PZT Olympic

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

PZT Olympic

Post autor: Czujnik »

Czy ktoś obecny na forum dysponuje takim radiem jak tytule? Czy może mógłby pokazać/przesłać na priv. zdjęcia wnętrza tego odbiornika? Ja dysponuję niestety tylko skrzynką, nie mam żadnego wyobrażenia jakiego chassis i głośnika mam do niej szukać. Załączam stronę z reklamy m.in. tego radia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
CZEKNAR
50...74 posty
50...74 posty

Re: PZT Olympic

Post autor: CZEKNAR »

Witam
Na zdjeciu zobaczyłem Echo 131z, ostatnio taki model zdobyłem, ale posiada skalę półokrągłą oraz kondensatory filtrujące ze znakami Elektrita.
Czy komuś jest znana kooperacja PZT z Elektritem, a może mój egzemplarz to przeróbka?.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Sądzę, że to jednak są wtórnie zastosowane elementy. Wielokrotnie spotykałem, szczególnie kondensatory Elektrita w różnych radiach, w tym w produkcji niemieckiej. Wydaje mi się, że ze względu na dużą skalę produkcji te części po prostu są licznie do tej pory spotykane. Mało tego kondenstory elektrolityczne tej produkcji z okresu sprzed samej wojny w większości są całkowicie sprawne ( mam spory materiał porwnawczy ). Tu powtórzę swoje spstrzeżenie jeszcze sprzed kilku lat, wtedy byłem pewien, że Elektrit to najbardziej pospolicie spotykana marka w Polsce. Nadal tak uważam, no ale to się ma nijak do cen jakie osiągają te odbiorniki.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Czujnik pisze: Mało tego kondenstory elektrolityczne tej produkcji z okresu sprzed samej wojny w większości są całkowicie sprawne ( mam spory materiał porwnawczy ).
A nie wala Ci się gdzieś zbędny głośnik taki jak do Elektrita Allegro? Mogę zaoferować w zamian inne części Elektrita, głównie sygnowane lampy, lub ogólnie różne części, lampy, ew. gotówkę.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

No nie, nic się nie wala :D , leżą sobie spakowane w pudełka i czekają na odpowiednią okazję. Ja aktualnie poszukuję jedynie części do zasilacza Elektrita Komandora, ewentualnie tylnej ścianki do tegoż. Sprzedawać nie chcę, bo wiem z doświadczenia, że zaraz jak się czegoś pozbęde, to od razu jest potrzebne. Choćby przedtem leżalo latami.
Czyżby nikt na forum nie miał Olympica? :(
OTLamp

Czujnik pisze:No nie, nic się nie wala :D , leżą sobie spakowane w pudełka i czekają na odpowiednią okazję. Ja aktualnie poszukuję jedynie części do zasilacza Elektrita Komandora, ewentualnie tylnej ścianki do tegoż.
Do Komandora niestety nic nie mam. Transformator sieciowy mam, ale taki, jak np. w Superiorze.
Czujnik pisze: Czyżby nikt na forum nie miał Olympica? :(
To nie jest zbyt popularne radio. Ja go na żywo na oczy nigdy nie widziałem.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Czy ktoś obecny na forum dysponuje takim radiem jak tytule? Czy może mógłby pokazać/przesłać na priv. zdjęcia wnętrza tego odbiornika? Ja dysponuję niestety tylko skrzynką, nie mam żadnego wyobrażenia jakiego chassis i głośnika mam do niej szukać. Załączam stronę z reklamy m.in. tego radia.
A do Pana Maurycego Bryxa pisałeś? W wątku o Natawisie Cezar wkleił zdjęcie tego modelu więc może ma takie radio.
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

W tej sprawie nie pisałem. Z wcześniejszej korespondencji wiem, że nie zawsze Pan Bryx ma możliwość sfotografowania zbiorów. Załączam zdjęcia sprawcy całego zamieszania. Najbardziej ciekawi mnie jaki to też głośnik był w tym radiu. Na szczęście zachowały się wyklejone żółtym filcem elementy mocujące go, a więc nie był jak zwykle przykręcany wkrętami do skrzynki. Na pewno dużej średnicy, bądź miał kosz o specjalnym kształcie. Może jednak w końcu ktoś się odezwie.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Czujnik pisze:Sądzę, że to jednak są wtórnie zastosowane elementy. Wielokrotnie spotykałem, szczególnie kondensatory Elektrita w różnych radiach, w tym w produkcji niemieckiej. Wydaje mi się, że ze względu na dużą skalę produkcji te części po prostu są licznie do tej pory spotykane. Mało tego kondenstory elektrolityczne tej produkcji z okresu sprzed samej wojny w większości są całkowicie sprawne ( mam spory materiał porwnawczy ). Tu powtórzę swoje spstrzeżenie jeszcze sprzed kilku lat, wtedy byłem pewien, że Elektrit to najbardziej pospolicie spotykana marka w Polsce. Nadal tak uważam, no ale to się ma nijak do cen jakie osiągają te odbiorniki.

Elektrit sprzedawał swoje kondensatory, można spotkać takie reklamy w ówczesnych gazetach. Może PZT kupiło po prostu od nich części? Choć w sumie to dziwne, bo głównym elementem był blok kondensatorów, produkowany na zamówienie przez Horkiewicza, kondensatory filtrujące były w nim zawarte wszystkie.
mcbryx
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: mcbryx »

Witam,
udało się mi uzyskać zdjęcia mojego odbiornika stojącego poza moim bezpośrednim zasięgiem. Są to niestety zdjęcia robione telefonem komórkowym. Ale mam nadzieję, że dadzą pogląd na zawartość wnętrza. Na zrobione lepszym sprzętem, trzeba będzie poczekać dłużej.
Na szczególną uwagę zasługuje unikalna polska technologia wzmocnienia połączenia bańki lampy z cokołem poprzez użycie "leukoplastra" :lol:
Pozdrawiam
M. Bryx
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Dzięki stukrotne. No, ale trochę mi wstyd, że nie wpadło mi do głowy iż w ten oryginalny sposób jest zamontowana deska. Ja kombinowałem, jakiż to tam dziwaczny głośnik siedział, a on całkiem zwyczajny, tylko ta deska. To chyba jedyny odbiornik z tak pomyślanym montażem glośnika. Czy to w zamierzeniu służyło lepszej jakości dźwięku?
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Adam Myslinski »

Czujnik pisze:Dzięki stukrotne. No, ale trochę mi wstyd, że nie wpadło mi do głowy iż w ten oryginalny sposób jest zamontowana deska. Ja kombinowałem, jakiż to tam dziwaczny głośnik siedział, a on całkiem zwyczajny, tylko ta deska. To chyba jedyny odbiornik z tak pomyślanym montażem glośnika. Czy to w zamierzeniu służyło lepszej jakości dźwięku?
Witam,
Na moje oko takie umieszczenie glosnika zdecydowanie obnizalo skutecznosc odtwarzania niskich czestotliwosci, co wobec nie wystepowania wysokich w sygnale AM moglo wyrownywac charakterystyke. Glosnik umieszczony "na szczelnie" w tak duzej i niewytlumionej obudowie pewnie by nadmiernie dudnil. Ale to tylko moje domysly.

Lepienie balonow lampowych leukoplastem do cokolu bylo czesto stosowana "technika" unieruchamiania obluzowanych elementow. Klej kauczukowy twardnial wskutek podwyzszonej temperatury i plaster tworzyl skorupe. Wazne bylo, aby ostatni zwoj nie odpadl, jak na zalaczonych obrazkach. W tym celu owijano tez plaster kilkoma zwojami drutu. Widzialem to na wlasne oczy w polowie lat 1950-tych ub.w. w warsztacie radiotechnicznym mojego kuzyna.
Pozdrawiam

Adam
OTLamp

Eee tam kombinujecie. Przecież tam jest skala i wskaźnik dostrojenia, więc siłą rzeczy głośnik musiał być umieszczony w pewnej odległości od skrzynki.
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Adam Myslinski »

OTLamp pisze:Eee tam kombinujecie. Przecież tam jest skala i wskaźnik dostrojenia, więc siłą rzeczy głośnik musiał być umieszczony w pewnej odległości od skrzynki.
Oczywiscie - kombinujemy :) Ale staralem sie przeprowadzic analize skutkow takiego sposobu umieszczenia glosnika. Glosnik umieszczony na przegrodzie plaskiej, ktorej rozmiary sa porownywalne z 1/4 dlugosci fali o pewnej czestotliwosci, zle przetwarza dzwieki ponizej tej czestotliwosci (troche uproszczone, ale prawdziwe). To tak, jakby pompowac wode z wiadra i wypuszczac ja do tego samego wiadra.
Konstruktorzy prawdopodobnie nie zawracali sobie glowy takimi drobiazgami. Mozna przeciez bylo umiescic duzy glosnik w scianie bocznej, a z przodu wstawic mniejszy - wysokotonowy. Tylko to jest gdybanie z perspektywy 70 lat rozwoju elektroakustyki.
Pozdrawiam

Adam