Klasyka na ECL86

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wladl
250...374 postów
250...374 postów

Klasyka na ECL86

Post autor: wladl »

Witajcie
Jak w tytule, czyli konstrukcja będąca niejako inicjacją w budowie wzmacniaczy lampowych. Tematu nie umieszczam w lampowej "oślej łaczce", bo duma z konstrukcji jest większa od skromności :)
Ale po kolei, klasyczna aplikacja ECL86 jako pentoda plus EMka. Schematu nie umieszczam, bo jest wszystkim doskonale znany. Żadnych wodotrysków. Napięcie zasilania 250V, Rk pentody 180R, lekkie sprzężenie zwrotne do Rk triody, żarzenie bez symetryzacji. W trakcie uruchomiania strojona była tylko pojemność równoległa do uzwojenia pierwotnego trafa głośnikowego i głębokość sprzężenia zwrotnego. Inspiracją do budowy wzmacniaczyka był wrak radia stereo SABA wyrwany na giełdzie samochodowej w Lubinie. Niestety oryginalne ECLki Siemensa były zabite, szkoda.
Jeśli spotka mnie zarzut, że wykorzystałem transformatory do budowy wzmacniacza zamiast odbudować radio odpowiadam: Pokusa była zbyt silna, a budowa kolekcji radiowej od jednego wraku mało zachęcająca..
Transformatory głośnikowe SABY wydają się zresztą godne uwagi. Pomiar szacunkowy pasma (oscyloskop)
dla głośnika 8Ohm (takie akurat miałem w garażu, nominalnie jest 4) przy mocy około 1W wykazuje -3dB zakres 30Hz-23kHz. Górny zakres pokazał częstościomierz, dół szacowany na oscylografie, dlatego można założyć pewien margines błędu.
Obudowa wykonana z blachy aluminiowej, do tego boczki z buczyny. Dawcą siatki na osłonę trafa był perforowany metalowy stojak na dokumenty, taka kuweta zabrana z biura. Marmurowy "katafalk" zrobiony ze starej poniemieckiej płytki znalezionej na podwórku :) Jak gra ?. A tak, że na razie 25 watowy w A klasie krzem sobie stoi i odpoczywa :) Na jednym ze zdjęć głośniki które napędza. 3Waty wystarczą akurat do kameralnego słuchania.
Władek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
adie
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: adie »

krzem przy lampach się kryje chociaż zawsze uważałem inaczej ale tera i tak wole lampy .
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Piękna obudowa! Aż za piękna to tak prościutkiego wzmacniacza :D
Gratuluje!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Bardzo ładne maleństwo, środek też niczego sobie.
Szkoda tylko, że z tyłu zabrakło miejsca dla gniazdek wejściowych.

Oby tak dalej! Czekam na coś większego kalibru :)
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Dzięki !
> Piotrze, na coś większego kalibru brak na razie mocy nabywczej na trafa głośnikowe. Reszta, razem z pomysłem już jest :D
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MKramer »

Cudo! Aż mi się ciśnie na usta pewne amerykańskie słowo - cute! - co można przetłumaczyć jako "śliczne maleństwo". :-)
Bardzo starannie wykonana obudowa i porządny montaż. Brawo.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

:shock: :o
Zrobiłeś to tymy rękamy czy mnie się to śni :?:
Przepiękne :D :D Oby tak dalej :)
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

wladl pisze:Piotrze, na coś większego kalibru brak na razie mocy nabywczej na trafa głośnikowe. Reszta, razem z pomysłem już jest :D
To polecam się na przyszłość w takim razie :)
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Gratulacje...
Podziwiam samozapawrcie przy obróbce buczyny :wink: , w końcu jedno z najtwardszych drzew.....

Mój pierwszy PCL86 raczej nie nadaje się do publicznej prezentacji :cry:
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Pyra pisze:Gratulacje...
Podziwiam samozapawrcie przy obróbce buczyny :wink: , w końcu jedno z najtwardszych drzew.....
Im twardsze drewno tym lepiej się obrabia. Żyję w przyjaźni z sąsiadem stolarzem, czasem więcej samozaparcia wymaga wspólne omówienie tematu przy grilu :D niż sama obróbka klocka.
Piotr pisze: polecam się na przyszłość w takim razie :)
Jeśli Twoja oferta będzie dampingowa wobec pana O, to chętnie. Jeszcze gdybyś uruchomił system ratalny ... :lol:
Wbrew pozorom konstrukcja obudowy nie jest w jakiś szczególny sposób wyrafinowana, aluminiowe kopyto i parę prostych oszlifowanych deseczek. Cały efekt polega chyba na małej formie.
Bardzo dziękuję za pozytywne oceny, robak próżności został nakarmiony :D
Władek
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

Najwięcej satysfakcji daje samodzielna konstrukcja. Ta satysfakcja w procentach wynosi tyle ile podzespołów i elementów wykonałeś samodzielnie. Jeżeli nawiniesz sobie sam trafa, wykonasz sam prace mechaniczne i stolarskie a także to co każdy najbardziej lubi, czyli montaż elektryczny tym większą będziesz miał satysfakcję niezależnie od poklasku. W innym przypadku sukcesem dzielimy się ze stolarzem , mechanikiem, lakiernikiem i dostawcą transformatorów. Niestety nigdy nie oszukamy samego siebie.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
wladl
250...374 postów
250...374 postów

>Retroman, muszę Ciebie pocieszyć. Radość z udanej konstrukcji dzielę jedynie z dostawcą transformatorów, no i lamp. Wszystkie inne prace wykonuję sam. Kolumna na jednym ze zdjęć też jest w 100% dziełem rąk moich :D . Mam po prostu nie skrepowany dostęp do obrabiarek.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

wladl pisze:Kolumna na jednym ze zdjęć też jest w 100% dziełem rąk moich :D
Zapraszam w takim razie do zaprezentowania jej w dziale głośnikowym 8)
terminux
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: terminux »

W dalszym ciągu mi się podoba, mimo, że już to widziałem gdzie indziej. Teraz przynajmniej wiem, skąd miałeś buczynę na obudowę ;).