Sądzę że wypowiedzi odbiegają od tematu ,
jedynie " pluto " pisze rozsądnie
nie jest to forum do oceny mojej wiedzy i umiejętności w temacie,
radiami zajmowałem sie od zawsze, pierwsze moje radia detektorowe i lampowe powstały ok 1964roku , niektórych to jeszcze na świecie nie było.
Nie chodzi o to aby na podstawie danych lampy EBL spowodować aby to radio grało , bo ono teraz gra na EBL21,
chodzi mi o dotarcie do oryginału , aby z czasem wrócić do tego radia i przywrócić mu pierwotny stan,
A że przy tym radiu wyszedłem poza znany mi krąg polsko-niemiecki, na grunt francuski dlatego pytam
I nie chodzi mi o opinie że jestem niedouczony, czy mam zacząć od przedszkola
chodzi o takie rady jak :
pluto pisze:Proponuję ci najpierw stronę
http://www.radiomuseum.org/i próbę okreslenia producenta oraz pierwotnego zestawu lamp- Mi też prawdę powiedziawszy kojarzy się z philipsem- jeżeli tak jest- pozostaje sprawdzenie w schaltungach (pozycja Empfaenger Schaltungen der Radio-Industrie) czy podobna pozycja występuje. Jeżeli jest to jakaś francuska konstrukcja- pozostaje ci tylko szperanie na stronach francuskich radio-retro. Mi pomimo nieznajomości ichniego języka udało się n.p. namierzyc schematy do odbiorników belgijskich NOVAK i SBR.
pluto pisze: POmagajmy sobie wzajemnie i nie obrażajmy się - każdy z nas zaczynał, a czasem problem, który wydawał sie nam poważny kilka lat temu jest dla nas sprawą oczywistą.
Jeśli chesz odpowiadać w tym wątku to pisz na temat,
oczekuję tylko na merytoryczne i pomocne odpowiedzi