Przełączniki udało się naprawić przez lekkie dogięcie odpowiednich blaszek.
Radio jest zrobione na lampach: EM84, ECC85,ECH81,EBF89,EF80, EABC80 i ECL86. Próby wykazały, że buczenie znika zupełnie po wyjęciu lampy EABC80 (triodowa część tej lampy pracuje jako I stopień wzmacniacza m.cz). Szukając usterki doszedłem w końcu do smutnej prawdy: lampa EABC80 ma znaczną upływność między grzejnikiem a katodą. Wymiana tej lampy dała żądany efekt. Radio ożyło na zakresach DSK, ale na ukf-ie nadal było trupem, mimo wymiany głowicy na przestrojoną. Głowiąc się nad tym, co to może być pomierzyłem napięcia na lampie EF80 (pracuje jedynie jako ogranicznik dla UKF) i sprawdziłem połączenia z diodami detektora (EABC80). Wszystko było w porządku, ale odbiornik milczał jak zaklęty. Postanowiłem dłużej nie grać w ciuciubabkę i po odlutowaniu doprowadzenia siatki ogranicznika doprowadziłem tam sygnał z generatora. Moje zdziwienie było wielkie, gdy okazało się, że detektor jest nastrojony na 12MHz

Po tych zabawach ze strojeniem radio ożyło na zakresie UKF i obecnie przysposabiam do niego jego własną głowicę. Polepszenie odtwarzania tonów niskich nastąpiło po wymianie kondensatora elektrolitycznego w katodzie ECL86 na nowy. Dodam jeszcze, że w odbiorniku pracuje transformator głośnikowy TG2,5-1. Jeśli głośnik podłączyć między nóżkę 3 i 5 tego transformatora to jego impedancja powinna wynosić 8R i tak też jest w tym odbiorniku (2 głośniki po 4R).
Teoretycznie ten odbiornik spełniał jako pierwszy normę II klasy z roku 1960. Mam jednak co do tego duże wątpliwości, choćby dlatego, że ma troszkę słaby wzmacniacz m.cz (2W). Ciekawostką jest zastosowanie lampy EABC80, gdyż w żadnym innym odbiorniku krajowym nie była chyba stosowana.
Inną ciekawostką jest zastosowanie brzydkiej, ale dość dużej skrzynki ze skalą z plexiglasu.
Pamiętam, jak kiedyś w podstawówce takie radio dała mi na części woźna. Później jeszcze raz w życiu miałem do czynienia z Dominem, przy czym efekt buczenia na UKF tam też występował. Możliwe więc, że lampy EABC80 psują się w tych radiach dość często.