Już jakiś dłuższy czas temu stałem sie właścicielem Czaradasza II... Dzisiaj wziołem i rozkręciłem i rołożyłem wiem że za taką wypowiedz moga mnie tu ukamienować, ale nie w celu pozyskania częsci ale naprawy Tu mam problem gdzieś po głowie mi chodziło że na fonarze widziałem schemat tego radia więc pewnie rozlutowałem pare częsci i tu spotkało mnie rozczarowanie ponieważ schemat jest ale bez wartosci części. Jeżeli ktoś z kolegów dysponuje dokładniejszym schematem to bardzo prosiłbym o pomoc.
Cewek wejściowych i sprzężonych z nimi nie ruszałem, ale ważne jest początek i koniec cewki, nie wiem czy na falach dł i śred i kr tego zakresu jeszcze coś sie nadaje...
Myślałem jak to podłaczyć cewki i doszedłem do wniosku ze moje lenistwo na coś wkońcu sie przydało, nie ruszałem przełaczników wiec musze tylko je rozpracować
Wie ktoś może jak działa przełącznik obrotowy pierwszy od lewej strony w schemacie powyżej? Czy przypadkiem tak że w tej pozycji w której się znajduje zwiera wszystkie cewki a obrót w prawą strone rozłancza poszczegulne stopnie ?
chyba nadawała się smoła,którą zalewano n.p. ogniwa płaskich baterii.
P.S. na PV obiecałem,ze bedę coś dla Ciebie miał.
Mam,co prawda nie lampowe,ale też retro.
Magnetofon Philips 2202 (albo 2022 - jest w tej chwili gdzie indziej).
Jeżeli wolisz coś lampowego umieść w "wymienię",wtedy osoba reflektująca dostanie magnetofon prosto ode mnie a Ty od kogoś
dostaniesz to co uzgodniłeś.Jeżeli nie to PW.
Tak troche odskocze od tematu kondensatorów. Na pierwszym zdjęciu gdzie widać cewki pierwsza w lewym dolnym (chyba w jedwabiu) to cewka ukł. wejsciowego od fal krótkich, nad nią u góry od średnich, a środkowa na dole od długich. Nad nią cewka od generatora lokalnego fale długie prawy górny róg fale średnie a pod nią fale krótkie. Jeżeli by ktoś miał rozebrany i nie wiedział jak poskładać to na oko według opisu .