Eksperyment
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Eksperyment
Niektórzy zapewne znają głowicę superreakcyjną odbiornika "Symfonia" na lampie ECH81. Swego czasu kupiłem takie coś za 5 zł na Allegro i dziś naszło mnie, aby tą głowicę wypróbować. Na ECH81 oczywiście ruszyła bez problemu. Pojawiło się jednak pytanie, czy nie dałoby się tej głowicy zmusić do pracy z lampą ECH21. Lampa ta została podłączona stosunkowo długimi (4 cm) kablami z cokołem przejściowym. Pierwsze próby nie były zachęcajace. Szum superreakcji się pojawiał, jednakże nie udawało się nic odebrać. Bliższe badanie wykazało, że detektor pracuje przy około 70MHz; przy kręceniu trymerem udało się dojść do 82 MHz. Dopiero jego całkowite odlutowanie pozwoliło podnieść odbierane częstotliwości do 91 MHz. Tym samym udało się odebrać dwie stacje z dolnego krańca UKF.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Powinienes skrocic kable lub przerobic glowice by podłaczyc ECH21 jak najkrótszymi kablami. Dlugi kabel to cewka i dlatego miałes tak niska czestotliwoasc generatora do tego pojemnosci miedzy kablowe tez miały wpływ.
Kazdy mowi ze EL84 to typowa lampa audio a ja swego czasu stosowałem ja jako wzmacniacz mocy na pasmo 89Mhz i chodzila całkiem ładnie ( P out 1.5W przy pster około 150mW..)
Edit : jak masz ECH 4 to zobacz czy ruszy ( małe prawdopodobienstwo bo indukcyjnosc doprowadzen w samej lampie moze byc juz przeszkoda) ale for fun czemu by nie ?
Kazdy mowi ze EL84 to typowa lampa audio a ja swego czasu stosowałem ja jako wzmacniacz mocy na pasmo 89Mhz i chodzila całkiem ładnie ( P out 1.5W przy pster około 150mW..)
Edit : jak masz ECH 4 to zobacz czy ruszy ( małe prawdopodobienstwo bo indukcyjnosc doprowadzen w samej lampie moze byc juz przeszkoda) ale for fun czemu by nie ?
Oczywiście zdaję sobie sprawę ze szkodliwości długich doprowadzeń. Nie dało się jednak tego już krócej podłączyć. Tak naprawdę chciałem tylko sprawdzić, czy lampa ruszy. ECH4 raczej nie warto sprawdzać z uwagi na wyprowadzenie siatki heksody na górze lampy.
Krótki opis głowicy superreakcyjnej z ECH81 zamieściłem tutaj:
http://tubedevices.com/alek/radio_retro ... stawka.htm
Krótki opis głowicy superreakcyjnej z ECH81 zamieściłem tutaj:
http://tubedevices.com/alek/radio_retro ... stawka.htm
Kiedyś w Młodym Techniku był schemat nadajnika UKF AM gdzie modulatorem była ECL82 a stopniem mocy i oscylatorem była EL84.Kwazor pisze: Kazdy mowi ze EL84 to typowa lampa audio a ja swego czasu stosowałem ja jako wzmacniacz mocy na pasmo 89Mhz i chodzila całkiem ładnie ( P out 1.5W przy pster około 150mW..)
Zastanawiam się, że gdyby udało się zmusić takie cudo do pracy w okolicach 100MHz to może dałoby się zrealizować radio FM.
Mieszanie mogłoby występować w sposób niejawny na siatce lampy mieszacza, z dołączonym obwodem wejściowym.
Generator- heterodyna pracowałby w pobliżu. Obierajć niedużą p.cz, rzędu 3-5 MHz można ją łatwo wzmocnić i detektować na zboczu krzywej rezonansu w detektorze z reakcją.
Ciekawe, czy dałoby to radę zrobić w praktyce
Mieszanie mogłoby występować w sposób niejawny na siatce lampy mieszacza, z dołączonym obwodem wejściowym.
Generator- heterodyna pracowałby w pobliżu. Obierajć niedużą p.cz, rzędu 3-5 MHz można ją łatwo wzmocnić i detektować na zboczu krzywej rezonansu w detektorze z reakcją.
Ciekawe, czy dałoby to radę zrobić w praktyce

-
- moderator
Już kiedys o tym była mowa - to prawie klistron reflsksowy, współczesna lampa obawiam się że nie zadziała (za mała odległość siatka-katoda). A jakby uzyć jakiejś lampy dwusiatkowej z rodzaju RE074d i między siatki wstawić rezonator?OTLamp pisze:Załączam artykuł na temat generatorów Barkhausena-Kurza, które pozwalają uzyskiwać drgania rzędu setek MHz przy wykorzystaniu nawet najbardziej prymitywnych lamp. Gdyby tak zrobić heterodynę w takim układzie....
Co do ECH4 - na tym się robiło odbiorniki UKF, widziałem kiedyś schemat odbiornika UKF na tej lampie, AFAIR w układzie fremodynowym.
Ale lampy Alka z technologicznego punktu widzenia nie są współczesne, maja katody wolframowe i cylindryczne elektrodytszczesn pisze:
Już kiedys o tym była mowa - to prawie klistron reflsksowy, współczesna lampa obawiam się że nie zadziała (za mała odległość siatka-katoda). A jakby uzyć jakiejś lampy dwusiatkowej z rodzaju RE074d i między siatki wstawić rezonator?

-
- moderator
Jest to mozliwe, choć nie sądzę - za blisko siatka jest katody, no i wyniki powinny być wrażliwe ma ruch ręką.OTLamp pisze: Ale lampy Alka z technologicznego punktu widzenia nie są współczesne, maja katody wolframowe i cylindryczne elektrody :) Zresztą pamiętasz jak zdejmowałeś charakterystyki inwersyjne 6C33C i działy się dziwne rzeczy? Możliwe że wtedy wzbudzały Ci się drgania bwcz.
-
- 250...374 postów