"głowa" + "paczka" w dwa dni
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
"głowa" + "paczka" w dwa dni
Tak się jakoś złożyło, że w środę poproszono mnie, abym dołączył z gitarą basową do grupy przygotowującej się do występu świątecznego. Grupa ta to generalnie dzieciaki i młodzież ze szkoły muzycznej (gdzie chodzą moje dzieci) - jednak jest tam pełna sekcja perkusyjna, smyczki, fortepian i chór. Brakowało im właśnie basu.
Przystając na tą propozycję wziąłem na siebie konieczność zapewnienia sobie nagłośnienia. Cóż, moje combo (opisywane niedawno na forum) jest właśnie testowane przez pt. nabywcę, tak więc rad-nierad musiałem coś wymyśleć.
1. Eminence Beta 15 leży nowiutki w kartonie,
2. chassiss mam po tym jak robiący je rzemieślnik pomylił sie w wymiarach i musiał zrobić nowe - a to kupiłem za cenę materiału.
3. lamp róznych dostatek
4. trafo głośnikowe niedawno kupiłem na Allegro, bo nie było drogie (EL84 PP)
5. płyty meblowe z demobilu mam w różnych rozmiarach i asortymentach
6. wszelkie inne duperele też się znajdą
Tak więc zabrałem się ochoczo doroboty i wczoraj wieczorem byłem gotowy na dzisiejszą próbę. Poskładałem prosty wzmacniacz gitarowy wzorowany na Marshallu (plik .pdf). Dwa wejścia (Lo i Hi), prosty regulator barwy i wzmocnienia po pierwszym stopniu. Ponieważ miałem dziury w chassis pod potencjometry, to dodałem jeszcze regulator "Presence" oraz regulator wzmocnienia tuż przed końcówka mocy (podwójny potencjometr), na którą składa się 2 x EL84 w układzie PP. Daje to przyzwoite 10W. Głośnik zamknąłem w obudowie o pojemności około 100l.
Przyznam, że efekt przeszedł moje oczekiwania - takiego "dołu" dawno nie słyszałem. Aż czuć było drgające wnętrzności. Co ciekawe bas był dobrze słyszalny pomimo pełnej sekcji perkusyjnej + tom-tomy + cow-belle + dodatkowe kotły i talerze. O przecież to tylko skromne 10W!
W poniedziałek kupię sztuczną skórę i okleję całość. Wtedy dopiero zacznie to jakoś wyglądać...
Przystając na tą propozycję wziąłem na siebie konieczność zapewnienia sobie nagłośnienia. Cóż, moje combo (opisywane niedawno na forum) jest właśnie testowane przez pt. nabywcę, tak więc rad-nierad musiałem coś wymyśleć.
1. Eminence Beta 15 leży nowiutki w kartonie,
2. chassiss mam po tym jak robiący je rzemieślnik pomylił sie w wymiarach i musiał zrobić nowe - a to kupiłem za cenę materiału.
3. lamp róznych dostatek
4. trafo głośnikowe niedawno kupiłem na Allegro, bo nie było drogie (EL84 PP)
5. płyty meblowe z demobilu mam w różnych rozmiarach i asortymentach
6. wszelkie inne duperele też się znajdą
Tak więc zabrałem się ochoczo doroboty i wczoraj wieczorem byłem gotowy na dzisiejszą próbę. Poskładałem prosty wzmacniacz gitarowy wzorowany na Marshallu (plik .pdf). Dwa wejścia (Lo i Hi), prosty regulator barwy i wzmocnienia po pierwszym stopniu. Ponieważ miałem dziury w chassis pod potencjometry, to dodałem jeszcze regulator "Presence" oraz regulator wzmocnienia tuż przed końcówka mocy (podwójny potencjometr), na którą składa się 2 x EL84 w układzie PP. Daje to przyzwoite 10W. Głośnik zamknąłem w obudowie o pojemności około 100l.
Przyznam, że efekt przeszedł moje oczekiwania - takiego "dołu" dawno nie słyszałem. Aż czuć było drgające wnętrzności. Co ciekawe bas był dobrze słyszalny pomimo pełnej sekcji perkusyjnej + tom-tomy + cow-belle + dodatkowe kotły i talerze. O przecież to tylko skromne 10W!
W poniedziałek kupię sztuczną skórę i okleję całość. Wtedy dopiero zacznie to jakoś wyglądać...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- 9375...12499 postów
-
- 250...374 postów
-
- 1875...2499 postów
Jakie średnice uchwytów potrzebujesz?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 250...374 postów
-
- 1875...2499 postów
No to chyba mam Cię czym poratować. Odezwij sie na PW.
EOT z mojej storny.
MKramerze
Ładnie Ci to wyszło. Masz minimalistyczną koncepcję montażu wewnątrz chassi
Może utnij jeszcze śrubę od toroida, Uporządkuj wnętrze 
P.S. Skąd i po ile masz takie gałki?
EOT z mojej storny.
MKramerze

P.S. Skąd i po ile masz takie gałki?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 3125...6249 postów
-
- 250...374 postów
Dzięki za dobre słowo.
Mam przy okazji pytanie do bardziej doświadczonych "gitarowców".
Jeśli chciałbym zwiększyć moc wyjściową wzmacniacza dodając po prostu jeszcze dwie lampy EL84, to na co mógłbym praktycznie liczyć nie zmieniając transfomatora głośnikowego (Ra=8k)?
Jak takie niedopasowanie wpłynęłoby na pracę układu (oczywiście z gitarowego punktu widzenia
)?
Mam przy okazji pytanie do bardziej doświadczonych "gitarowców".
Jeśli chciałbym zwiększyć moc wyjściową wzmacniacza dodając po prostu jeszcze dwie lampy EL84, to na co mógłbym praktycznie liczyć nie zmieniając transfomatora głośnikowego (Ra=8k)?
Jak takie niedopasowanie wpłynęłoby na pracę układu (oczywiście z gitarowego punktu widzenia

Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- 250...374 postów
Zrobiłem test - dołożyłem na "pająku" jeszcze dwie EL84. Niestety wzrost mocy był bardzo minimalny - z 10W do około 12,5W. Myślałem, że będzie więcej...
Oczywiście podawana przeze mnie moc jest dla maksymalnego niezniekształconego sygnału sinusoidalnego na wyjściu.
Zasilacz nie jest sprawcą problemów. Dał radę czterem "EL-kom" tak samo jak dwóm.
Oczywiście podawana przeze mnie moc jest dla maksymalnego niezniekształconego sygnału sinusoidalnego na wyjściu.
Zasilacz nie jest sprawcą problemów. Dał radę czterem "EL-kom" tak samo jak dwóm.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- 3125...6249 postów
-
- 250...374 postów
Trafa produkcji ZATRA ma napisane, że przenosi moc 20W, więc powinno wystraczyć dla 4x EL84. Drugiej kolumny niestety nie mam.
Na zdjęciach widać produkt finalny. Jedynie będę musiał jeszcze wrócić do panelu czołowego. Tych kilka niedoróbek nie daje mi spokoju. Poza tym myślę, że wygląda to całkiem dobrze.
Na zdjęciach widać produkt finalny. Jedynie będę musiał jeszcze wrócić do panelu czołowego. Tych kilka niedoróbek nie daje mi spokoju. Poza tym myślę, że wygląda to całkiem dobrze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- 250...374 postów
widziałem projekty "hi-fi" na 2*EL84 które bez problemów dawały 12W, a w gitarowcu spokojnie można wyciągnąć 15W z parki EL84, tylko we wszystkich tych projektach była polaryzacja stała, więc może zamiast dokładać kolejne elki pokombinuj z tymi dwoma które maszMKramer pisze:Zrobiłem test - dołożyłem na "pająku" jeszcze dwie EL84. Niestety wzrost mocy był bardzo minimalny - z 10W do około 12,5W. Myślałem, że będzie więcej...

-
- 3125...6249 postów
-
- 250...374 postów