Może to mało lampowy problem, ale kineskop to też lampa Dokładniej mam zadanie na konkurs z fizyki, do którego nie bardzo wiem, jak się zabrać. Oto one:
"Oszacuj odchylenie toru elektronu w kineskopie spowodowane występowaniem ziemskiego pola magnetycznego. Przyjmij, że elektrony są przyspieszane na krótkim odcinku za pomocą napięcia U = 30000V, a następnie przelatują do ekranu odległość l = 0,25m. Pozostałe potrzebne
dane znajdź w dostępnych ci źródłach."
Jest to zadanie konkursowe, do którego nie wiem jak się zabrać (tak jak do pozostałych 14). Chciałbym poprosić kolegów z forum o jakieś wskazówki dotyczące rozwiązania. Za wszysko z góry dziękuje!
Pozdro
Zadanie muszę wysłać najpóźniej w poniedziałek (15.10)!
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Elektron tu porusza się w skrzyżowanych polach: elektrycznym i magnetycznym.
Powiąż to z siłą Lorentza a reszta sama Ci wyjdzie. Wartość indukcji pola magnetycznego Ziemi znajdziesz zapewne...gdzieś tam
Już mniej więcej wiem, jak się będą poruszały elektrony. Wiem, że będzie to taka krzywa (krzywa w załączniku).
Teraz muszą jeszcze oszacować jakie będzie to odchylenie. Czy mogę to zaobserwować na nieekranowanej lampie oscyloskopowej?
Pozdro
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Albert Einstein
komornik12 pisze:To już mam trom. Chociaż nie bardzo kapuję jak tu prawo Lorenca wcisnąć, ale pomyśle.
Pozdro i dzieki!
q(VxB) ,a w tym przypadku e(VxB), pozostaje tylko kwestia znalezienia gdzieś jakie będzie B na powierzchni ziemi.... Prędkosć wyliczyć ze znanych danych o polu elektrycznym. Elektron pod działaniem siły lorentza skręca oczywiście prostopadle do indukcji, czyli w poziomie. Znając prędkość i siłę która odchyla i drogę, nie powinno być problemów z wyliczeniem odchylenia, w razie wątpliwości zajrzyj np. do wzorów z rzutu poziomego. (Można to traktować jako "rzut", gdzie "ręką rzucającą piłkę" jest siła od pola E (resztą znasz prędkość), a rolę "grawitacji" pełni siła Lorentza, tylko że wszystko leży "bokiem" - na płaszczyźnie poziomej. Zasięg jest równy odległości od wyrzutni do ekranu. Zadanie jest właściwie prościutkie, jest to ruch złożony, z dwoma siłami.
komornik12 pisze: Czy mogę to zaobserwować na nieekranowanej lampie oscyloskopowej?
Pozdro
Nie ma szans.
Ostatnio zmieniony czw, 11 października 2007, 18:50 przez szalony, łącznie zmieniany 3 razy.
komornik12 pisze:Mam pytanie dotyczące prędkości tego elektronu. Jak to policzyć mając napięcie 30kV?
Pozdro
Ojjj znasz różnicę potencjałów więc masz pewne dane o polu! Myślę, że wyczaisz odpowiedni wzór na siłę, a mając siłę i masę elektronu wyliczysz przyspieszenie. (to jest ruch jednostajnie przyspieszony).
Skorzystaj z energii. Musisz wszystko to powiązać z masą elektronu, prędkością, napięciem przyspieszajającym i ładunkiem elektronu. Już i tak za dużo podpowiedziano .
Alek pisze:Skorzystaj z energii. Musisz wszystko to powiązać z masą elektronu, prędkością, napięciem przyspieszajającym i ładunkiem elektronu. Już i tak za dużo podpowiedziano .
Mam już te wartości, ale nie mogę ich ze sobą powiązać. Będę kombinował.
Pozdro i dzięki!
Albert Einstein
Ja chciałbym zapytać, dlaczego z góry powstało założenie,
że znajdujemy się na południowym biegunie magnetycznym ?
Przecież linie sił pola magnetycznego przebiegają od jednego bieguna do drugiego.
Jak chcesz zrobić to zadanie, zacznij od umiejscowienia obiektu, a potem uzasadnij zachowanie wynikiem,
a nie zakładaj najpierw wyniku, aby potem szukać miejsca w którym wystąpi.
Wydaje się, że autor tego zadania każe założyć jednorodne pole magnetyczne, o wartości wziętej z odpowiednich tablis czy wręcz z encyklopedii. W starej, komunistycznej kilkunastotomowej encyklopedii jest nawet odpowiedni rysuneczek z liniami o jednakowym natężenia pola.