Kończenie Szmaragda 901
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Kończenie Szmaragda 901
Witam! Udało mi się uruchomić Szmaragda ale obraz jest przesunięty ku górze i nie da się go zniżyć. Co to może być, gdzie szukać? Oprócz tego sprzęt nie może też złapać synchronizacji w poziomie. Coś odepbałem ale synchro szaleje i nic nie widać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Kończenie Szmaragda 901
"Przetrącona" pułapka jonowa?marcin_oizo pisze:Witam! Udało mi się uruchomić Szmaragda ale obraz jest przesunięty ku górze i nie da się go zniżyć. Co to może być, gdzie szukać?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 6250...9374 posty
Pułapka jonowa jest w porządku, magnesem korygującym też próbowałem ustawić i zeszło trochę na dół.
->ALEK obrazu nie ma bo akurat ustawiłem kanał gdzie nic nie ma i nie podłączyłem anteny.
Jest jeszcze taki problem że nic nie słychać tylko burczenie no i częstotliwość w poziomie jest za duża, synchro szaleje.
->ALEK obrazu nie ma bo akurat ustawiłem kanał gdzie nic nie ma i nie podłączyłem anteny.
Jest jeszcze taki problem że nic nie słychać tylko burczenie no i częstotliwość w poziomie jest za duża, synchro szaleje.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 50...74 posty
Pułapkę jonową i magnesy najprościej sprawdzić wyłączając telewizor w sposób uniemożliwiający zadziałanie układu wygaszania plamki - np. wyjmując wtyczkę. Kropka powinna być na środku. A resztę trzeba ustawiać liniowością odchylania. Ustawienie tej liniowości "na oko" na zwyczajnym obrazie jest bardzo trudne, a bez obrazu na samej siatce to chyba niemożliwe. Potrzebny jest generator kraty, albo wstać o 3 w nocy kiedy jedynka nadaje obraz kontrolny. Oprócz "papierzaków" warto sprawdzić jeszcze potencjometry do ustawiania liniowości - czy ślizgacze mają kontakt.
pozdrawiam
kopacz
pozdrawiam
kopacz
Re: Kończenie Szmaragda 901
Ciekaw jestem jak skończyła się ta naprawa
. Przyczyną braku synchronizacji może tu być uszkodzenie którejś z diod komparatora fazy albo rozstrojenie cewki generatora.