Dawno temu na ARN-150

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wladl
250...374 postów
250...374 postów

Dawno temu na ARN-150

Post autor: wladl »

Witam
Niejako dając się podpuścić dla Piotra w innym wątku przedstawiam kolumny wykonane prawie przed czterema laty. Nie miałem specjalnie funduszy na lepsze głośniki i powstało z tego na co mnie było stać :) Jest to konstrukcja 2-drożna typu basreflex. Jako głośniki średnio-nisko tonowe zastosowałem Tesle ARN-150-5-8 połączone równlolegle. Głośnik wysoko tonowy to nie produkowany już AUDAX TW025A0 8 omowy. Obudowa o objętości właściwej 16l (netto) zrobiona z "kanapki" : płyta wiórowa + MDF + decha bukowa na boki. W środku są jeszcze dodatkowe wzmocnienia i rozpórki. Głośnik wysoko tonowy jak i zwrotnica są w odseparowanych komorach. Łączna grubość ścianek to około 36mm. Doskonale zapobiega to rezonansom obudowy, niestety są ciężkie jak niemiecki dowcip i pierwotny pomysł użycia jeszcze komory balastowej powstałej samoczynnie okazał się zbędny. Front i tył oklejony ekologiczną skórą ( derma :) ), ale tak ładniej brzmi. Boki to jak wspomniałem buczyna sklejana i doklejana z kilku brytów, aby nie pękała. Całość posadowiona jest regulowanych nogach w stalowym płaskowniku. Kolumny są wentylowane na plecach, rezonans strojony na około 44-45 Hz. Wymaga to pewnego oddalenia od ściany przy ustawianiu. Projekt obudowy i wstępny zwrotnicy 12dB/okt wykonane programami : BassBox i XowerPro. Nie dysponuję systemem pomiarowym i dlatego korekcja i dostrajanie obudowy i zwrotnicy trwało prawie pół roku słuchania i nasłuchiwania. Jako materiał do testów sceny stereofonii służyła między innymi płyta Rogera Watersa "Amused to death". Wiem, że wielu powie że to efekciarskie nagranie, ale doznania są szokujące.Jak grają ?. Jak na tak niewielkie głośniki to bas ( zasilane były do niedawna z kopii JLH 20W A klasa) potrafi zakolebać puszką piwa w łapie i obrócić wątrobą :). AUDAX też gła gładko i miło. Podstawową wadą ARNów są średnie tony. Brak im szczegółowości. To chyba tyle... Schemat zwrotnicy rysowany teraz w Eaglu z pamięci. Oryginalne projekty nie przetrwały, dzięki użytkowaniu kiedyś komputera razem z synem :(.
Jak będę miał cyfraka wkleję dokładniejsze zdjęcia. Teraz mam tylko takie.
Władek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony ndz, 30 września 2007, 13:21 przez wladl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

:)
Obudowa jest pięknie zrobiona i bardzo dobrze zaprojektowana. Moje gratulacje. Widzę, że naoglądałeś się wynalazków pana Serblina ;)

A teraz zgodnie ze zwyczajem moje "ale":
-Pierwsze i chyba najważniejsze. Nie szkoda Ci było tak znakomitych obudów i całkiem przyzwoitej kopułki do takich "zwyczajnych" głośników niskotonowych?
-Problem ze średnimi tonami może być spowodowany jeszcze jedną rzeczą oprócz jakości samych głośników, mianowicie ich rozmieszczeniem.
Zastosowałeś bardzo typowy układ, tyle że dla kostrukcji dwu-i-półdrożnej. Jeżeli dolny głośnik odtwarza również średnie tony, to może pojawiać się problem. Lepiej by było w tym przypadku ustawić głośniki symetrycznie.
Zastanawiam się czy przy obecnym stanie skrzyni nie byłoby dobrym pomysłem przeinaczyć zwrotnicę tak, aby dolny głośnik pracował jako basowy pozostawiając średnie tony wyłącznie środkowemu.
-Osobiście wolę stroić obudowy tak, aby nie potrzebowały znacznego odsunięcia od ściany (mimo otworów z tyłu), ale to już kwestia gustu.
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Cieszę się że nie trudno było zgadnąć źródło natchnienia. Podobieństwo było zresztą zamierzone. Kolumny te to rozdział zamknięty i nie planuję raczej ich modyfikacji.Taka a nie inna konstrukcja była efektem jakiegoś pomysłu. Modyfikacja na układ 2,5 drożny wymagała by gruntownej przebudowy zwrotnicy, a tego mi się nie chce. Raczej mam teraz chęć na jakiś głośnik szerokopasmowy
Zauważyłem błąd w zwrotnicy, zapomniałem dorysować kondensator 10uF równolegle go gałęzi RC w sekcji niskotonowej.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

wladl pisze:mam teraz chęć na jakiś głośnik szerokopasmowy
Plan wbrew pozorom ambitny. Masz na myśli jakiś konkretny głośnik? B200? :lol:
Spore doświadczenie z głośnikami szerokopasmowymi ma Nuncjusz1.
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/loudsp1/loudsp1.htm
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Bardzo ładne skrzynki :D

Zgadzam się z Piotrem co do średnich tonów. Po pierwsze to te głośniki przenoszą do około 5 kHz i korci do wysokiego podziału, miałem kiedyś fabryczne kolumny w których ten głośnik robił za średniotonowy, po wymianie na prawdziwy średniotonowy, było dużo lepiej.
A co do kwestii ustawienia głośników, to zrobiłem kiedyś kolumienki w których pomiędzy wysokotonowym i średnionisko (właśnie ARN 150) zostawiłem sporo miejsca i wsadziłem tam kanał bassreflexu i właśnie zauważyłem jakieś takie "rozłażenie" się średnich tonów. Dlatego w kolejnej konstrukcji starałem się zbliżyć jak najbardziej głośniki do siebie.
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Przenoszenie przez ARNa 5kHz raczej nie wchodzi w rachubę, w tej okolicy ma on szpetną górkę na charakterystyce. Rozsądny podział dla niego to 3-3,5kHz. Tak jak pisałem nie zamierzam dalej modyfikować tych kolumienek. Co najwyżej mogą stanowić ofertę handlową :)
Mam świadomość, że budowa szerokopasmowego zestawu to wyzwanie większe niż by się z pozoru wydawało. Od jakiegoś czasu korci mnie malutki, kameralny projekt Monacora na SPH-60X (CT-193). Wiele pozytywnych opinii na jego temat słyszałem. Albo nawet dla wprawy coś na Tesli ARZ6680.
przemo-lukas
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: przemo-lukas »

Pyra pisze:Zgadzam się z Piotrem co do średnich tonów. Po pierwsze to te głośniki przenoszą do około 5 kHz i korci do wysokiego podziału, miałem kiedyś fabryczne kolumny w których ten głośnik robił za średniotonowy, po wymianie na prawdziwy średniotonowy, było dużo lepiej.
Skoro przyznajesz, że nie radzi sobie najlepiej z średnimi, to po co ciąć go na 5k? :wink:
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... l=1&catg=1
Na wykresach widać wyraźnie, że charka jest nieciekawa powyzej 4k, a i przebieg impedancji nie jest ciekawy. Można było by zastosować korektor impedancji,tylko pytanie czy jest sens podrażać kosz zwroty. No cóż można było by spróbować.
Jeśli chodziło o pochylenie ścianki aby głośniki były koherentne czasowo, to należało by robić zwroty 6db/okt. Poza tym szcz. jeśli dwa midy przenoszą te same pasmo to już są koherentne względem siebie, czyli powinny być raczej pod kątem 90 stopni do podłogi (to sporo by uprościło) a tylko tweeter cofnięty względem nich. Faktycznie właściwszym sposobem, dla tej zwroty, ustawienia głośników, byłby układ MTM.
Po za tymi "pierdołami" faktycznie, konstrukcja pięknie wykonana i jeśli miałbym porównać 150 do 188, to Twoje głośniki są o niebo lepsze.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

przemo-lukas pisze:
Pyra pisze:Zgadzam się z Piotrem co do średnich tonów. Po pierwsze to te głośniki przenoszą do około 5 kHz i korci do wysokiego podziału, miałem kiedyś fabryczne kolumny w których ten głośnik robił za średniotonowy, po wymianie na prawdziwy średniotonowy, było dużo lepiej.
Skoro przyznajesz, że nie radzi sobie najlepiej z średnimi, to po co ciąć go na 5k? :wink:
Bo niestety w kilku "fabrycznych" konstrukcjach to widziałem..... :cry:
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Dyskusja nad ARNem nie ma chyba większego sensu. Jest to tani głośnik o skończonych i rozpoznanych możliwościach. Ponad pewien poziom nie wyskoczy. Pisząc tani, wcale nim nie pogardzam. To naprawdę fajny głośnik. Pisząc o słabej średnicy, miałem na myśli tylko pewien niedostatek wrażeń wobec oczekiwań, zachowując oczywiście zdrowy dystans do konstrukcji i podzespołów do jej budowy. Loreena McKennitt naprawdę śpiewa cudownie :) , ale chciało by się jeszcze tylko aby osobiście stanęła w pokoju :lol:
5kHz dla niego to naprawdę za dużo, podobną optycznie membranę ma średniak ARP.
przemo-lukas
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: przemo-lukas »

wladl pisze: 5kHz dla niego to naprawdę za dużo, podobną optycznie membranę ma średniak ARP.
Tylko jeśli ktoś zechce go ciąć koło 5k, musi być przygotowany na "piasek". Wróć, "żwir". :wink: