Radio Philips Reverbeo B7X14A Stereo

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

majbis
5...9 postów
5...9 postów

Radio Philips Reverbeo B7X14A Stereo

Post autor: majbis »

Po raz wtóry (po 35 latach przerwy) sięgnęło mnie zauroczenie lampami radiowymi.
Jestem w trakcie budowy wzmacniacza lampowego (patrz forum Kącik Gitarowy, wzmacniacz z WG460). Ponadto postanowiłem całkowicie odrestaurować moje cacko. Cacko nazywa się Philips.
Pochodzi z 1964 roku, ma wszystko absolutnie oryginalne, łącznie z lampami i żarówką podświetlającą napis. No i oczywiście gra na wszystkich zakresach. Posiada prześliczny reverb firmy Hammond z płynną regulacją. Niestety uszkodzeniu uległa płaska (chyba) świetlówka, podświetlająca seledynowym kolorem skalę. Czy można to naprawić lub czymś zastąpić? Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Załączniki
Widok  w całej krasie.
Widok w całej krasie.
Widok pogłosu Hammond
Widok pogłosu Hammond
Widok na tylną ściankę.
Widok na tylną ściankę.
Podświetlacz skali (czyżby płaska świetlówka)
Podświetlacz skali (czyżby płaska świetlówka)
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

To nie świetlówka, widzialem takie coś we wzmacniaczu (tranzystorowym). Jest to jakaś substancja luminescencyjna, naniesiona na szkło, świecąca pod wpływem przylożonego napięcia. Swieci słabo ale wyraźnie w kolorze seledynowym i prawie nie pobiera prądu.
_idu

Post autor: _idu »

Jeśli nie musi być przezroczysta to zastąpisz tzw OLED'em - organiczny LED.
Bo tym właśnie było to oryginalne podświetlenie
Poszukaj firmy Qwerty z Łodzi zrobią Tobie taką folię z naniesioną substancją świecącą a nawet są w stanie nałożyć na folii przetwornicę!!!.
ODPOWIEDZ