Pozdrawiam
Jacek

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Sposób z oliwą może i dobry, no bardzo dobry ale co zrobić gdy rdzeń jest zalany od góry karkasu np. parafiną lub innym szelakiem? Igiełka i jazda z wyciąganiem parafiny?Lech Sołtysik pisze:Przy tego typu filtrach przed rozpoczęciem jakichkolwiek manipulacji wpuszczam jedną -dwie krople rzadkiego oleju maszynowego i po chwili całkowicie wykręcam rdzeń. Nigdy nie miałem większych z tym problemów Przemywam np.denaturatem ferryt jak i gwint wewnętrzny.Niewielką ilością wazeliny technicznej powlekam rdzeń i ponownie go wkręcam zakładając nitkę gumy takiej od majtek.Niestety coraz o nią trudniej.
Po takim zabiegu rdzeń łatwo obraca się bez zacięć , pisków i zgrzytów.
Ja robię inaczej - Suszarka do włosów i dmucham ciepłym powietrzem Po chwili rdzeń daje się lekko obracać.... Raz tylko spotkałem się z czym co bliższe jest lakowi niż szelakowi czy parafinie. Większość substancji którymi sie unieruchamia rdzeń ładnie smaruje na ciepło.marcin_oizo pisze:Sposób z oliwą może i dobry, no bardzo dobry ale co zrobić gdy rdzeń jest zalany od góry karkasu np. parafiną lub innym szelakiem? Igiełka i jazda z wyciąganiem parafiny?Lech Sołtysik pisze:Przy tego typu filtrach przed rozpoczęciem jakichkolwiek manipulacji wpuszczam jedną -dwie krople rzadkiego oleju maszynowego i po chwili całkowicie wykręcam rdzeń. Nigdy nie miałem większych z tym problemów Przemywam np.denaturatem ferryt jak i gwint wewnętrzny.Niewielką ilością wazeliny technicznej powlekam rdzeń i ponownie go wkręcam zakładając nitkę gumy takiej od majtek.Niestety coraz o nią trudniej.
Po takim zabiegu rdzeń łatwo obraca się bez zacięć , pisków i zgrzytów.![]()
Pozdrawiam!
Ja mam bardzo profesjonalny (pozostałość po serwisie) 'wkrŧętak' do trymerów. Z tym, że jego końcówki są małe, więc nie wszystko się nim da zrobić.JasiuSz pisze:Witam,
a czym obracacie rdzenie? (przy strojeniu)
JasiuSz
Moja metoda, którą ciągle staram się jakoś "udoskonalić" wygląda tak:JasiuSz pisze:Witam,
a czym obracacie rdzenie? (przy strojeniu)
JasiuSz