Witam,
mam pytanie odnośnie dławika do filtr zasilacza, otóż chcąc nawinąć jeden, powinienem wykonać jakieś obliczenie poza próbą określenie spodziewanej indukcji? No i pytanie drugie, czy rdzeń w dławiku spełnia jakieś dodatkowe zadanie, prócz zwiększania indukcyjności cewki, innymi słowy, czy musi mieć jakieś konkretnie określone rozmiary jak to ma miejsce w przypadku transformatorów?
Dławik
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Re: Dławik
Ja dobieram szczelinę eksperymentalnie dla danego typu dławika, którego wymiar też trzeba wstępnie określić. Wykonuję dwa pomiary indukcyjności dławika prądem przemiennym 50Hz: bez szczeliny i po wyznaczeniu wymaganej szczeliny również wykonuję drugi pomiar indukcyjności. Jednak jeżeli wymagany jest pomiar właściwej indukcyjności dławika ze szczeliną i z podmagnesowaniem wymaga to dodatkowo obecności przepływu prądu stałego czyli użycia źródła takiego prądu a potem separacji tego prądu od mierzonego prądu przemiennego. Jednak daje się to wykonać i domowym sposobem.masater pisze:Witam,
mam pytanie odnośnie dławika do filtr zasilacza, otóż chcąc nawinąć jeden, powinienem wykonać jakieś obliczenie poza próbą określenie spodziewanej indukcji? No i pytanie drugie, czy rdzeń w dławiku spełnia jakieś dodatkowe zadanie, prócz zwiększania indukcyjności cewki, innymi słowy, czy musi mieć jakieś konkretnie określone rozmiary jak to ma miejsce w przypadku transformatorów?
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.