Dławik

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

Dławik

Post autor: masater »

Witam,
mam pytanie odnośnie dławika do filtr zasilacza, otóż chcąc nawinąć jeden, powinienem wykonać jakieś obliczenie poza próbą określenie spodziewanej indukcji? No i pytanie drugie, czy rdzeń w dławiku spełnia jakieś dodatkowe zadanie, prócz zwiększania indukcyjności cewki, innymi słowy, czy musi mieć jakieś konkretnie określone rozmiary jak to ma miejsce w przypadku transformatorów?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Rdzeń dławika musi mieć szczelinę, aby nie nasycał się przy przepływie prądu stałego (podobnie jak transformator do SE), oraz wystarczająco duży przekrój z tego samego powodu.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Re: Dławik

Post autor: Retroman »

masater pisze:Witam,
mam pytanie odnośnie dławika do filtr zasilacza, otóż chcąc nawinąć jeden, powinienem wykonać jakieś obliczenie poza próbą określenie spodziewanej indukcji? No i pytanie drugie, czy rdzeń w dławiku spełnia jakieś dodatkowe zadanie, prócz zwiększania indukcyjności cewki, innymi słowy, czy musi mieć jakieś konkretnie określone rozmiary jak to ma miejsce w przypadku transformatorów?
Ja dobieram szczelinę eksperymentalnie dla danego typu dławika, którego wymiar też trzeba wstępnie określić. Wykonuję dwa pomiary indukcyjności dławika prądem przemiennym 50Hz: bez szczeliny i po wyznaczeniu wymaganej szczeliny również wykonuję drugi pomiar indukcyjności. Jednak jeżeli wymagany jest pomiar właściwej indukcyjności dławika ze szczeliną i z podmagnesowaniem wymaga to dodatkowo obecności przepływu prądu stałego czyli użycia źródła takiego prądu a potem separacji tego prądu od mierzonego prądu przemiennego. Jednak daje się to wykonać i domowym sposobem.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.