witajcie, pomału zabieram się do budowy wrecka na 2XEL34 i tu pytanie: czy transformator głośnikowy Telto TG 23 będzie dobry? ma pierwotne 6,6kohm tak jak powinien tylko czy reszta parametrów będzie dobra? Ua400V, Ia 2x95-120mA, push-pull, klasa AB, 50W
poniżej link: http://www.telto.i365.pl/sklep/product_ ... 9655171a9a
drogi jest, więc wolę najpierw spytać miszczów
Będzie dobry, ale ja wolałbym kupić u Pana Ogonowskiego, albo jeszcze lepiej zamówić u kolegi KaKa - o ile jeszcze produkuje, bo słyszałem że zaprzestał ale tak po prostu będzie taniej.
tak pomiędzy 1a/1b i ceriatone layout - jest problem z kondensatorami filtra. Nie ma 160u nie ma 33u/450V więc dam 180u/400V w szereg albo 150u wszystko już mam - oprócz trafek, tak więc jak znajdę chwilę...
a Ogonowski nie robi sam tylko zleca to po co przepłacać? Prędzej bym jakiegoś hammonda ściągnął
Trainwreck to 2xEL34 albo 4xEL84 (rzadziej), kilka wersji mialo 2x6L6GC.
W sumie jest to bardzo prosta konstrukcja, sa w sumie 3 detale ktore moga zastanawiac i prowokowac pytanie "a dlaczego to tak zrobil". No wlasnie "dla tego brzmienia"
2xEL34 i 4xEL84 chodza tu na takim samym transformatorze wysjciowym Raa ca 5kOhm. Charakterystyczna cecha koncowki Trainwreck na EL34 jest dosc wysoki poziom 5-ej harmonicznej przy przesterowaniu przekraczajacy poziom 3-ej.
Powodzenia w budowie
Aleksander Niemand
2xEL34 i 4xEL84 chodza tu na takim samym transformatorze wysjciowym Raa ca 5kOhm. Charakterystyczna cecha koncowki Trainwreck na EL34 jest dosc wysoki poziom 5-ej harmonicznej przy przesterowaniu przekraczajacy poziom 3-ej.
Powodzenia w budowie
Jednym z tych detali pewnie są trafa.. A dwa pozostałe? Schematy jakoś się strasznie nie różnią od typowych aplikacji.
BTW, kiedyś pisałeś, że dla kogoś kto budował urządzenia krótkofalarskie Wrak nie ma tajemnic. Czy chodzi o pojemności własne w montażu i ekranowanie?