Witam
Zainstalowałem łatkę umożliwiającą dodawanie niektórych rosyjskich i greckich liter w postach. Na razie wprowadzanie liter obsługuje standardowa procedura forum. Są więc one dodawane jak standardowe "tagi" HTML. To oznacza, że po naciśnięciu klawisza z literą pojawia się na nim gwiazdka. Aby ponownie wprowadzić tą samą literkę należy nacisnąć ponownie ten klawisz aby wyłączyć gwiazdkę i klawisz jest wówczas gotowy do wprowadzenia litery.
Na razie tak to działa. Przepraszam za to utrudnienie, ale i tak jest lepiej niż bez "ruskich liter".
Rosyjskie i greckie litery w postach
Moderator: gsmok
-
- administrator
-
- moderator
Re: Rosyjskie i greckie litery w postach
Mnie ruskie, greckie i inne literki do tej pory świetnie działy - wpisane z klawiatury normalnie w polsu edycji. Czy przypadkiem engine forum nie działa unikodowo i nie zapmięta dowolnych znaków?admin pisze:Witam
Zainstalowałem łatkę umożliwiającą dodawanie niektórych rosyjskich i greckich liter w postach. Na razie wprowadzanie liter obsługuje standardowa procedura forum. Są więc one dodawane jak standardowe "tagi" HTML. To oznacza, że po naciśnięciu klawisza z literą pojawia się na nim gwiazdka. Aby ponownie wprowadzić tą samą literkę należy nacisnąć ponownie ten klawisz aby wyłączyć gwiazdkę i klawisz jest wówczas gotowy do wprowadzenia litery.
Na razie tak to działa. Przepraszam za to utrudnienie, ale i tak jest lepiej niż bez "ruskich liter".
-
- administrator
Forum umożliwiało i nadal umożliwia takie operacje. Co innego to zalecana przez Twórców oprogramowania Forum obsługa tzw. BBCodów. Z "klawisza" do wprowadzania Tagów nie jest niestety możliwe wprowadzenie litery na wzór klawiatury. Po naciśnięciu w takiej sytuacji pojawia się w polu edycji znak zapytania i po zabawie
.
Nie chcę zmieniać obsługi BBCodów bo wystąpią problemy z aktualizacją oprogramowania forum do nowszych wersji (właśnie zaktualizowałem oprogramownie z wersji 2.06 do najnowszej wersji 2.010).
Tak więc klawisze proszę traktować jako udogodnienie dla "leniwych".
To oczywiście nie oznacza, że będę myślał nad bardziej ergonomicznej obsłudze tych znaków i jestem otwarty na wszelkie sugestie.
Aha, byłbym zapomniał. Prozę wziać pod uwagę, że (jak widać z opcji przy każdym pisanym poście) na forum jest wyłączona opcja HTML w postach (z uwagi na bezpieczeństwo Forum oczywiście)

Nie chcę zmieniać obsługi BBCodów bo wystąpią problemy z aktualizacją oprogramowania forum do nowszych wersji (właśnie zaktualizowałem oprogramownie z wersji 2.06 do najnowszej wersji 2.010).
Tak więc klawisze proszę traktować jako udogodnienie dla "leniwych".
To oczywiście nie oznacza, że będę myślał nad bardziej ergonomicznej obsłudze tych znaków i jestem otwarty na wszelkie sugestie.
Aha, byłbym zapomniał. Prozę wziać pod uwagę, że (jak widać z opcji przy każdym pisanym poście) na forum jest wyłączona opcja HTML w postach (z uwagi na bezpieczeństwo Forum oczywiście)
-
- 2500...3124 posty
test
ПБГЛЮДЖИЦЭУФ
ΩΣμληΘ
Ja tam stosuję zawsze transkrypcję na alfabet łaciński, np. 6Ж52П to 6Ż52P...
ПБГЛЮДЖИЦЭУФ
ΩΣμληΘ
Ja tam stosuję zawsze transkrypcję na alfabet łaciński, np. 6Ж52П to 6Ż52P...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
-
- moderator