HELP!!!

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

HELP!!!

Post autor: edi_pg »

Witam!

Dzisiaj próbowałem odpalic po raz pierwszy swój wzmacniaczyk, którego schemat jest tu: http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/wzm ... m_el34.htm oczywiście jedyne co słyszałem w głośniku to przydźwięk, ale tego akurat sie spodziewałem, bo to jeszcze nie jest ostateczna konstrukcja.
Natomiast mam mnustwo pytan i problemów, nie mam cyfrówki, dlatego najpierw postaram sie opisac budowę wzmacniacza.
1. Obudowa to drewniana rama(przód, tył i boki) natomiast góra i spód to 1mm stalowej blachy. Kanały ułożone są symetrycznie. Transformatory sieciowe są osobne dla kazdego kanału, są to toriody ułożone jeden na drugim(mozna tak?) , na górze obudowy, z tyłu, po środku. Po bokach znajdują sie transformatory głośnikowe. Po drugiej stronie blachy(w środku), znajdują sie dławiki i kondensatory filtrujące napięcie anodowe.
Podstawki lamp ułożone są w systemie 1 - 2 -2. Czyli lampa prostownicza z tyłu przed nią obok siebie 2 El34 i z przodu także obok siebie 2szt 6n2p, oczywiście odstępy są zachowane. Żażenie idzie całą wiązką środkiem i rozchodzi sie do poszczególnych lamp. Przwody są poskręcane a dla przedwzmacniacza napięcie jest stabilizowane.
Postanowiłem połączyć grubym(4mm) przewodem podstawki 6n2p, robiąc w ten sposób szynę masy. do niej podłączone są elementy, później srebrnym przewodem idzie do kondensatora w filtrze anodowym, stamtąd do masy transformatora zasilającego i w koncu do obudowy.
Przydźwięk jest bardzo silny, kiedy robie glośniej potencjometrem, przydźwięk rośnie. Czym moze to byc spowodowane?
Jak najlepiej poprowadzic mase?

Prosze o odpowiedz i dzieki z góry! :)
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Witam
Jeśli przydźwięk jest duży to na wstępie starałbym się określić, czy wynika on z niekorzystnego oddziaływania transformatorów sieciowych, czy niewłaściwego prowadzenia masy. W tym celu odkręciłbym trafa oddalił na wiekszą odległość i połączył dłuższymi przewodami i zobaczył czy przydźwięk się wyraźnie zmniejszy. Trafa toroidalne same dobrze się ekranują, ale może takie ich ułożenie jeden na drugim powoduje jakieś wzmocnienie pola magnetycznego. Zrobiłbym eksperyment i jedno z traf obrócił o 180 stopni - może nastapi zredukowanie natężenia pola magnetycznego dla dwóch traf równocześnie.
Osobiście nie jestem zwolennikiem szyn masy, raczej preferuję punkty masowe - czyli łączenie mas poszczególnych stopni wzmacniacza do wspólnych punktów a następnie poprowadzenie mas z tych punktów do jednego punktu wspólnego dla całego wzmacniacza. Tak zrobił np. autor tego opracowania:
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm1/wzm1.htm
i jak pisze przydźwięk w tym układzie nie jest w ogóle słyszalny.
Oczywiście nie twierdzę, że stosowanie szyn masowych jest złe - przecież takie podejście jest stosowane, ale wydaje mi się, że eliminacja przydźwięku jest trudniejsza - przynajmniej dla mnie :oops:
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Jasiu

Re: HELP!!!

Post autor: Jasiu »

Czołem.
edi_pg pisze: Przydźwięk jest bardzo silny, kiedy robie glośniej potencjometrem, przydźwięk rośnie. Czym moze to byc spowodowane?
Czy przewody wejściowe są ekranowane?

Jasiu
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Akurat na próbe sygnał podałem prosto na potencjometr, ale przy okazji moze ktos mi doradzi jakim przewodem najlepiej prowadzic sygnał z gniazda wejściowego do potencjometru? Mam przewód srebrny, w ekranie miedziano-srebrnym izolowany teflonem. używałem go do przesyłania sygnału między dwoma lampami wejściowymi bo są od siebie oddalone. Jednak nie używałem ekranu...Czy to moze byc od tego?Przewód jest dosyc cienki, połączyłem środkową żyłę z ekranem i tak puściłem sygnał. To bardzo źle? :?
Jasiu

Czołem.
edi_pg pisze:Akurat na próbe sygnał podałem prosto na potencjometr, ale przy okazji moze ktos mi doradzi jakim przewodem najlepiej prowadzic sygnał z gniazda wejściowego do potencjometru?
Obojętnie jakim, byle ekranowanym. Jeżeli połączenie ekranu z obu stron utworzy pętlę masy, to może być korzystnie połączyć go z jednej.
edi_pg pisze: Jednak nie używałem ekranu...Czy to moze byc od tego?
Tak.

Pozdrawiam,
Jasiu
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Ale w takim razie co za różnica czy połącze cokoły lamp bezpośrednio nóżkami np. rezystora, czy niezaekranowanym przewodem? Wyprowadzenia rezystora tez nie są ekranowane...
Przyszło mi do głowy cos jeszcze. Do budowy wzmacniacza użyłem, jako części górnej i dolnej blachy stalowej. Jednak zostala ona polakierowana proszkowo jednostronnie, tyle ze jednostronne proszkowe wygląda tak, ze z drugiej tez jest lakier, jednak nie tak ładnie i równo położony jak z drugiej strony. Czy to mozliwe ze przez to niektóre elementy metalowe nie są połączone elektrycznie? CZy moze przez to powstawac przydźwięk?
Jasiu

edi_pg pisze:Ale w takim razie co za różnica czy połącze cokoły lamp bezpośrednio nóżkami np. rezystora, czy niezaekranowanym przewodem? Wyprowadzenia rezystora tez nie są ekranowane...
To tylko kewestia długości. Jeżeli mają parę centymetrów, to przydźwięku raczej nie złapią, jeżeli kilkanaście, to już tak.
edi_pg pisze: Czy to mozliwe ze przez to niektóre elementy metalowe nie są połączone elektrycznie?
Czy wykorzystywałeś te płyty do łączenia elektrycznego? Sam to wiesz najlepiej... Nawet jeżeli nie, to powinny być połączone z masą, bo inaczej to przydźwięk murowany.

Jasiu
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

A czy prawdlowo byłoby połączyc po prostu wszystkie elementy ze sobą i do masy? czy kazdy element osobno? bo jest ich kilka...[/url]