Pcb do wzmacniaczy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
Pcb do wzmacniaczy
Witam !
Chciałbym dowiedzieć się czy posiada ktoś na foum kopie płytek oryginalnych wzmacniaczy . Bo zabieram się za budowę jakiegoś lampiaka i chciałbym zrobić na pcb . Ewentualnie jakbyście mogli pochwalić się swoimi płytkami .
Chciałbym dowiedzieć się czy posiada ktoś na foum kopie płytek oryginalnych wzmacniaczy . Bo zabieram się za budowę jakiegoś lampiaka i chciałbym zrobić na pcb . Ewentualnie jakbyście mogli pochwalić się swoimi płytkami .
-
- 100...124 posty
-
- 9375...12499 postów
-
- 100...124 posty
Sporo uznanych konstrukcji była robiona na płytkach, chodzą dobrze
Uważam, że szczególnie w przypadku początkujących osób w tym temacie pcb znacznie upraszcza sprawę, w szczególności gdy ktoś nie ma konkretnego chassis gdzie można ładnie wszystko w pająku poroskładać. W wypadku kiedy ktoś sobie nie do końca dobrze radzi z lutownicą, też jest łatwiej zrobić na płytce niż lutować druciki, takie jest akurat moje własne zdanie

Uważam, że szczególnie w przypadku początkujących osób w tym temacie pcb znacznie upraszcza sprawę, w szczególności gdy ktoś nie ma konkretnego chassis gdzie można ładnie wszystko w pająku poroskładać. W wypadku kiedy ktoś sobie nie do końca dobrze radzi z lutownicą, też jest łatwiej zrobić na płytce niż lutować druciki, takie jest akurat moje własne zdanie

-
- 9375...12499 postów
-
- 100...124 posty
-
- 9375...12499 postów
-
- 100...124 posty
-
- 9375...12499 postów
-
- 100...124 posty
-
- 15...19 postów
-
- 125...249 postów
Witam.Po pierwsze
Po drugie.
Trudno żeby komercja i masówka były robione inaczej,tam nie ma sentymentów,tam chodzi wyłącznie o kasiorę.Naked_Raygun pisze:Sporo uznanych konstrukcji była robiona na płytkach, chodzą dobrze
Po drugie.
Moje zdanie w tym temacie jest zgoła odmienne.Żle zaprojektowana płytka to koszmar dla nowicjusza-lampowca.Szczególnie w układach gitarowych i w.cz.Wykorzystanie natomiast części profesjonalnej płyki np.poprzez wymostkowanie niektórych obwodów może zakończyć się niepowodzeniem w postaci np.przydżwięku,wzbudzeń itp.Moje uwagi kieruję wyłącznie do młodych adeptów sztuki lampowej.Bo niepowodzenia na początku tej drogi mogą zniechęcić,a szkoda by było.Ale jak zaznaczyłem,to moje zdanie.Pozdrawiam.Naked_Raygun pisze:Uważam, że szczególnie w przypadku początkujących osób w tym temacie pcb znacznie upraszcza sprawę
Grzegorz
-
- 100...124 posty
-
- 100...124 posty
Po pierwszeSP3MYT pisze:Trudno żeby komercja i masówka były robione inaczej,tam nie ma sentymentów,tam chodzi wyłącznie o kasiorę.

Moim zdaniem za bardzo generalizujesz z tą "komercją" i "kasiorą". Wiele znanych marek na których jednak większość opiera swoje konstrukcje, dość często ma układy i na płytkach i przestrzennie. Chociażby Marshall. Zdarzają się też konstrukcje gdzie np. końcówka jest przestrzennie a preamp na pcb. Ja osobiście jestem daleki od zarzutów w stosunku do "dużych" renomowanych firm a propos komercji itp. itd. gdyż jednak spora część z tych firm jest w dalszym ciągu manufakturami w swoich rodzimych krajach a nie molochami produkcyjnymi w Chinach. Tak na marginesie to wiele rzeczy z Chin jest również dobre są po prostu fabryki i "fabryki".
Po drugieSP3MYT pisze:Moje zdanie w tym temacie jest zgoła odmienne.Żle zaprojektowana płytka to koszmar dla nowicjusza-lampowca.Szczególnie w układach gitarowych i w.cz.Wykorzystanie natomiast części profesjonalnej płyki np.poprzez wymostkowanie niektórych obwodów może zakończyć się niepowodzeniem w postaci np.przydżwięku,wzbudzeń itp.Moje uwagi kieruję wyłącznie do młodych adeptów sztuki lampowej.Bo niepowodzenia na początku tej drogi mogą zniechęcić,a szkoda by było.Ale jak zaznaczyłem,to moje zdanie.Pozdrawiam.

Temat dotyczył gotowych płytek i tego się trzymam, dokładnie się z Tobą zgadzam co do projektowania bo to jest sztuka przez duże "Sz"

Ważnym aspektem jest również to, że w przypadku pająka można również o wiele bardziej się pomylić przy samym wlutowywaniu elementów jak również zapomnieć o dolutowaniu czegoś. Płytka to płytka - jak układanka

Tak na marginesie to może przestaniemy pisać "moim zdaniem", "takie jest moje zdanie" itp. bo przecież wiadomo, że każdy pisze w swoim imieniu (a przynajmnie ja)

Pozdrawiam
-
- 100...124 posty