Wzmacniacz gitarowy typu Head - Bambino - 4 :-D

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wzmacniacz gitarowy typu Head - Bambino - 4 :-D

Post autor: Marvel »

Witam,

Jako, że nie udało mi się odpalić na początek żadnego wzmaka dla średnio zaawansowanych (może dlatego, że jestem początkujący?), postanowiłem pouczyć się na sprawdzonych wzrocach. Rozebrałem i złożyłem od nowa Bambino. Tak więc powstał wzmak, który ma cechy konstrukcyjne typowego gitarowego heada, a "bebechy" to oryginalne Bambino (wymieniłem tylko jeden rezystor i jeden potencjometr; nawet część przewodów jest oryginalna). Jak to z nauką bywa, czasami uczymy się metodą prób i błędów - stąd drugie gniazdo lampy - jako zaślepka po złym rozmieszczeniu elementów.

Po złożeniu wzmak zagrał od pierwszego strzału, co dla mnie jest wielkim sukcesem :-) A jeszcze większym jest to, że nic nie brumi ani nie syczy, za to gra głośno - tak, jak powinien.

Jako preamp podłączam do niego analogową kostkę - symulator Mesy DR (DR. BOOGEY). Gra to wtedy po prostu cudownie i baaardzo głośno.

Następny etap to pewnie dodanie jednej albo dwóch ECC83, żeby powstał prawdziwy preamp.
Ostatnio zmieniony śr, 28 kwietnia 2010, 23:35 przez Marvel, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
BoltreX
25...49 postów
25...49 postów

Re: Wzmacniacz gitarowy typu Head - Bambino - 4 :-D

Post autor: BoltreX »

nieszkoda ci było bambina rozbierać? mi by trodzke było przecież to antyk:]
Ładny ci wyszedł dopiero po chwil;i fotki wyskloczyły już chciałem napisać ze niema ich;]
...:::Human:::...
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Kupiłem na jednej aukcji 3 Bambina za 50 zł jako niesprawne. Skrzynki były w stanie tragicznym, nie było wkładek, w jednym nie było lampy, dwa były zdewastowane - dorobione gniazda, oklejone naklejkami, itp., więc wartości kolekcjonerskiej nie miały. Za to we wszystkich działały wzmacniacze (po dokupieniu brakującej lampy). Poza tym jestem gitarzystą ;-)
Ostatnio zmieniony śr, 28 kwietnia 2010, 23:35 przez Marvel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Fajnie, że jesteś zadowolony... choć bez chociaż jednej ECCxx czy 6NxP/S to nie jest dla mnie wzmacniacz gitarowy...
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Ale zostawił sobie miejsce na preamp. Jak masz już ECL86 to polecam robić dalej wg tego schematu:
http://wzmacniacze.dtfoto.net/index.php ... g=pl&lim=0
Stopień mocy zostaw oczywiście taki jaki masz.
Szaska bardzo ładna a i w środku porządek jakiego dawno nie widziałem u debiutanta.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Painlust, oczywiście masz rację. Na razie jest to Bambino, czyli wzmacniacz gramofonowy :-) Zrobiłem je tak, a nie inaczej, bo chciałem wreszcie coś uruchomić, żeby zagrało. Skoro gra, to mogę zacząć rozbudowę. Mam przeczucie, że dodanie preampu na jednej lub dwóch ECC83 nie będzie jakąś wyższą szkołą jazdy? Planuję zmajstrować któryś z preampów z ax84.com na turret boardzie, a tą ECL86 z Bambino wykorzystać jako końcówkę mocy. Mam też 6P6S, ale może zrobię na niej poweramp dopiero jak odpalę preamp na ECC.

PS. Painlust, dzięki, że nie było cenzura obyczajowa na początek ;-) Edit: nie było "ochrzanu" delikatnie mówiąc

Jethro, tak właśnie mam zamiar zrobić. Czy miejsce na ECC na chassis jest ok? Bo powstało trochę przypadkowo ;-)

Co do porządku, to dzięki za dobre słowo, ale na żywo środek wygląda jeszcze o wiele lepiej/ładniej :-) Teraz widzę, że mostek Gaertza trzeba było fiknąć o 90 st. w prawo i nie wiercić dziury pod śrubkę dla niego, tylko podczepić pod śrubkę trafa. Wtedy po pierwsze przewody wyjściowe z trafa mogłyby być o połowę krótsze, tak samo jak wyprostowany plus do kondensatora. Po drugie mostek byłby daleko od żarówki. W sumie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to jeszcze poprawić.

PS. Jak tam rysunek? Rysujesz? ;-)
Ostatnio zmieniony wt, 5 lutego 2008, 09:40 przez Marvel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jak znajdę wolne pół godzinki to narysuję. A kasę właśnie wpłacam.
Edit: formularz banku domaga się Twojego adresu. Podrzuć no na mejla.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

jethrotull pisze:Ale zostawił sobie miejsce na preamp. Jak masz już ECL86 to polecam robić dalej wg tego schematu:
http://wzmacniacze.dtfoto.net/index.php ... g=pl&lim=0
Stopień mocy zostaw oczywiście taki jaki masz.
Zrobiłem :-)

Miałem dylemat, jaką metodą preamp zmontować. Nie lubię na razie montować przestrzennie. Zamówiłem turrety, ale jakieś są bardzo małe - niewygodne. Poza tym, żeby zrobić turret board, musiałbym wytrawić całą miedź z laminatu, bo bez miedzi płytek nie mam. Padło więc na preamp na PCB (nie bijcie, proszę).

Tak, jak radził Jethro, zostawiłem koniec mocy na ECL86. Jest to wzmacniacz z Bambino, zmontowany przestrzennie w fabryce w roku 1970 (nie ruszałem elementów zamontowanych na podstawce lampy). Wygląda tak:
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... mbino3.htm

Preamp wziąłęm ze schematu Jethro (link w poście wyżej), ale żeby zaprojektować płytkę, musiałem go przerysować. Schemat i PCB zawierają _część_ przedwzmacniacza (wtórnik na ECL86 i korektor był już gotowy w Bambinie) oraz część zasilacza (to, czego w Bambinie nie było). Schemat wygląda tak:

Obrazek

a tak gotowy preamp:

Obrazek
Obrazek

Prowizorycznie zamontowałem go do Bambino Heada:

Obrazek
Obrazek

i ZAGRAŁO :D

A teraz proszę o pomoc w następujących kwestiach:

1. Po dodaniu preampu gra ciszej (o wiele) niż sam poweramp podłączony do gitary. Jak/ gdzie szukać problemu?
2. Czy jest sens zostawiać korektor z Bambina? Sam sobie odpowiem, że raczej nie. Lepiej go przerobić na ten ze schematu Jethro. I tak też się stanie.
3. W tej chwili prowizorycznie żarzę preamp zmiennym. Mam zamiar dać prostownik, filtr i rezystory redukujące brum. Jaki to będzie miało wpływ na działanie/ odsłuch wzmacniacza? Oprócz redukcji brumu, którego i tak u mnie nie ma :-)

Proszę o ewentualne inne komentarze. Jest to mój pierwszy zmontowany działający wzmacniacz, więc wielu rzeczy jeszcze nie wiem.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

brumu nie ma? A taka ładna pętla masy na PCB, że raczej w to nie uwierze.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

painlust pisze:brumu nie ma? A taka ładna pętla masy na PCB, że raczej w to nie uwierze.
Nie ma na razie, może dlatego, że cicho gra i brumu nie słychać? Myślałem, że tak właśnie ma masa wyglądać. Tak przynajmniej jest w FireFly PCB. A może taka pętla w samym preampie jest OK?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

chodzi cicho bo pewnie czegoś nie podłączyłeś...
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

painlust pisze:chodzi cicho bo pewnie czegoś nie podłączyłeś...
Dzięki. Poszukam w takim razie. Po wyrzuceniu korektora bambinowego zastanawiam się, czy podłączać masę do uzwojenia wtórnego trafa głośnikowego. Czytałem, że Ty nie podłączasz. Ja też spróbuję bez.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ale w zasilaczu to poważnie masz błąd.
Podpowiem, że w drugim stopniu.
Nie poważny, ale jednak.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

jethrotull pisze:Ale w zasilaczu to poważnie masz błąd.
Podpowiem, że w drugim stopniu.
Nie poważny, ale jednak.
Qrka, teraz dopiero widzę! R10 10k Ohm niepotrzebny? Na szczęście łatwo poprawić - zastąpię go kawałkiem drutu. Czy może być tak, że przez te dodatkowe 10k tak cicho gra?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wyciąłem niepotrzebny rezystorek. Gra (chyba) głośniej, albo mi się wydaje... Co jeszcze można zrobić, żeby wyciągnąć całe 5W z tego wzmacniacza? Jak w ogóle zmierzyć generowaną moc?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com