Regulacja reakcji

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Regulacja reakcji

Post autor: Alek »

Postaram się krótko wyłuszczyć całą sprawę. Chcąc wykonac jakieś zgrabne radio uznałem, że powinno być ono strojone wariometrycznie. Nawinięcie koszykowe odpowiednich cewek jest jak najbardziej możliwe i nie stanowi większego zmartwienia. Problem pojawia się przy wykonaniu wariometru, jeśli regulujemy nie jedną (strojenie) ale dwie cewki (strojenie i reakcja). Dlatego dobrze by było cewkę reakcyjną także unieruchomić i regulować reakcję potencjometrem. Kondensator odpada, bo ciężko zdobyć ładny jednosekcyjny. Zastanawiam się, czy stosowano sposób regulacji reakcji jak na obrazku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A dlaczego nie tak?
jack50
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jack50 »

Regulacja reakcji potencjometrem..Hm - układ z jakichś powodów niezbyt popularny ( mało precyzyjna regulacjia, szkodliwe pojemności czy też względy czysto ekonomiczne).
Nawet w popularnej schemaciarni trudno znaleźć takie rozwiazanie.Poniżej jedno z nielicznych
OTLamp

Post autor: OTLamp »

fugasi pisze:A dlaczego nie tak?
Dlatego, że Alek robi to na lampach bezpośrednio żarzonych.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

fugasi pisze:A dlaczego nie tak?
Coś mi to wygląda na reflex a nie reakcję.
Alek

:arrow: Fugasi

Mam wrażenie, że schemat, który pokazałeś jest poniekąd równoważny układowi z pentodą (tzw. elektronowa regulacja reakcji), różniący się od układu klasycznego sprzężeniem przez katodę lampy. Jak słusznie zauważył OTLamp nie mogę czegoś takiego wykonać na lampach żarzonych bezpośrednio.
Zależy mi na uproszczeniu wariometru i stąd pomysł z regulacją potencjometrem.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Regulacja reakcji

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Postaram się krótko wyłuszczyć całą sprawę. Chcąc wykonac jakieś zgrabne radio uznałem, że powinno być ono strojone wariometrycznie. Nawinięcie koszykowe odpowiednich cewek jest jak najbardziej możliwe i nie stanowi większego zmartwienia. Problem pojawia się przy wykonaniu wariometru, jeśli regulujemy nie jedną (strojenie) ale dwie cewki (strojenie i reakcja). Dlatego dobrze by było cewkę reakcyjną także unieruchomić i regulować reakcję potencjometrem. Kondensator odpada, bo ciężko zdobyć ładny jednosekcyjny. Zastanawiam się, czy stosowano sposób regulacji reakcji jak na obrazku.
W zasadzie się tak nie robiło. Stosowano sprzęzenia cwek - cewka siatkowa nieruchoma, a cewki antenowa i rekacyjna ruchome - odchylane, jedna w prawo, druga w lewo.
Alek

Jak już pisałem, chcę uniknąć kręcenia dwoma cewkami naraz. Chcę radio dostrajać tylko jedną cewką (zakres regulacji może być nawet rzędu 40kHz, by "złapać" oba polskie nadajniki). Warto reakcję kręcić potencjometrem, który dziś kosztuje niewiele. Przypuszczam, że niepopularność mojej propozycji wynika z faktu, że dołożenie potencjometru było dołożeniem kolejnej części. Odbiornik reakcyjny zaś miał być przede wszystkim tani.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Jak już pisałem, chcę uniknąć kręcenia dwoma cewkami naraz. Chcę radio dostrajać tylko jedną cewką (zakres regulacji może być nawet rzędu 40kHz, by "złapać" oba polskie nadajniki). Warto reakcję kręcić potencjometrem, który dziś kosztuje niewiele. Przypuszczam, że niepopularność mojej propozycji wynika z faktu, że dołożenie potencjometru było dołożeniem kolejnej części. Odbiornik reakcyjny zaś miał być przede wszystkim tani.
Też. Po drugie - drutowy dla w.cz. się nie nadawał, a innych w zasadzie nie było. Po drugie regulacja potencjometrem jest mniej wygodna - znacznie trudniej nastawić jest odpowiednią reakcję. A czemu nie chcesz kręcic dwoma cewkami? I tak musisz mieć dwie regulacje.
Alek

Co jest łatwiej zrobić:
-wariometr z jedną regulowaną cewką?
-wariometr z dwiema regulowanymi cewkami?

Oto dlaczego nie chcę kręcić dwiema cewkami.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Co jest łatwiej zrobić:
-wariometr z jedną regulowaną cewką?
-wariometr z dwiema regulowanymi cewkami?

Oto dlaczego nie chcę kręcić dwiema cewkami.
Ja mówię o trzech niezaleznych cewkach, a nie o typowym wariometrze - w takim układzie był zwykły wariometr, dwucewkowy, i nie było regulacji sprzężenia z anteną. I oczywiście strojenie kondensatorem. Strojenie wariometrem trzycewkowym nie było AFAIR praktykowane, gdyż komplikacja cewek duża, a zysk żaden. Kombinuj jak chcesz z potencjometrem, ale IMO efekt będzie gorszy niż przy regulacji sprzężeniem lub kondensatorem.
Alek

Kondensator zmienny odpada w przedbiegach, tak jak już pisałem. Na skokową regulację reakcji też nie bardzo można się zgodzić. Naprawdę pozostaje tylko szansa na ten potencjometr w reakcji. Najchętniej wariometr widziałbym jako dwie cewki koszykowe oddalane lub przybliżane do siebie a przekręcane jak w radiu Manczarskiego (tam były trzy cewki).
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Kondensator zmienny odpada w przedbiegach, tak jak już pisałem. Na skokową regulację reakcji też nie bardzo można się zgodzić. Naprawdę pozostaje tylko szansa na ten potencjometr w reakcji. Najchętniej wariometr widziałbym jako dwie cewki koszykowe oddalane lub przybliżane do siebie a przekręcane jak w radiu Manczarskiego (tam były trzy cewki).
No właśnie - trzy :) Spróbuj z potencjometrem, ale podejrzewam, że reakcja będzie nieprzyjemna w nastawianiu, choć z drugeij strony - potencjometr może tłumić rezonan cewki reakcyjnej. Moż śpróbuj dać potencjometr równolegle do tej cewki? Wtedy mniejsza wartość jest potrzebna i można całkowicie wyłączyć rekację.
Awatar użytkownika
s-waldek
100...124 posty
100...124 posty

A może tak ...

Post autor: s-waldek »

Jest to ciągle niedokończone ale, działa b. dobrze..
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... ght=#14758

Chowam także gotowca jak w zał. i czekam na natchnienie.
W połączeniu z taaakim kondensatorkiem może wyjdzie coś ciekawego.
Powodzenia.
Ostatnio zmieniony sob, 15 grudnia 2007, 10:49 przez s-waldek, łącznie zmieniany 1 raz.
Alek

Ja wykonam coś dużo bardziej hmm... biedniejszego :)

Jestem własnie po pierwszych próbach. Wykazały one niezbicie, że odczepu anteny nie oplaca się robić poniżej 1/2 ilości zwojów cewek wariometrycznych. Inaczej radio traci na czułości.

Zrobiłem też próbę regulacji teakcji potencjometrem. Próba się powiodła :)