Rosyjskie i greckie litery w postach

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

admin
administrator

Rosyjskie i greckie litery w postach

Post autor: admin »

Witam
Zainstalowałem łatkę umożliwiającą dodawanie niektórych rosyjskich i greckich liter w postach. Na razie wprowadzanie liter obsługuje standardowa procedura forum. Są więc one dodawane jak standardowe "tagi" HTML. To oznacza, że po naciśnięciu klawisza z literą pojawia się na nim gwiazdka. Aby ponownie wprowadzić tą samą literkę należy nacisnąć ponownie ten klawisz aby wyłączyć gwiazdkę i klawisz jest wówczas gotowy do wprowadzenia litery.
Na razie tak to działa. Przepraszam za to utrudnienie, ale i tak jest lepiej niż bez "ruskich liter".
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Rosyjskie i greckie litery w postach

Post autor: tszczesn »

admin pisze:Witam
Zainstalowałem łatkę umożliwiającą dodawanie niektórych rosyjskich i greckich liter w postach. Na razie wprowadzanie liter obsługuje standardowa procedura forum. Są więc one dodawane jak standardowe "tagi" HTML. To oznacza, że po naciśnięciu klawisza z literą pojawia się na nim gwiazdka. Aby ponownie wprowadzić tą samą literkę należy nacisnąć ponownie ten klawisz aby wyłączyć gwiazdkę i klawisz jest wówczas gotowy do wprowadzenia litery.
Na razie tak to działa. Przepraszam za to utrudnienie, ale i tak jest lepiej niż bez "ruskich liter".
Mnie ruskie, greckie i inne literki do tej pory świetnie działy - wpisane z klawiatury normalnie w polsu edycji. Czy przypadkiem engine forum nie działa unikodowo i nie zapmięta dowolnych znaków?
admin
administrator

Post autor: admin »

Forum umożliwiało i nadal umożliwia takie operacje. Co innego to zalecana przez Twórców oprogramowania Forum obsługa tzw. BBCodów. Z "klawisza" do wprowadzania Tagów nie jest niestety możliwe wprowadzenie litery na wzór klawiatury. Po naciśnięciu w takiej sytuacji pojawia się w polu edycji znak zapytania i po zabawie :cry: .
Nie chcę zmieniać obsługi BBCodów bo wystąpią problemy z aktualizacją oprogramowania forum do nowszych wersji (właśnie zaktualizowałem oprogramownie z wersji 2.06 do najnowszej wersji 2.010).
Tak więc klawisze proszę traktować jako udogodnienie dla "leniwych".

To oczywiście nie oznacza, że będę myślał nad bardziej ergonomicznej obsłudze tych znaków i jestem otwarty na wszelkie sugestie.

Aha, byłbym zapomniał. Prozę wziać pod uwagę, że (jak widać z opcji przy każdym pisanym poście) na forum jest wyłączona opcja HTML w postach (z uwagi na bezpieczeństwo Forum oczywiście)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

test

ПБГЛЮДЖИЦЭУФ

ΩΣμληΘ

Ja tam stosuję zawsze transkrypcję na alfabet łaciński, np. 6Ж52П to 6Ż52P...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Vault_Dweller pisze:test

ПБГЛЮДЖИЦЭУФ
ΩΣμληΘ
Ja tam stosuję zawsze transkrypcję na alfabet łaciński, np. 6Ж52П to 6Ż52P...
cały alfabet:
АЬВГЕЁЖЗИЙКЛМНОПРСТУФХЧШЩЪЫЬЭЮЯ

I trochę pogańskiego:

真空管 (podobnież to jest po japońsku 'lampa elektronowa')

Widać krzaczki poprawnie?
[/list]
Alek

Post autor: Alek »

jak najbardziej.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:jak najbardziej.
No to fajnie. Wystarczy zainstalowac klawiaturę rosyjską (ewentualnie inna jak ktoś musi po takiemu pisać :) i wszystko działa.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

TEST - Ω, kΩ, MΩ, 6Ж52П, 6Ф12П

Przydatna funkcja – bardzo ułatwi pisanie a pewne symbole wreszcie staną się jednoznaczne :D
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .