Philips 695A

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Philips 695A

Post autor: Alek »

Witam,

zastanawiam się czy da się w ogóle reanimować to truchło :?:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Alku, toż to okaz zdrowia :)
A tak serio - mimo że wydaję się to być wrakiem na pewno jest do odratowania - na skrzynce fornir się nie łuszczy (korniki zaszpachlować), tkaninę głośnikową można zacerować lub wymienić a bebechy wyglądają całkiem porządnie - kompletne, oryginalne, mało rdzy. Z głośnikiem i pancerzykami mogą być tylko problemy, ale to też da się przecież zrobić.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Philips 695A

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Witam,

zastanawiam się czy da się w ogóle reanimować to truchło :?:
Oczywiście, on jest w całkiem niezłym stanie, tylko wściekle brudny.
Alek

Zacząłem od wyjęcia i zbadania lamp. Trzy z nich mają napisy po polsku:
AL4, AF3 i AK2. AZ1 jest Telefunkena, ABC1 Valvo. Wszystkie wykazują bardzo dobrą emisję, poza ABC1, która wykazuje zerową emisję jednej z diod (reszta systemów wykazuje bardzo dobrą emisję). Przypuszczam jednak, że może to być wynik obruszania lampy. Raczej wszystkie z nich kwalifikują się do klejenia cokołów.

O ile dobrze zrozumiałem napęd skali był tu na linki stalowe. Nie rozgryzłem jeszcze jak to było napędzane. Jest też kilka urwanych przewodów, prowadzacych chyba do skali i głośnika.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Wszystkie wykazują bardzo dobrą emisję, poza ABC1, która wykazuje zerową emisję jednej z diod (reszta systemów wykazuje bardzo dobrą emisję).
Sprawdź czy nie ma zimnego lutu w podstawce, tj. na połączeniu drutu z blaszką cokołu.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Zacząłem od wyjęcia i zbadania lamp. Trzy z nich mają napisy po polsku:
AL4, AF3 i AK2. AZ1 jest Telefunkena, ABC1 Valvo. Wszystkie wykazują bardzo dobrą emisję, poza ABC1, która wykazuje zerową emisję jednej z diod (reszta systemów wykazuje bardzo dobrą emisję). Przypuszczam jednak, że może to być wynik obruszania lampy. Raczej wszystkie z nich kwalifikują się do klejenia cokołów.

O ile dobrze zrozumiałem napęd skali był tu na linki stalowe. Nie rozgryzłem jeszcze jak to było napędzane. Jest też kilka urwanych przewodów, prowadzacych chyba do skali i głośnika.
Schemat masz na mojej stronie. Przewody mogą iść do skali, do głosnika i do wskaźnika poziomu (wychyłowy) Jak potrzebujesz fotografie jakichś detali to mów, postaram sie zrobić.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Na razie radio troszkę przeczyściłem. Zastanawiam się, za co zabrać się w następnej kolejności.
Nie chcę cię marwtić, ale chassis jest brudne jak było. Umyj je po prostu wodą z płynem i wysusz, tak jak już kilka razy opisywałem. A jak sie boisz to przywieź mi, to ja ci to zrobię, od ręki :). Mam za to wrażenie, że zaczyna rdza wyłazić spod tego brudu, i to niestety w dużej ilości :(
Alek

Czyściłem dimetyloketonem, więc nie sądzę aby woda mogła tu zdziałać więcej dobrego :roll: . Kiedy jesteś dostępny?
_idu

Post autor: _idu »

Alek pisze:Czyściłem dimetyloketonem (...)
Nie prościej było napisać acetonem ;)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Czyściłem dimetyloketonem, więc nie sądzę aby woda mogła tu zdziałać więcej dobrego :roll: . Kiedy jesteś dostępny?
Woda plus płyn do mycia i ewentualnie mleczko do czyszczenia czynia napwdę cuda. A dostępny będę np. dziś wieczorem - zapraszam.
Alek

Należało użyć...drastyczniejszych środków.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Należało użyć...drastyczniejszych środków.
Dużo lepiej - widac wyraźnie, że to co brałem wczesniej za rdzę to byl jednak brud, chassis wygląda na zdrowe. Ale nadal we wszystkich zakamarkach brudu dużo.
Alek

Nic drastyczniejszego nie będę już tu stosował. Teraz zacokołuję lampy i będę grzebał w elektryce. Te poucinane kable wydają się być bardzo zmurszałe, co utrudnia trochę sprawę :idea:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Nic drastyczniejszego nie będę już tu stosował. Teraz zacokołuję lampy i będę grzebał w elektryce. Te poucinane kable wydają się być bardzo zmurszałe, co utrudnia trochę sprawę :idea:
A czemu tak się boisz wody z płynem i pędzelka? Jak kable nie są połamane, to czasami pomaga na uplastycznienie izolacji nasączenie ich olejem.
Alek

Woda do mnie nie przemawia :roll:

Tymczasem lampy po zacokołowaniu już wyschły i po stosunkowo małej ilości zabiegów radio ożyło. Do wymiany były elektrolity w zasilaczu, dwa kondensatory smolowe, usunięte zostało jedno zwarcie i przeczyszczony przełącznik zakresów. Chodzą więc wszystkie trzy zakresy :) .
Jakiś małpiszon wyrywając głośnik wyrwał też kabelek od wskaźnika dostrojenia, ale udało się to też naprawić.

Zostaje teraz sprawa zdobycia brakujących części:
-gałek
-głośnika
-denka
-ścianki tylniej
- jednej nóżki gumowej chassis.

Cienko widzę sprawę założenia napędu skali i zdobycia linek stalowych:/
Pomoże ktoś?