Co to za radio?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Co to za radio?

Post autor: tszczesn »

Kawa T pisze:To i ja sie podłącze do tego tematu może ktoś rozpozna co to jest bo chyba nie Elektrit http://www.allegro.pl/item324066024_elektrit_.html pozdrawiam Tadeusz

Elektrit to nie jest, nie musi wcale być polskie. Można by próbować dojść po skali gdyby była sensowniej sfotografowana.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

Zapewne to nie „Elektrit" no ale radio warte jesr większej uwagi, choćby ze względu na widoczny jak byk głośnik „Polton". Gdyby móc mu się dokładnie przyjżeć, mogłoby się okazać, że jest pod względem kolekcjonerskim bardziej wartościowy. Wydaje mi się, że skala jest zrobiona na szklanej plycie fotograficznej, a to wskazywałoby na raczej malego, a więc tym bardziej cennego producenta. No ale to są tylko moje przypuszczenia.
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Valdi5 »

OTLamp pisze:Ech :/ Sorry, ale jeśli potrzebujesz do czegoś takiego schematu, to może odłóż na jakiś czas "zajęcia praktyczne" i zajmij się trochę teorią. Wyjdzie to Tobie na dobre, a przede wszystkim Twoim odbiornikom.
maciekb44 pisze:Przeważnie bywa tak, że radio leży sobie na strychu 70 lat później dopadnie się do niego "wielce zagorzały kolekcjoner specjalista" i zrobi z niego
"g.... na kółkach", bo za wszelką cenę musi grać i to już!!!
Wydaje mi się, że takie radio wolałoby poleżeć sobie kolejne kilkadziesiąt lat w pierwotnym stanie, niż wpaść w takie ręce.

Dzięki za ocenę moich umiejętności fachowych, zanim coś napiszesz to najpierw pomyśl

Ale prośba była prosta , czy ktoś może udostępnić lub wskazać gdzie szukać gdzieś na dostępnych źródłach.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
pluto
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pluto »

Proponuję ci najpierw stronę http://www.radiomuseum.org/i próbę okreslenia producenta oraz pierwotnego zestawu lamp- Mi też prawdę powiedziawszy kojarzy się z philipsem- jeżeli tak jest- pozostaje sprawdzenie w schaltungach (pozycja Empfaenger Schaltungen der Radio-Industrie) czy podobna pozycja występuje. Jeżeli jest to jakaś francuska konstrukcja- pozostaje ci tylko szperanie na stronach francuskich radio-retro. Mi pomimo nieznajomości ichniego języka udało się n.p. namierzyc schematy do odbiorników belgijskich NOVAK i SBR.
Pluto
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Valdi5 pisze:
OTLamp pisze:Ech :/ Sorry, ale jeśli potrzebujesz do czegoś takiego schematu, to może odłóż na jakiś czas "zajęcia praktyczne" i zajmij się trochę teorią. Wyjdzie to Tobie na dobre, a przede wszystkim Twoim odbiornikom.
Dzięki za ocenę moich umiejętności fachowych, zanim coś napiszesz to najpierw pomyśl
No właśnie myślę i analizuję posty oraz aukcje internetowe. Co z nich wynika? Ano to, że jak grzyby po deszczu wyrastają coraz to nowi "pasjonaci" radia retro, którzy jak opętani biją się o radia, bardzo często nie mając nawet pojęcia co licytują, ale gdzieś usłyszeli, że "cenny, bo polski". Mam wrażenie, że to przyjęło formę jakiejś mody, a nawet wręcz snobizmu. Uważam, a w zasadzie jest to sprawa ogólnie oczywista, że antyki nie są dla laików. Co ciekawe ci sami, o których wspominam wyżej, zupełnie nie interesują się literaturą radiotechniczną z epoki, a jaki jest ich stan wiedzy, okazuje się potem na forach internetowych.
Valdi5 pisze: Ale prośba była prosta , czy ktoś może udostępnić lub wskazać gdzie szukać gdzieś na dostępnych źródłach.
Ale sprawa jest wręcz z radiotechnicznego przedszkola. Już z samego oznaczenia lamp (EBL) wynika, że pełnią one tę samą funkcję. Pozostaje jedynie porównanie parametrów (jeśli się nie wie, że są zbliżone) i rozkładu wyprowadzeń.
pluto
125...249 postów
125...249 postów

Nie dramatyzowałbym. Każdy w jakiś sposób musi zacząć, a pamiętajmy, że nie ma głupich pytań tylko głupie odpowiedzi. Ja pomimo, że siędzię ładnych kilkanaście lat w temacie mam bardzo duzy dystans do swojej wiedzy. I nie oszukujmy się- każdemu z nas zdarzyło się coś zniszczyć. Piszesz, że hobby staroradiowe stało się zbyt popularne. Widzisz- jak ja zaczynałem (przełom lat 80/90- tych) wszyscy patrzyli na mnie jak na dziwaka, nie było internetu, informacji, forów, przykładów renowacji, materiałów, bardzo zły dostęp do literatury. Teraz jak widze, jak stało się to popularne- tylko się cieszę- za moich czasów dużo odbiorników po prostu wygrzebałem ze śmieci, bo były przez ludzi uznawane za szmelc, teraz zrobił się na to niezły rynek i prawdę powiedziawszy na pewno uratuje to wiele kawałków historii przed utylizacją. Prywatnie szacuję, że około 60% sprzętów na Allegro pochodzi z niemieckich śmietników lub wystawek. Rozmawiałem kiedyś z Krystianem Kryską i powiedział mi że w Niemczech wiele kolekcji po smierci właścicieli, nie mówiąc juz o przypadkowo znalezionych strychowcach ląduje po prostu na śmietnikach, bo nie ma się tym kto zająć- cóż - ludzie mają tam inną mentalność i inne zainteresowania, co widać chociazby porównując ceny na różnych e- bayach i n.p. allegro. POmagajmy sobie wzajemnie i nie obrażajmy się - każdy z nas zaczynał, a czasem problem, który wydawał sie nam poważny kilka lat temu jest dla nas sprawą oczywistą.

pozdrawiam
Pluto
OTLamp

pluto pisze:Nie dramatyzowałbym. Każdy w jakiś sposób musi zacząć,
Nie w jakiś, tylko w świadomy. Ktoś, kto zaczyna uruchamianie odbiornika, powinien mieć pewien zasób wiedzy teoretycznej, wiedzieć jaka lampa jaką pełni funkcję i umieć dokonać podstawowych pomiarów jak również odnaleźć odpowiednie elementy. Może dla Ciebie to wygląda na dramatyzowanie, ale ja za dużo naoglądałem się spartolonych odbiorników. Teraz jest modne takie podejście "nie mam pojęcia o co w tym chodzi, ale zapytam na forum - tam poprowadzą mnie za rączkę". Do tego większość z takich ludzi wybiera najgorszą drogę - uczą się naprawy od razu na eksponacie, nie mając żadnego przygotowania teoretycznego i dodatkowo zgodnie z powiedzeniem "jak spaść, to z dobrego konia" wybierają do nauki najcenniejsze odbiorniki :/

pluto pisze: bardzo zły dostęp do literatury.
No w to to na pewno nie uwierzę. Literatury w bibliotekach było mnóstwo, nawet w bibliotekach szkół podstawowych.
Ostatnio zmieniony pt, 7 marca 2008, 10:20 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Sądzę że wypowiedzi odbiegają od tematu ,

jedynie " pluto " pisze rozsądnie

nie jest to forum do oceny mojej wiedzy i umiejętności w temacie,

radiami zajmowałem sie od zawsze, pierwsze moje radia detektorowe i lampowe powstały ok 1964roku , niektórych to jeszcze na świecie nie było.

Nie chodzi o to aby na podstawie danych lampy EBL spowodować aby to radio grało , bo ono teraz gra na EBL21,

chodzi mi o dotarcie do oryginału , aby z czasem wrócić do tego radia i przywrócić mu pierwotny stan,

A że przy tym radiu wyszedłem poza znany mi krąg polsko-niemiecki, na grunt francuski dlatego pytam

I nie chodzi mi o opinie że jestem niedouczony, czy mam zacząć od przedszkola

chodzi o takie rady jak :
pluto pisze:Proponuję ci najpierw stronę http://www.radiomuseum.org/i próbę okreslenia producenta oraz pierwotnego zestawu lamp- Mi też prawdę powiedziawszy kojarzy się z philipsem- jeżeli tak jest- pozostaje sprawdzenie w schaltungach (pozycja Empfaenger Schaltungen der Radio-Industrie) czy podobna pozycja występuje. Jeżeli jest to jakaś francuska konstrukcja- pozostaje ci tylko szperanie na stronach francuskich radio-retro. Mi pomimo nieznajomości ichniego języka udało się n.p. namierzyc schematy do odbiorników belgijskich NOVAK i SBR.
pluto pisze: POmagajmy sobie wzajemnie i nie obrażajmy się - każdy z nas zaczynał, a czasem problem, który wydawał sie nam poważny kilka lat temu jest dla nas sprawą oczywistą.

Jeśli chesz odpowiadać w tym wątku to pisz na temat,

oczekuję tylko na merytoryczne i pomocne odpowiedzi
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
OTLamp

Valdi5 pisze:
Nie chodzi o to aby na podstawie danych lampy EBL spowodować aby to radio grało , bo ono teraz gra na EBL21,

chodzi mi o dotarcie do oryginału , aby z czasem wrócić do tego radia i przywrócić mu pierwotny stan.
No ale nie rozumiem, jaki masz w tym problem? Nie widziałeś nigdy lampy EBL1? Trzeba po prostu wymienić podstawkę i poprowadzić przewód siatkowy do kapturka. Tak trudno się domyślić? Owszem, można nie wiedzieć jak oryginalnie wyglądał taki przewód, ale przecież co za problem poszukać w google innego Philipsa (nawet francuskiego) z tą lampą?

Valdi5 pisze: chodzi o takie rady jak :
pluto pisze:Proponuję ci najpierw stronę http://www.radiomuseum.org/i próbę okreslenia producenta oraz pierwotnego zestawu lamp- Mi też prawdę powiedziawszy kojarzy się z philipsem- jeżeli tak jest- pozostaje sprawdzenie w schaltungach (pozycja Empfaenger Schaltungen der Radio-Industrie) czy podobna pozycja występuje. Jeżeli jest to jakaś francuska konstrukcja- pozostaje ci tylko szperanie na stronach francuskich radio-retro. Mi pomimo nieznajomości ichniego języka udało się n.p. namierzyc schematy do odbiorników belgijskich NOVAK i SBR.
No i naprawdę gdyby tego nie napisał, to byś na to nie wpadł? Przecież to oczywiste, że jeżeli nie udaje się znaleźć schematu czy jakichś danych nt. jakiegoś odbiornika, szuka się danych o odbiorniku (najlepiej tego samego producenta) na tych samych lub podobnych lampach.

Gdybyś zadał sobie choć minimalny trud, to bez problemu znalazłbyś, w jakim tomie Empfanger Schaltungen (skoro siedzisz w radiach od zawsze, to chyba wiesz co to jest) jest schemat tego radia i jakiemu innemu popularnemu Philipsowi to radio układowo odpowiada.
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

OTLamp pisze:Gdybyś zadał sobie choć minimalny trud, to bez problemu znalazłbyś, w jakim tomie Empfanger Schaltungen (skoro siedzisz w radiach od zawsze, to chyba wiesz co to jest) jest schemat tego radia i jakiemu innemu popularnemu Philipsowi to radio układowo odpowiada.

Mimo złośliwości udzieliłeś pewnej informacji,

Zniósłbym jeszcze, gdybyś mając ten schemat w ramach złośliwości skan jego mi wysłał

Dzięki
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
OTLamp

Valdi5 pisze: Mimo złośliwości udzieliłeś pewnej informacji,
To nawet nie złośliwość, tylko po prostu troska o to radio i jednocześnie rozpacz :/
Valdi5 pisze: Zniósłbym jeszcze, gdybyś mając ten schemat w ramach złośliwości skan jego mi wysłał
Akurat nie mam tego tomu, nie musiałem go fizycznie posiadać, aby znaleźć informację w którym jest schemat i jednocześnie dowiedzieć się, jakiemu popularnemu Philipsowi odpowiada. Celowo Ci nie powiem jakiemu, abyś sobie sam znalazł.
Mogę jedynie trochę podpowiedzieć. Gdybyś trochę uważniej czytał wcześniejsze posty, zauważyłbyś jak wspominałem, że to radio jest na stronie radiomuseum.org.. Tam właśnie też jest ww. informacja.
pluto
125...249 postów
125...249 postów

Valdi- jeżeli potrzebujesz jakikolwiek schemat- wal do mnie na PW, akurat ja mam wszystkie schematy schaltungów, wprawdzie cyfrówka zaliczyła pad, ale postaram się coś zaradzić.

Proponuję uciąć tą bezprzedmiotową wymianę zdań, która do niczego nie prowadzi, chyba że komuś zalezy na nabijaniu sobie licznika postów.......
Pluto
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Panowie widzieliście to: http://www.allegro.pl/item324537067_are ... nerow.html
To chyba jakaś świetna samoróbka. Mnie się podoba, ciekawe jaka będzie końcowa cena?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

to białe wewnątrz czy to aby nie bezpiecznik???
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: Witek »

Hmmm. W zasadzie można nazwać to radio "kapliczką", lecz tym razem w stylu świątyń skandynawskich. Radyjko na swój sposób urokliwe.
ODPOWIEDZ