Moje najpiękniejsze magiczne oczka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Moje najpiękniejsze magiczne oczka
Witam.Wzwiązku z tym że jestem początkujący na forum proszę potraktować ten post jako moją naukę w dodawaniu załączników.Kiedyś trzeba zacząć.Fotka ta powstała zupełnie przypadkowo podczas robienia zdjęć płaskorzeźby wiszącej na ścianie.Odruchowo skierowałem obiektyw na mojego pupila i wyszło to co wyszło.Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Grzegorz
-
- 375...499 postów
Witam
W mojej drugiej lampowej superheterodynie, która mam na warsztacie zastosuję oczko EM80 ale zapewne kocie oczy zwłaszcza noca są piękniejsze.
Wiem to z lat młodości, że nazwa oczko magiczne powstała nie bez powodu.
Jest to właśnie jeden z powodów mojej wielkiej chęci do budowy takich lampowych radioodbiorników.
Pozdrowienia
W mojej drugiej lampowej superheterodynie, która mam na warsztacie zastosuję oczko EM80 ale zapewne kocie oczy zwłaszcza noca są piękniejsze.
Wiem to z lat młodości, że nazwa oczko magiczne powstała nie bez powodu.
Jest to właśnie jeden z powodów mojej wielkiej chęci do budowy takich lampowych radioodbiorników.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- 500...624 posty
-
- 375...499 postów
No i jako pewien "koci" pomysł można zastosować np. dwa oczka, jedno sterowane sygnałem ARW a na drugie szukam pomysłu, może lampowe ARcz.kotok pisze:![]()
fajne !
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- 125...249 postów
Masz rację,Retroman,coś w tych oczkach jest,czy to kocich czy elektronowych z pominięciem oczywiście LED-ów,że w niedługim czasie po zrobieniu tej fotki wywaliłem ze wzmaka lampę EZ81 a w jej miejsce zamontowalem EM84.I proszę weż teraz porównaj barwę tych oczek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Grzegorz
-
- 375...499 postów
Przyjemnie jest zrobić coś co działa i ma wygląd wzbudzający uznanie towarzystwa tego forum. Trudno mnie jest na ten przykład zrobić ładną skrzynkę do swojego radioodbiornika, ale to może dlatego że dotąd robiłem tylko kolumny głośnikowe i wzmacniacze raczej w obudowach metalowych. Jednak wrodzony upór nie pozwala mi odstawić mojej pierwszej superheterodyny ( na razie bez magicznego oczka) bez wykonania w miarę ładnej obudowy i jednak dołożenia magicznego oczka.
Na razie zrobiłem solidną drewnianą podstawę. Oczko można zawsze dołożyć, mam jednak mały wybór, tylko kilka oczek typu EM80.
Na razie zrobiłem solidną drewnianą podstawę. Oczko można zawsze dołożyć, mam jednak mały wybór, tylko kilka oczek typu EM80.
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
A ja jestem przeciwnikiem oczek we wzmacniaczach.
Powód jest bardzo prosty. Pierwsza seria hybryd Haiku miała oczka EM84. Jeden z tych wzmacniaczy gra u mnie do tej pory. Na początku oczko wydaje się fajne. Zwraca na siebie uwagę, można się długo wpatrywać. Ale z czasem coraz częściej zaczyna przeszkadzać. Okazuje się, że przyćmiewa swoim światłem delikatną poświatę innych lamp, a przede wszystkim potrafi strzasznie dokuczać w nocy. Nie będę szczegółowo opisywać niewygód jakie to powoduje
Obecnie oczko montuję tylko na wyraźne życzenie, a domyślnie pozostawam na pierwszym planie blask rozgrzanych katod
Powód jest bardzo prosty. Pierwsza seria hybryd Haiku miała oczka EM84. Jeden z tych wzmacniaczy gra u mnie do tej pory. Na początku oczko wydaje się fajne. Zwraca na siebie uwagę, można się długo wpatrywać. Ale z czasem coraz częściej zaczyna przeszkadzać. Okazuje się, że przyćmiewa swoim światłem delikatną poświatę innych lamp, a przede wszystkim potrafi strzasznie dokuczać w nocy. Nie będę szczegółowo opisywać niewygód jakie to powoduje

Obecnie oczko montuję tylko na wyraźne życzenie, a domyślnie pozostawam na pierwszym planie blask rozgrzanych katod

-
- 375...499 postów
Pewnie zastąpił EZ81 diodami a wykorzystał tylko podstawkę i dołożył jakiś układ do sterowania lampą EM84, ja tak to sobie wyobrażam.jethrotull pisze:Eeee, to tak się da?SP3MYT pisze:wywaliłem ze wzmaka lampę EZ81 a w jej miejsce zamontowalem EM84.
-
- 125...249 postów