Soldano na EL84, końcówka brumi

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Soldano na EL84, końcówka brumi

Post autor: jethrotull »

Na początek odłącz preamp (np. wylutuj kondensator sprzęgający końcówkę mocy z preampem, wyjmij lampy preampu, itp.) i sprawdź, czy przydźwięk pochodzi z zasilania czy z żarzenia (stawiam na to pierwsze).
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

a tak wogóle to wzmacniacz ma wejście umozliwiające zwarcie wejścia do masy po wyjęciu wtyku? Bo ja kiedyś nagłowiłem się dlaczego mi wszystko brumi, a tu okazało się, że rozgioł się styk zwierajacy wejście do masy i robił za antenę.
osopal
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: osopal »

W odpowiedzi dla painlust- gniazdo wejściowe jest plastikowe, najzwyklejsze nic tam nie zwiera do masy, ale i tak zawsze sprawdzem poprawki na podłączonej gitarze, więc chyba to nie to...

Słuchaj jethrotull może to zasilanie, też o tym myślałem i powiem ci co sprawdzałem.
1. Odłączałem na chwilę żarzenie i te 100Hz nie zanikało.
2. Dołożyłem kondy w zasilaniu anodowym - pierwszy za mostkiem jest 150uF Rubycona potem opór i dalej 100uF Nichicona, potem kolejny opór i dwa zwykłe kolo siebie po 100uF zwykłe, nie blokowałem tych elektrolitów innymi kondami.
Jak pisalem sam preamp chodzi cicho.
W obu zasilaczach mam na mostkach kondy po 4x100nF.
Próbowałem nawet dzisiaj szynę masy podłaczyć za ostatnim kondem zasilacza i nic sie nie zmienilo.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

dla mnie to będzie źle poprowadzona masa. Zwiększanie pojemności filtrująchych nic nie pomoże.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

miałem problem z wręcz identycznymi objawami - masa.
sprawdź bardzo dokładnie jej prowadzenie, bo na 99% tam właśnie leży problem.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Mam tylko wątpliwości czy autor wzmacniacza wogóle wie jak się prowadzi mase. Jeśli nie ma o tym pojęcia to może sobie na nią patrzeć do tzw "usranej śmierci" a i tak nie będzie wiedział co i jak.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Ja w swoim pierwszym wzmacniaczu miałem oryginalnie masę kompletnie zawaloną, a i tak czułość samej końcówki była stanowczo za mała aby dać denerwujący brum. Nie wiem czy Kolega ma podpięte żarzenie do masy, a także chciałbym się dowiedzieć czy w momencie odłączenia napięcia anodowego (kiedy wzmacniacz działa dzięki energii zgromadzonej w kondensatorach filtru) przydźwięk ustępuje natychmiast, czy też nie.
Sama końcówka mi kiedyś brumiła, okazało się że S2 coś łapie, dałem elektrolit 47u od bezpośrednio od S2 do masy i przestało.

EDIT
obejrzałem sobie to: download/file.php?id=13120&mode=view
i zauważyłem, że minus pierwszego kondensatora filtrującego jest połączony z szyna dość długim kawałkiem kabla. Powoduje to, że impulsy ładowania tego kondensatora biegną od minusa prostownika, poprzez pierwszy fragment szyny masy (do miejsca przylutowania tego długiego czarnego kabelka), przez sam kabelek, do minusa kondensatora. Mniej więcej w połowie tej drogi znajduje się "ciąg dalszy" szyny. Oznacza to, że impulsy ładowania przenoszą się na szynę i przełażą do toru sygnałowego.

Proponuję zatem abyś położył ten kondensator poziomo i przylutował jego ujemne wyprowadzenie bezpośrednio do szyny masy, bez zadnego kabelka.

Dodatkowo, kabel prowadzący od plusa prostownika do plusa pierwszego kondensatora filtru jest długi i zapętlony - może siać.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

ja uważam, że najlepiej będzie jak rozlutujesz tego pajączka i sklecisz układ jeszcze raz od nowa na listwach lutowniczych.
-Jó vevökészuleke van?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

E tam od razu na łączówkach. I bez tego da się ładnie pajączka zrobić. Jak jutro przysiądę to może polutuje wzmacniaczyk i pokażę jak można atomika 5W zrobić bez zrobienia pieprznika w środku.
osopal
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki jethrotull jesteś pierwszą osoba która dostrzegła coś w tych kabelkach.
Jeśli chodzi o prowadzenie masy to coś tam wiem, ale jak wiadomo teoria teorią, a praktyka...
W każdym razie nie przyszło mi do głowy, że dolutowanie kabelka do krótkich wyprowadzeń kondów z zasilaczu może wpłynąć na przydźwiek.
Acha...po odłączeniu zasilania anodowego przydźwięk zanika razem z dźwiękiem, jestem przekonany, że jest 100Hz.
Natychmiast poprawie błąd i napiszę jak wyszło.
osopal
75...99 postów
75...99 postów

Sukces!!! :P Przydźwięk zmniejszył się o 70%, ale jeszcze cos tam sypie.

Żarzenie preamu symetryzowane i podłaczone do masy na ostatnim kondzie zasilacza.
Żarzenie lampy mocy w tej chwili niesymetryzowane :?:

Podłączone ekrany lamp preampu do "mas lokalnych".

Zamieszczam schemat z tą nieszczęsną masą może jeszcze koledzy coś zauważą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

masa na schemacie nic nikomu nie powie, a przynajmniej nie dużo. chociaż jak tak połączyłeś to nadal jest do d*py.
Awatar użytkownika
MaciekR
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: MaciekR »

W schemacie, z którego korzystasz, a który miałem przyjemność narysować i wykonać, poszczególne oznaczenia masy odpowiadają podłączeniom mas lokalnych do szyny masy.
Dlatego na oryginalnym rysunku masa nie jest prowadzona jedną linią tylko oznaczona jest kilkukrotnie (to co właśnie usunąłeś i poprowadziłeś jedną linią).
I choć kipisz w sygnałowych z powodu słabego rozwiązania korektorów barwy masa została poprowadzona dokładnie jak narysowano na schemacie i nie brumi.

Symetryzacja żarzenia DC preampu jest zrealizowane względem katody lampy mocy nie masy układu.
pozdrawiam
Maciek
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

w moim układzie najlepszy wynik dało połączenie minusa prostownika żarzeniowego bezpośrednio z szyną masy w rejonie pierwszego elektrolitu.
-Jó vevökészuleke van?
osopal
75...99 postów
75...99 postów

Witam po przerwie technicznej.
Przerobiłem troszeczkę wnętrze, mianowicie zmieniłe prowadzenie masy (masy lokalne).
Zmieniłem również żarzenie preampu według magicznego przepisu Toma i przydźwięk nad jest :cry:
Załączam zdjęcia chassis, może ktoś jeszcze wypatrzy błąd.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.