Witam! Zrobiłem sobie już wzmaczyk i teraz patrząc na tak pracochłonne dzieło i "niegitarowe" Tonsile gd 30/50 w mojej paczce 4x12" stwierdziłem, że ta maszyna jest warta lepszych przetworników. W ten sposób narodził się pomysł kupienia przetworników jak najtaniej się da. Znalazłem w cenie 199zł Legendy 121 z efektywnością 98dB. W paczce oczywiście skuteczność skoczyła by do 104 dB jednak nie miałem na tyle majątku, który bym mógł sprzedać na allegro, żeby je zakupić. Po za tym ta paczka 4x12" była baardzo uciążliwa w noszeniu, a próby mamy praktycznie na strychu. Zaraz potem pomysł przeskoczył na stworzenie mniejszej paczki dwugłośnikowej. Jednak trzeba by mnóstwo kasy zainwestować w kólka i uchwyty, a jedną pakę musiałyby nieść dwie osoby. Na koniec wpadłem na pomysł zrobienia dwóch paczek 1x12" i tworzenia z tych paczek i wzmacniacza full stack gitarowy (jak to dumnie brzmi

). Wybór głośnika padł na Eminence V12 - 101dB skuteczności. Czyli w aplikacji dwóch uzyskam skuteczność tą samą co 4 tamte, czyli 104 dB, a i ręce będę bardziej wypoczęte i gotowe do grania, i kieszeń mniej nadwyrężona...
Założenia:
1. muszą tworzyć całość ze wzmacniaczem,
2. najlepiej pochylone ścianki,
3. duża skuteczność,
4. bezpieczeństwo głośników, które i tak są drogie jak na moją skromną kieszeń,
5. możliwość noszenia przez jedną osobę obu paczek,
6. efektowny wygląd.
Wykończenie:
1. narożniki takie jak we wzmacniaczu,
2. skaj maksymalnie czarny i bardziej podatny na obijanie

,
3. maskownica z siatki aluminiowej znana jako tunningowa,
4. uchwyty kolumn paskowe, takie jak we wzmaku,
5. wszystkie produkty otrzymają moje logo zaprojektowane przez mojego ojca, który się na tym zna

(jakto tam? magister artysta grafik komputerowy?

)
6. przednia płyta albo malowana, albo obijana - nie wiem jak wyjdzie...
7. głośniki montowane od przodu,
8. duże, solidne terminale głośnikowe na jacki.

Całkiem po prawej stronie projektu u góry wersja z pochyłą ścianką i na dole wersja z prostą ścianką. Stanęło na dwóch kolumnach z pochyłymi ściankami...
Co sądzicie o tym projekcie?