Witam
Niejako dając się podpuścić dla Piotra w innym wątku przedstawiam kolumny wykonane prawie przed czterema laty. Nie miałem specjalnie funduszy na lepsze głośniki i powstało z tego na co mnie było stać

Jest to konstrukcja 2-drożna typu basreflex. Jako głośniki średnio-nisko tonowe zastosowałem Tesle ARN-150-5-8 połączone równlolegle. Głośnik wysoko tonowy to nie produkowany już AUDAX TW025A0 8 omowy. Obudowa o objętości właściwej 16l (netto) zrobiona z "kanapki" : płyta wiórowa + MDF + decha bukowa na boki. W środku są jeszcze dodatkowe wzmocnienia i rozpórki. Głośnik wysoko tonowy jak i zwrotnica są w odseparowanych komorach. Łączna grubość ścianek to około 36mm. Doskonale zapobiega to rezonansom obudowy, niestety są ciężkie jak niemiecki dowcip i pierwotny pomysł użycia jeszcze komory balastowej powstałej samoczynnie okazał się zbędny. Front i tył oklejony ekologiczną skórą ( derma

), ale tak ładniej brzmi. Boki to jak wspomniałem buczyna sklejana i doklejana z kilku brytów, aby nie pękała. Całość posadowiona jest regulowanych nogach w stalowym płaskowniku. Kolumny są wentylowane na plecach, rezonans strojony na około 44-45 Hz. Wymaga to pewnego oddalenia od ściany przy ustawianiu. Projekt obudowy i
wstępny zwrotnicy 12dB/okt wykonane programami : BassBox i XowerPro. Nie dysponuję systemem pomiarowym i dlatego korekcja i dostrajanie obudowy i zwrotnicy trwało prawie pół roku słuchania i nasłuchiwania. Jako materiał do testów sceny stereofonii służyła między innymi płyta Rogera Watersa "Amused to death". Wiem, że wielu powie że to efekciarskie nagranie, ale doznania są szokujące.Jak grają ?. Jak na tak niewielkie głośniki to bas ( zasilane były do niedawna z kopii JLH 20W A klasa) potrafi zakolebać puszką piwa w łapie i obrócić wątrobą

. AUDAX też gła gładko i miło. Podstawową wadą ARNów są średnie tony. Brak im szczegółowości. To chyba tyle... Schemat zwrotnicy rysowany teraz w Eaglu z pamięci. Oryginalne projekty nie przetrwały, dzięki użytkowaniu kiedyś komputera razem z synem

.
Jak będę miał cyfraka wkleję dokładniejsze zdjęcia. Teraz mam tylko takie.
Władek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.