Siedmionóżkowa trioda wstępna.

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

milionlamp
75...99 postów
75...99 postów

Siedmionóżkowa trioda wstępna.

Post autor: milionlamp »

Dzień dobry. Czy ktoś mógłby polecić jakąś siedmionóżkową triodę(chodzi o cokół taki jaki posiada np. EL95) która mogłaby pracować jako wzmacniacz napięciowy audio. Widziałem kiedyś chyba E90CC, E92CC ale nie wiem czy one sprawdziłyby się w takiej roli.
Alek

Post autor: Alek »

Z pojedynczych triod z takim cokołem należy wymienić EC92. Elektrycznie odpowiada ona jednemu systemowi ECC81.
milionlamp
75...99 postów
75...99 postów

Faktycznie, zapomniałem o EC92. Tylko nie mam ich. Pojawiają się wprawdzie na Allegro ale są drogie. Te wyżej wymienione przeze mnie mogę mieć ale nie wiem jak się sprawują w aplikacjach audio. A może jeszcze jakieś inne?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Ponadto EC90, która odpowiada połówce ECC82, oraz EBC91 (=6BC32 Tesli), której system triodowy odpowiada połówce ECC83. Z podwójnych triod dość popularna jest 6N15P (=ECC91). Ponadto cała gama pentod, które można połączyć w triodę. Przykładem mogą być tu radzieckie 6Ż1P, 6Ż2P itp. W kartach katalogowych często są zawarte charakterystyki anodowe w połączeniu triodowym.
milionlamp
75...99 postów
75...99 postów

Zastosowałem 6BH6 ale zarówno w połączeniu triodowym, jak i i pentodowym mikrofonuje jak wściekła.
ludo
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: ludo »

Moze 2af4/-a/-b (6af4) do czegos by sie nadala? Nie mam z tym typem lamp zadnego doswiadczenia ale widzialem (niestety nie sluchalem), ze ktos ja wykozystal w aplikacji wzmacniacza audio. Tania i latwo dostepna na ebayu.
http://tubedata.tigahost.com/tubedata/s ... 6/6AF4.pdf
Co sadzicie o zastosowaniu 6z38p w polaczeniu triodowym jako wzmacniacza napieciowego audio?
http://datasheets.electron-tube.net/she ... /6Z38P.pdf
OTLamp

Post autor: OTLamp »

ludo pisze:Moze 2af4/-a/-b (6af4) do czegos by sie nadala?
Dla małych sygnałów może być ok, ale ma mały współczynnik wzmocnienia (13.5) . Dla większych sygnałów będzie kiepska, ma dość paskudne charakterystyki anodowe.

ludo pisze: Co sadzicie o zastosowaniu 6z38p w polaczeniu triodowym jako wzmacniacza napieciowego audio?
Liniowa trioda o dość dużym nachyleniu (koło 12mA/V), nie wiem czy nie będzie mikrofonować w czułych stopniach wejściowych, ale na stopień sterujący nada się świetnie.
_idu

Post autor: _idu »

ludo pisze: Co sadzicie o zastosowaniu 6z38p w polaczeniu triodowym jako wzmacniacza napieciowego audio?
http://datasheets.electron-tube.net/she ... /6Z38P.pdf
Taka świetna pentoda w.cz. o niskich szumach w zakresie VHF (porównywalnych z ECC85)? Szkoda jej do audio.