Ponieważ nie posiadam (na razie) miernika indukcyjności prosze o pomoc w oszacowaniu indukcyjności dławika - moje DIY

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Jak potrzebujesz dławika to sprawdź czy na śmietniku nie leży rozbity OTV lampowy nadający się na dawcękikor pisze: ↑wt, 4 stycznia 2022, 17:07 Cześć.
Ponieważ nie posiadam (na razie) miernika indukcyjności prosze o pomoc w oszacowaniu indukcyjności dławika - moje DIYDławik to przerobiony transformator sieciowy , EL blaszki przełożone ze szczeliną ok 0,4 mm , uzwojenie wtórne odwinięte i odwinąłem tej samej grubości drutem 0,35mm zwoi i warstw ile się zmieściło , rezystancja 45 om , przekrój kolumny środkowej 35x35 mm . Nada się to cós jako dławik dla prądu 260V/100mA ?
Oczywiście
nie za bardzo umiem
Taki DFZK-2 z TV spokojnie dla 200mA wystarczy, a nawet na większy prąd. Zależy jakiej indukcyjności Ci trzeba.
Nada się.kikor pisze: ↑wt, 4 stycznia 2022, 17:07 Cześć.
Ponieważ nie posiadam (na razie) miernika indukcyjności prosze o pomoc w oszacowaniu indukcyjności dławika - moje DIYDławik to przerobiony transformator sieciowy , EL blaszki przełożone ze szczeliną ok 0,4 mm , uzwojenie wtórne odwinięte i odwinąłem tej samej grubości drutem 0,35mm zwoi i warstw ile się zmieściło , rezystancja 45 om , przekrój kolumny środkowej 35x35 mm . Nada się to cós jako dławik dla prądu 260V/100mA ?
Że co mianowicie??? Olkus ma zapewne na myśli dławik DFZK-2 (na rdzeniu klasycznym EI) lub DFZK-4 (na rdzeniu zwijanym). O rozbity OTVLamp z epoki "Ametysta" na śmietniku dziś trudno (obecnie coraz częściej trafiają tam telewizory LCD) ale dławiki tego typu trafiają się u bazarowych szmaciarzy za równowartość flaszki piwa, w przeciwieństwie do pochodzących z tego samego źródła wysoko cenionych TG2,5 (Florek oferował nawet transformatory tego typu.... dobrane w pary
To i ja się czegoś czepię P Ta szczelina 0,4mm od początku mi śmierdzi: robi wrażenie o wiele za dużej. W transformatorach głośnikowych SE, gdzie warunki pracy rdzenia są porównywalne stosuje się przekładkę ze znacznie cieńszego papieru. Ale oczywiście cała przyjemność po Twojej stronie: po zmniejszeniu grubości przekładki wzrośnie indukcyjność, byle tylko nasycenia uniknąć.kikor pisze: ↑śr, 5 stycznia 2022, 07:04 No tak ,masz racjew wieku 60 lat będę się uczył wszystkich rzeczy od nowa ... Nie to żebym nie chciał ale 1-sze w pewnym wieku ciężko wiedza do łepetyny wchodzi 2- jest tych rzeczy b. dużo , 3-spalmy wszystkie osiągniecia cywilizacyjne i zacznijmy od epoki kamienia łupanego itd,itd
Poza tym kolegp Loctus Twoja odpowiedz jest nie na zadane pytanie,nie znasz odpowiedzi , nie chcesz odpowiedzieć konkretnie ? masz zły dzień ? chcesz podbudować swoje ego ? To cytując klasyka .... CZEP SIĘ SWOJEJ BABY![]()
Tomku z tą wartością to tak na oko podałem , dziś zapodałem szczelinomierz w szczelinę to tak 0,12-0, 15 mm.