioniera, a zapewne Kosmosa Pioniera. Zresztą lampy i zasilacz praktycznie jednoznacznie mówią o tym jak radio było zasilane.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 50...74 posty
Dlatego zasugerowałem, że być może to bateryjne radio było wersją tego radia. Nie wiem, czy jest to "Kosmos". Wydaje mi się, że tekst sugeruje, że radio było wtedy produkowane, a był to rok 1950. Pozdrawiamgachu13 pisze:To na pewno nie jest schemat tego bateryjnego Pioniera, a zapewne Kosmosa Pioniera. Zresztą lampy i zasilacz praktycznie jednoznacznie mówią o tym jak radio było zasilane.
Pozdrawiam
Jarek