Według specyfikacji pin 1 w EL84 jest nieużywany. Za to w Telamach i RFT pin 1 jest zwarty z pinem 2 czyli jest tam wyjście na siatkę pierwszą... czemu miało to służyć? W ruskich 6P14P oczywiście takie połączenie nie występuje, więc nie była to jakaś odgórna decyzja RWPG. Taka sytuacja trochę pokrzyżowała mi plany... choć da się to obejść...
Oznaczano jako pin zarezerwowany np. dla podtrzymania mechanicznego konstrukcji lampy z talerzykiem cokołu. Pisano w katalogach ic - internal connected - czyli niczego nie podłączać bo pin podłączony do czegoś w środku (nie wiadomo czego przyjąć)!!!! -> np. EL84 wg Philipsa -> http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EL84.pdf
Dodatkowe mocowanie talerzyka z system lampy było korzystne ze względów technologicznych.
ale to nie jest wytłumaczenie. Z pinu 6 wychodzi drucik i wchodzi w system ale nie jest zwarty z żadnym innym pinem i tu jak najbardziej służy on za punkt podparcia...
Akurat edytowałem, - sprawdź notę Philipsa - 1 to pin wewnętrznie połączony z dowolnie wybraną elektrodą lampy - gdyby było to jednakowe połączenie w każdym egzemplarzu to byłoby podane jako S1, S2, K+S3 czy A. A tak jest IC czyli zastrzeżenie by nie podłączać niczego do tego pinu w podstawce!.
Czyli możesz spotkać EL84 z ! połączoną z S1 jak i z K+S3 itd...
Pin 6 również w katalogu Philipsa jest potraktowany jak pin 1. Czyli może być (ale nie musi) połączony z dowolną elektrodą w lampy.
Do pinów 1 i 6 nie wolno doprowadzać niczego by zachować kompatybilność z różnymi seriami EL84. Ot tyle. Wg mnie popełniłeś dość znaczny błąd na etapie projektu np. płytki drukowanej - pomimo iż pierwsza lepsza karta katalogowa EL84 wyraźnie mówi jakie piny są połączone z elektrodami lampy.