Pytanie o EL84

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Pytanie o EL84

Post autor: painlust »

Według specyfikacji pin 1 w EL84 jest nieużywany. Za to w Telamach i RFT pin 1 jest zwarty z pinem 2 czyli jest tam wyjście na siatkę pierwszą... czemu miało to służyć? W ruskich 6P14P oczywiście takie połączenie nie występuje, więc nie była to jakaś odgórna decyzja RWPG. Taka sytuacja trochę pokrzyżowała mi plany... choć da się to obejść...

W EL86 nasi zrobili to samo... no żesz :evil:
_idu

Post autor: _idu »

Oznaczano jako pin zarezerwowany np. dla podtrzymania mechanicznego konstrukcji lampy z talerzykiem cokołu. Pisano w katalogach ic - internal connected - czyli niczego nie podłączać bo pin podłączony do czegoś w środku (nie wiadomo czego przyjąć)!!!! -> np. EL84 wg Philipsa -> http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EL84.pdf

Dodatkowe mocowanie talerzyka z system lampy było korzystne ze względów technologicznych.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

ale to nie jest wytłumaczenie. Z pinu 6 wychodzi drucik i wchodzi w system ale nie jest zwarty z żadnym innym pinem i tu jak najbardziej służy on za punkt podparcia...
_idu

Post autor: _idu »

Akurat edytowałem, - sprawdź notę Philipsa - 1 to pin wewnętrznie połączony z dowolnie wybraną elektrodą lampy - gdyby było to jednakowe połączenie w każdym egzemplarzu to byłoby podane jako S1, S2, K+S3 czy A. A tak jest IC czyli zastrzeżenie by nie podłączać niczego do tego pinu w podstawce!.
Czyli możesz spotkać EL84 z ! połączoną z S1 jak i z K+S3 itd...

Pin 6 również w katalogu Philipsa jest potraktowany jak pin 1. Czyli może być (ale nie musi) połączony z dowolną elektrodą w lampy.

Do pinów 1 i 6 nie wolno doprowadzać niczego by zachować kompatybilność z różnymi seriami EL84. Ot tyle. Wg mnie popełniłeś dość znaczny błąd na etapie projektu np. płytki drukowanej - pomimo iż pierwsza lepsza karta katalogowa EL84 wyraźnie mówi jakie piny są połączone z elektrodami lampy.