Poszukiwany filtr pcz 10,7 1K12R PILNIE

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

jacekh
100...124 posty
100...124 posty

Poszukiwany filtr pcz 10,7 1K12R PILNIE

Post autor: jacekh »

Remontuje Światowida i uszkodziłem filtr pcz 10,7 typ 1K12R demodulator FM. Stosowany w radiach ZRK
Pozdrawiam
Jacek :oops:
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Poszukiwany filtr pcz 10,7 1K12R PILNIE

Post autor: Lech S. »

Witam.
Nic nie piszesz w jaki sposób uszkodziłeś filtr.Myślę ,ze nie zdzieliłeś go młotkiem i została tylko miazga. Zwykle przy niewielkich uszkodzeniach , zwłaszcza uzwojeń- można je odtworzyć odwzorowując dokładnie ilości zwojów, sposób nawinięcia ( odległości), rodzaj i średnica przewodów i wreszcie odpowiednią przynależność końcówek drutów do nóżek filtra.
Z uszkodzeniami mechanicznymi tez można sobie łatwo poradzić.
Lech S.
_idu

Post autor: _idu »

Najprawdopodobniej został unieruchomiony, rozkruszony rdzeń. A to już kaplica. Chyba że przeliczysz uzwojenia, wymiary na inny karkas obecnie dostępny i pasujący do niego rdzeń.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Jeśli taki filtr siedział w Domino albo Kankanie to może mam... Poszperam...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
jacekh
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jacekh »

Dziękuję za zainteresowanie , nie zakończyłem tematu , a to dlatego ,że Kolega który sprzedał filtr kontaktował się ze mną na PW no i tak wyszło. Tak ,że już mam filtr. Uszkodzeniu uległa cewka za intensywnie bobrowałem wkrętakiem.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam jeszcze raz w sprawie rdzeni filtrów.
Otóż takie "awarie", jak czytelnie opisał STUDI mają miejsce gdy rdzeń ferrytowy ma gwint w odróżnieniu od tych osadzonych w plastiku z gwintem.Można powiedzieć, że ferryt jest "suchy" i dodatkowo oderwane cząsteczki powodują znaczne tarcie, co przy obracaniu rdzeniem powoduje zacieranie się połączenia i pękniecie rdzenia.Wtedy rzeczywiście klops.Po przykrych moich doświadczeniach robię to w sposób następujący , jak poniżej.
Przy tego typu filtrach przed rozpoczęciem jakichkolwiek manipulacji wpuszczam jedną -dwie krople rzadkiego oleju maszynowego i po chwili całkowicie wykręcam rdzeń. Nigdy nie miałem większych z tym problemów Przemywam np.denaturatem ferryt jak i gwint wewnętrzny.Niewielką ilością wazeliny technicznej powlekam rdzeń i ponownie go wkręcam zakładając nitkę gumy takiej od majtek.Niestety coraz o nią trudniej :roll: .
Po takim zabiegu rdzeń łatwo obraca się bez zacięć , pisków i zgrzytów.
Lech S.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Lech Sołtysik pisze:Przy tego typu filtrach przed rozpoczęciem jakichkolwiek manipulacji wpuszczam jedną -dwie krople rzadkiego oleju maszynowego i po chwili całkowicie wykręcam rdzeń. Nigdy nie miałem większych z tym problemów Przemywam np.denaturatem ferryt jak i gwint wewnętrzny.Niewielką ilością wazeliny technicznej powlekam rdzeń i ponownie go wkręcam zakładając nitkę gumy takiej od majtek.Niestety coraz o nią trudniej :roll: .
Sposób z oliwą może i dobry, no bardzo dobry ale co zrobić gdy rdzeń jest zalany od góry karkasu np. parafiną lub innym szelakiem? Igiełka i jazda z wyciąganiem parafiny? :roll:
Pozdrawiam!

PS>Lech> Byłem ostatnio w Zawierciu ale nie mogłem do Ciebie przyjść, szkoda...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Post autor: _idu »

marcin_oizo pisze:
Lech Sołtysik pisze:Przy tego typu filtrach przed rozpoczęciem jakichkolwiek manipulacji wpuszczam jedną -dwie krople rzadkiego oleju maszynowego i po chwili całkowicie wykręcam rdzeń. Nigdy nie miałem większych z tym problemów Przemywam np.denaturatem ferryt jak i gwint wewnętrzny.Niewielką ilością wazeliny technicznej powlekam rdzeń i ponownie go wkręcam zakładając nitkę gumy takiej od majtek.Niestety coraz o nią trudniej :roll: .
Sposób z oliwą może i dobry, no bardzo dobry ale co zrobić gdy rdzeń jest zalany od góry karkasu np. parafiną lub innym szelakiem? Igiełka i jazda z wyciąganiem parafiny? :roll:
Pozdrawiam!
Ja robię inaczej - Suszarka do włosów i dmucham ciepłym powietrzem Po chwili rdzeń daje się lekko obracać.... Raz tylko spotkałem się z czym co bliższe jest lakowi niż szelakowi czy parafinie. Większość substancji którymi sie unieruchamia rdzeń ładnie smaruje na ciepło.
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: JasiuSz »

Witam,
a czym obracacie rdzenie? (przy strojeniu)
JasiuSz
jack50
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jack50 »

Jak masz rdzenie zalane parafiną to daj dwie krople benzyny ekstrakcyjnej.Do strojenia używałem wkrętaków wykonanych z mosiężnego drutu starannie dopasowanych do danego typu rdzenia.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

JasiuSz pisze:Witam,
JasiuSz
Ja mam bardzo profesjonalny (pozostałość po serwisie) 'wkrŧętak' do trymerów. Z tym, że jego końcówki są małe, więc nie wszystko się nim da zrobić.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

JasiuSz pisze:Witam,
JasiuSz
Moja metoda, którą ciągle staram się jakoś "udoskonalić" wygląda tak:
W sklepie wędkarskim kupuję szczytówkę wędziska muchowego z włókna szklanego...
Tnę to na kawałki i końcówki obrabiam pilnikiem...
Oczywiście pilnik warto mieć zawsze pod ręką, celem "poprawienia geometrii stroika ;) )
Ten na fotografii służy do pokręcania trymerami obwodów rezonansowych w obciążeniu zrównoważonych mieszaczy nadawczych...
Takie trymery często nie mają "umasionej" okładziny...
Dlatego ważne są własciwości materiału z którego wykonany jest stroik :)
Do pokręcania rdzeniami w cewkach używam nieco cieńszych...
Pozyskanych z dalszej części wędki...
Bliżej "szczytu szczytówki" ;)
Metoda ma jednak sporo wad... Stroiki, mimo iż naprawdę w małym stopniu wpływają na
parametry obwodów rezonansowych w wieloobwodowych filtrach...
Niestety dosyć szybko się "wykruszają", stąd konieczność ciągłego "temperowania" końcówek :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam